Kasboek: “Komende maand moet ik nog twaalf dagen met een tientje doen”

Ze woonde nog geen maand samen met haar vriend, toen hij vorig jaar plotseling overleed. Sindsdien woont Stefanie (34) met haar twee katten in een sociale huurwoning. Ze komt elke maand net rond, maar die € 1.000 roodstand bij de bank krijgt ze niet weggewerkt. We mogen meekijken in haar kasboek.

“Ik wilde graag aan deze rubriek meedoen om te laten zien dat niet iedereen een inkomen van € 3000 heeft – of een paar duizend euro achter de hand. Ik hou elke maand een week over.”

Is dat altijd zo geweest?

“Ik ben opgegroeid in wat mensen armoede noemen. Mijn moeder heeft lang van een bijstandsuitkering geleefd. Dat is geen vetpot. Het went om te leven met weinig geld. Ik weet niet beter. Als ik eens in de vijf jaar op vakantie kan, is dat veel. Al moet ik zeggen: toen ik nog bij mijn moeder woonde en fulltime werkte, had ik het iets breder. Achteraf had ik in die tijd meer kunnen sparen. Maar het is natuurlijk een bekend fenomeen: zodra je iets meer te besteden hebt, pak je toch die bioscoopavond mee. Of sta je ineens een leuk truitje af te rekenen dat je eigenlijk niet nodig hebt. Zo gaat het geld er toch net zo hard weer uit.”

Zou je niet nog een dag extra willen werken om wat extra inkomen te genereren?

“Dat gaat helaas niet. Ik heb fibromyalgie: een vorm van reuma waardoor ik chronisch pijn in mijn spieren en bindweefsel heb. Na een lange werkdag doet mijn hele lijf zeer. Dan ben ik blij dat ik zit. Ik zou fulltime kunnen werken, maar dan heb ik weer hulp in de huishouding nodig. Nu gebruik ik die vijfde dag om m’n huis op orde te maken en bij te komen. Ik werk in de horeca en verdien geen topsalaris. Het was een rekensom: als ik meer werk, gaat mijn huur- en zorgtoeslag weer omlaag. Vier dagen werken is net goed te doen.”

Kom je dan flink tekort elke maand?

“Komende maand moet ik nog twaalf dagen met een tientje doen. Dat is wel krap. Eten lukt altijd wel; dat is het probleem niet. De vriezer ligt vol met maaltijdsoepen en ik eet een keer bij m’n moeder mee. Of ik bak een omelet als diner. Als er grote uitgaven om de hoek komen kijken waar ik niet op had gerekend, is het spannend. Dierenartskosten bijvoorbeeld, of benzine. Ik heb een heel klein beetje spaargeld (€ 225) waar ik in geval van uiterste nood op terug kan vallen.”

En die roodstand die we in je kasboek zien: hoeveel gaat dat elke maand om?

“Ik sta standaard wel rond de € 900 rood. Ik mag maximaal € 1000 in de min staan. Dat is eigenlijk al zo sinds m’n studententijd. Aan het begin van mijn rechtenstudie had ik een hele stapel boeken nodig. Daar had ik toen het geld niet voor. Sindsdien zijn mijn inkomsten en uitgaven vrijwel gelijk, dus voorlopig blijf ik wel rond dat minbedrag hangen. Het is niet anders.”

De zorgkosten-regeling die we in je kasboek zien. Hoe is dat zo gekomen?

“Afgelopen jaar liep ik onder meer bij de orthopeed en moest ik röntgenfoto’s laten maken. Het ziekenhuis heeft er nogal een handje van om rekeningen pas op een van de laatste dagen van het jaar te sturen. Ik kreeg ineens een rekening van € 385. Dat kan ik niet zomaar ophoesten. Vandaar dat we daarvoor een betalingsregeling hadden getroffen. Ik snap dat de meeste mensen een paar honderd euro ‘gewoon’ kunnen betalen, maar het was fijn geweest als ze me de factuur eerder hadden gestuurd. Dan had ik dat bedrag inmiddels weer kunnen aflossen.” 

Je speelt mee met de Vriendenloterij. Droom je wel eens van een grote prijs?

“Daar fantaseer ik gerust elke maand over. Maar het enige dat ik tot nu toe heb gewonnen, is een kookboek en een keer € 20. Op televisie zie je mensen voorbij komen die een ton winnen. Met € 1000 zou ik al zó gelukkig zijn. Dat is voor mij bizar veel geld.”

Wat zou je met een groot geldbedrag doen?

“Een elektrische fiets kopen en met m’n moeder op vakantie. Dat gun ik haar enorm. En als ik dan iets meer mag winnen, zou een paar duizend euro op de spaarrekening ook wel lekker zijn. Die rust en dat stukje ‘veiligheid’ lijken me heerlijk. En dan ben ik eindelijk van m’n roodstand af. Als ik dat toch ooit mee mag maken…”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop