sparen bijstandsuitkering

“Ik kan lekker sparen van mijn bijstandsuitkering”

Aïsha (42) is alleenstaande moeder, woont met haar dochter van twee in een sociale huurflat en zit al ruim vijf jaar in de bijstand. Toch lukt het haar om iedere maand te sparen.

“Sinds 2015 krijg ik een bijstandsuitkering. Dat komt neer op ongeveer €1.000 per maand. Daarnaast heb ik als alleenstaande moeder recht op een aantal toeslagen. Het is geen vetpot, maar toch lukt het me iedere maand te sparen. Ik budgetteer strak en heb de afgelopen jaren mijn koopgedrag kritisch onder de loep genomen. En aangepast.”

Hoe was je koopgedrag dan?

“Tot 2015 waren er nooit geldzorgen. Ik heb een universitaire studie gedaan en vond al snel een goedbetaalde baan. Mijn toenmalige partner en ik hadden samen een prima inkomen. Het was niet zo dat we het geld klakkeloos over de balk smeten hoor, maar er stonden wel twee nieuwe auto’s voor de deur en mijn kledingkast zat ook lekker vol. Net als mijn schoenenkast. We spaarden goed en maakten zelfs ooit een cruise van €10.000.”

Hoe kwam het dan dat je in de bijstand belandde?

“In 2013 raakte ik overspannen. Mijn relatie was stukgelopen en ik was inmiddels verhuisd naar een ander deel van het land waardoor ik veel tijd kwijt was met reizen naar mijn werk. Uiteindelijk werd mijn contract niet verlengd en kwam ik in de WW terecht. Ik kreeg 70% van mijn salaris, maar kon het financieel prima redden. Totdat mijn WW afliep. Het lukte maar niet een baan te vinden en ik dreigde in de bijstand te belanden. Dat idee vond ik vreselijk. Inmiddels had ik een relatie met een Amerikaanse man en met hem vertrok ik in 2015 naar het buitenland. Een nieuwe start, dat sprak me wel aan. Maar het ging mis en na zes maanden stond ik weer met mijn koffer op Schiphol. Ik had niets meer, trok bij mijn moeder in en vroeg toch maar een bijstandsuitkering aan.”

LEES OOK: Zo maken kleine bedragen je rijk

Hoe was dat?

“Dat was niet fijn. Ik zat thuis terwijl ik een goede opleiding heb. In die tijd kreeg ik de diagnose autisme en ging het niet goed met me. Tegelijkertijd kreeg ik weer een relatie met die Amerikaanse man. We trouwden en ik raakte zwanger. Ik hoopte dat hij voor inkomen zou zorgen zodat ik de focus op het moederschap kon leggen. Maar het liep anders. Omdat hij nog geen verblijfsvergunning had kon hij geen werk krijgen. We moesten het dus doen van mijn uitkering. Een paar maanden voor de geboorte van onze dochter in 2018 liep onze relatie alsnog stuk en bleef ik alleen achter. Ik huurde een flatje en daar woon ik nog steeds met mijn inmiddels tweejarige dochter. En nog altijd leef ik van de bijstand.”

Je bent nu een aantal jaar verder. Lukt het nog steeds niet om werk te vinden

“Op dit moment heb ik een burn-out. Ik ben nooit volledig hersteld. Het is ongelooflijk vermoeiend om in de bijstand te zitten. Er zijn zo veel regeltjes waaraan je moet voldoen en het continu bezig moeten zijn met geld kost veel energie. Dat helpt niet in het herstel. Ik wil dolgraag een eigen onderneming starten, maar dat lukt nu niet. Ik kan me ook niet inschrijven bij de KvK, want dan raak ik mijn uitkering kwijt.”

Hoe gaat het financieel met je?

“Heel goed eigenlijk. Ik heb de afgelopen jaren mijn koopgedrag aangepast en ik budgetteer strak. Mijn boodschappenbudget bijvoorbeeld is €225 per maand. Ik maak een weekmenu en ga gewoon naar Albert Heijn. Ik doe geen impulsaankopen en chips en koekjes laat ik liggen. Ook nog eens beter voor de lijn, haha. Ik eet wel lekkere dingen, maar die maak ik zelf. Een cake bakken kost bijna niets. Verder geef ik weinig geld uit. Ik ben al jaren niet op vakantie geweest en uiteten gaan doe ik nooit.” 

LEES OOK: Het spaarverhaal van Elise: “In de bijstand droomde ik al van deze mini cooper”

Is er wel wat ruimte om af en toe iets voor jezelf te kopen?

“Ik vraag me bij iedere aankoop af waarom ik het wil kopen? Dat werkt. Ik koop bijvoorbeeld alleen nog kleding als ik het echt nodig heb. Zoals laatst een paar winterlaarzen. Die had ik hard nodig, want vorige winter liep ik op sneakers en dat is geen pretje. Doordat ik me zo bewust van mijn uitgaven ben lukt het me om iedere maand €130 te sparen. En soms wat meer. Hoeveel er op mijn spaarrekening staat? Ongeveer €2000. Dat bedrag heb ik onderverdeeld in potjes. Ik heb een buffer, een potje voor onderhoud van de auto en een spaarpotje voor mijn dochter. En een klein potje voor mezelf. Daar koop ik bijvoorbeeld een boek van. Wel tweedehands hoor.”

Praat je makkelijk met anderen over je situatie?

“Ik ben heel open en deel op social media actief mijn verhaal. Ik heb een eigen Instagram-pagina en ik beheer een besloten facebookgroep waar ik tips over besparen deel. Ik wil mijn ervaring graag delen. Als ik straks mijn eigen bedrijf ga opzetten zal dat ook in die richting zijn.”

Heb je nog een goede tip voor mensen die in de bijstand zitten?

“Kijk kritisch naar je koopgedrag. Stel je zelf steeds de vraag waarom je iets wil kopen en of je het echt nodig hebt. En kook en bak zelf. Eten bestellen is natuurlijk leuk, maar duur. En een zelfgebakken cake is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens veel lekkerder.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.