Karin: “Ik wil niet meer werken omdat het moét”

Karin en haar vriend willen zo snel mogelijk financieel vrij zijn. De Grote Vraag die ze altijd krijgen: waarom? En wil je niet nú genieten in plaats van keihard sparen?

Vroeger was ik niet veel bezig met geld. Mijn ouders zijn niet rijk, maar hebben hun schaapjes prima op het droge, waardoor we ons nooit zorgen hoefden te maken.

Mijn vriend’s verhaal is heel anders. Hij ervoer al jong dat je met geld je lot en je vrijheid kunt kopen – hoe oneerlijk dat ook is. Hij vluchtte namelijk samen met zijn familie uit een oorlogsgebied om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Zonder oorlog, zonder angst en mét een toekomst. Zijn ouders hadden destijds genoeg vermogen om een mensensmokkelaar te betalen. Mensen die niet genoeg geld hadden voor een uitvlucht wonen nog steeds in de oorlog. Het heeft mijn ogen geopend. Geld kan letterlijk je leven redden. Hoe bizar is dat?

Vrijheid kopen 

Nu snap ik dat we in Nederland wonen, zonder rondvliegende kogels. Maar ook hier is het zo dat je met geld je (keuze)vrijheid kunt kopen en risico’s kunt indekken. Dat proberen we dan ook zoveel mogelijk te doen. Ik zie het namelijk om me heen: jongeren, maar ook vriendinnen die moeten puzzelen om rond te komen nu de inflatie torenhoog is. De vraag is natuurlijk: hoe gaat zich dit verder ontwikkelen? Hoe zal het in de toekomst voor onze kinderen zijn?

Stom werk?

Niet alleen onze kinderen zijn een drijfveer om zoveel mogelijk te sparen. Wij zijn er zelf ook nog. Als het even kan willen we zo vroeg mogelijk minder (kunnen) werken. Vind je je werk dan zo stom, hoor ik je denken. Nee! Sterker nog, sinds ik als zzp’er werk, sta ik bijna nooit meer ’s ochtends met tegenzin op. Toen ik nog 40 uur per week werkte voor een baas, had ik er veel minder plezier in. Iedere dag diezelfde treinrit naar kantoor, dezelfde koppen waar ik tegenaan keek en pas weer weg mogen als de klok 5 uur sloeg – terwijl ik mentaal 3 uur daarvoor al uitgecheckt was. Zoals met alles in het leven, denk ik altijd maar: doe het met mate, dan blijft het leuk.

Herinneringen in plaats van spullen

Een vermogen willen opbouwen of financieel vrij willen zijn, heeft voor mij dus weinig te maken met dure champagneflessen poppen of in een Jaguar willen rijden. Sterker nog, wij zijn er inmiddels achter dat we niet blij worden van spullen, maar des te meer van samen tijd doorbrengen en herinneringen maken. Geld geeft vrijheid, zekerheid en keuzemogelijkheid. En daar word ik – net als de meeste mensen denk ik – oprecht blij van. De keuze om uiteindelijk alleen te werken als ik zin heb, of om bijvoorbeeld slechts twee dagen per week te ‘moeten’, geeft me ontzettend veel lucht en ruimte in mijn hoofd. Daháág ratrace! Daar werken we naartoe en misschien snap je nu waarom.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen