“mijn man Frits koopt graag boeken van zijn zakgeld”

Marjon (35) en haar man Frits (39) strooiden lange tijd met geld. Resultaat: een schuld van €86.000. Vorig jaar gooiden ze het roer om. Ze budgetteren en lossen af en leiden nog steeds een leuk leven.

“Het grootste deel van onze schuld van €86.000 is een studieschuld. Frits heeft lange tijd maximaal geleend en bouwde een schuld op van €65.000. Mijn eigen studieschuld bedraagt €11.500. Daarnaast heeft Frits in het verleden een aantal keer geld geleend bij een vriend. Deze schuld lossen we nu als eerste af. De schuld was ooit nog hoger. We hadden ook nog een persoonlijke lening bij de bank van €8.000. Die hebben we vorig jaar afgelost. Iedere maand leggen we nu €800 apart en over een jaar of vier à vijf zijn we schuldenvrij.”

Waarom sloten jullie een persoonlijke lening af?

“In één jaar tijd stopte onze cv-ketel, wasmachine én auto ermee. We hadden geen buffer, dus moesten wel lenen. Wij hebben jarenlang met geld gestrooid en stonden vaak in het rood. Dat kwam voornamelijk doordat wij met geld werkten dat we nog moesten krijgen. Dan gingen we uiteten omdat we wisten dat het vakantiegeld eraan kwam. Of we kochten een tuinset omdat we nog belastinggeld terugkregen. We hadden geen controle over onze financiën. Ik hield wel een Excel-sheet bij en op papier klopte dat ook keurig, maar de praktijk was anders. In november vorig jaar stonden we weer maximaal in het rood en moesten we zelfs geld van onze creditcard overmaken om de rekeningen te betalen. Dat was het moment dat we inzagen dat het echt anders moest.”

Wat zijn jullie gaan doen?

“We zijn met de You Need a Budget-app gaan werken en hebben potjes aangemaakt. Dat werkt perfect. Eerder vonden we dat als we iets nieuws nodig hadden, we het ook meteen moesten kopen. Nu sparen we eerst. We willen bijvoorbeeld een nieuwe kledingkast. Iedere maand gaat er een vast bedrag naar dat spaardoel. Die kast komt er wel, maar pas over een paar maanden. Ook werken we met weekgeld. We hebben €200 gebudgetteerd voor boodschappen, drogist, tanken, kapper en uitjes. We tanken om de week. Dan blijft er geen geld over voor de drogist bijvoorbeeld. Daar ga ik dan de andere week heen. Zo kom ik netjes uit. Daarnaast geven we onszelf iedere maand €40 fungeld. Ik koop er een zwemkaart van en ga een keer lekker op een terras zitten met een vriendin. Frits koopt graag boeken van zijn zakgeld.”

Jullie betalen schulden af, maar krijgen ook geld binnen van een lening. Hoe zit dat?

“We hebben mijn vader een tijdje geleden geld geleend. Iedere maand betaalt hij ons een beetje terug.”

En die side hustle van Frits. Wat doet hij?

“Frits schrijft artikelen. Veelal voor de kerk op vrijwillige basis. Dat is onze bijdrage aan het goede doel. En heel af en toe krijgt hij er iets voor betaald.”

Praat je makkelijk met anderen over jullie financiële situatie?

“Nee, eigenlijk helemaal niet. Ik vind het toch een taboe en schaam me misschien ook wel voor onze schulden. Toch vind ik het belangrijk om dit interview te geven omdat ik vaak succesverhalen lees en weinig over schulden zie terugkomen. Ik wil laten zien dat als je schulden hebt en je lost deze af,  je toch een leuk leven kan leiden. Wij hebben ruimte om leuke dingen te doen. Een schuld hoeft niet per se ongelukkig te maken.”

CHECK OOK:  "Over ruim een jaar willen we hypotheekvrij zijn"

Wat voor leuke dingen doen jullie graag?

“We gaan graag met de kinderen naar een museum, maar een hele dag vinden we vaak te lang. Omdat we een museumjaarkaart hebben, gaan we regelmatig een uurtje. Dat doe je niet als je de volledige mep voor een kaartje moet betalen natuurlijk.”

Ben je niet bang weer in het oude patroon te vervallen?

“Corona heeft wel geholpen om minder geld uit te geven. Het wordt nu wat lastiger merk ik. Dan zit ik met een vriendin op vrijdag op een terras en weet ik dat ik op zaterdag ook wat leuks wil doen. Dan maak ik keuzes. Ik drink wel een kop koffie, maar ga niet lunchen. Dat broodje eet ik gewoon thuis.”  

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.