Jennifer (36) lost haar studieschuld af via de BBB-methode

Jennifer emigreerde ruim 20 jaar geleden van Curaçao naar Nederland om te studeren. Ze eindigde met een studieschuld van € 57.000. Ze bedacht met haar zus de BBB-methode, een challenge om versneld af te lossen. Dit jaar lost Jennifer € 10.000 van haar schuld af.

“Jaarlijks komen er zo’n 1.600 studenten uit het Caribisch gebied naar Nederland om te studeren. Er wordt op de eilanden vertelt dat je na je studie een goede baan krijgt en de studieschuld gemakkelijk aflost. Dat is misschien een iets te simplistisch beeld. Bijna elke Caribische student heeft een hoge studieschuld, dat blijkt ook onderzoek.”

Jij kwam vanuit Curaçao naar Nederland om te studeren. Hoe zit het met jouw studieschuld?

“Ik had wel wat afgelost na mijn studie maar niet zoveel. In 2018 verkocht ik mijn appartement en maakte daar een ton winst op. Mijn hypotheekadviseur adviseerde mij om de studieschuld – toen nog € 45.000 van de oorspronkelijke € 57.000 – af te lossen met de overwaarde. Ik dacht toen nog heel anders over geld en heb dat niet gedaan. Ik deed liever leuke dingen met het geld: zo kocht ik een nieuwe auto, liet mijn ouders overkomen, spaarde voor mijn huwelijk en vierde de verjaardag van mijn zoontje groots.”

studieschuld aflossen

“In 2020 klopte ik bij mijn hypotheekadviseur aan om te vragen hoeveel hypotheek ik kon krijgen. Ik schrok enorm: het bedrag was veel lager dan ik dacht, omdat je studieschuld nu zwaar meetelt bij de aanvraag. Ik wist toen dat als ik een mooi huis wilde, ik écht zelf moest gaan starten met aflossen. Samen met mijn zus, die een schuld van € 55.000 had, bedacht ik een methode om sneller af te lossen: de BBB-methode.”

In 2020 heb ik daarmee in totaal € 26.000 afgelost. Dit heb ik gedaan door het laatste restje overwaarde te gebruiken en maandelijks € 340 af te lossen. Nu heb ik nog een studieschuld van € 19.000. Ik wil aankomend jaar € 10.000 van dit bedrag aflossen met de BBB-methode.”

Hoe werkt de BBB-methode?

“De BBB-methode staat voor: budgetteren, besparen en bijverdienen. Wij vertellen hier ook over op ons Instagramaccount. De eerste B staat voor budgetteren. Kortom: iedere euro een plekje geven. Eerder budgetteerde ik altijd in mijn hoofd, maar ik gaf uiteindelijk altijd meer uit dan ik wilde en hevelde vaak over van mijn spaarrekening. Ik had geen inzicht in mijn financiën. Nu budgeteer ik via een Excel-bestand en geef ik iedere euro een doel. Alle extra’s gebruik ik om af te lossen, je kunt dit al doen vanaf € 5. Zo kreeg ik laatst een oudjaarslot, waar ik € 60 mee won. Dat is direct naar mijn DUO-rekening gegaan. Alle beetjes helpen echt.”

Waar staat de tweede B voor?

“De tweede B staat voor besparen. Het is belangrijk om niet alleen te besparen op de uitgaven die je in het dagelijks leven doet, maar ook te besparen op de vaste lasten. Voorheen was ik daar nooit mee bezig. Ik dacht altijd: ‘Ach, ik kan het makkelijk betalen’. Totdat ik eens écht goed ging kijken. Toen bleek ik te kunnen besparen op verzekeringen, hosting voor websites en ons tv-abonnement. Samen goed voor een besparing van € 376 per jaar. Ook geef ik maandelijks € 100 minder uit aan boodschappen.”

En dan de laatste B?

“De derde B staat voor bijverdienen. Zorg voor een extra inkomen naast je huidige baan. Bijvoorbeeld door een extra bijbaan te nemen of spullen te verkopen die je niet nodig hebt. Dit bedrag gebruik je natuurlijk om extra af te lossen op je studieschuld. Zo heb ik zes jaar lang voor studenten uit Curaçao trainingen gegeven en verkoop ik nu regelmatig kleding op Vinted.”

“Inmiddels hebben zowel ik als mijn zus kinderen. Ons doel is dat onze kinderen geen studieschuld op hoeven te bouwen. Daarom hebben wij ook een vierde ‘B’ aan de methode toegevoegd: deze staat voor beleggen. Ik beleg maandelijks € 100. Voor de studie van mijn kinderen, later.”

LEES OOK: Dit kostte onze emigratie naar Curaçao

Je wilt dit jaar € 10.000 aflossen van je laatste 19.000 studieschuld . Hoe ga je dat aanpakken?

“Het is een hoog bedrag, maar mijn motivatie is groot. Ik wil heel graag een huis kopen. Ik heb een stabiel inkomen, dus het is voor mij goed mogelijk om een gedeelte opzij te zetten. Houdt het wel leuk voor jezelf. Wij vinden het belangrijk om niet té veel op een houtje te bijten, anders is het niet vol te houden. Als ik de ene maand € 1.000 kan aflossen en de volgende maand € 300, is dat prima. Als ik het uiteindelijke doelbedrag maar haal.”

Wat is jouw ultieme tip?

“Denk als toekomstig student heel goed na over welke studie je gaat volgen. Zodat je kans groot is dat je die ook afmaakt. Begin dus op tijd met oriënteren. Omdat ik mijn studie heb behaald, is er een deel van mijn schuld kwijtgescholden. Anders zat ik nu met een studieschuld van
€ 80.000. Neem daarnaast een bijbaan naast je studie, zodat je niet afhankelijk bent van een (maximale) lening. En ga keihard voor aflossen. Als wij het kunnen kun jij het ook.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!