Je ouders met schulden overlijden en jij erft: wat nu?

Een erfenis krijgen betekent dat er iemand overleden is, niet fijn. Het betekent ook niet altijd dat je veel geld of eigendommen krijgt. Soms bestaat een erfenis ook uit schulden. Hoe ga je daar als erfgenaam mee om?

Als de overledene waar je erfgenaam van hebt een flinke smak geld had, is dat natuurlijk ‘leuk’. Tussen aanhalingstekens, want echt leuk is het natuurlijk nooit.

Erfenis schulden

Als er schulden zijn, is het andere koek. Daar word je liever niet mee opgezadeld. Je kunt dan een paar dingen doen.

Optie 1: De erfenis verwerpen

Het makkelijkst is waarschijnlijk om de erfenis te weigeren. Dit heet verwerpen. Je bent dan niet verantwoordelijk voor alles wat de overledene achterlaat. En ook niet betrokken bij de afwikkeling ervan. Je ontvangt niets. Dus ook geen spullen, zoals fotoboeken, dat leuke antieke kastje of kleding van de overledene. Je bent in dit geval ook niet aansprakelijk voor schulden.

Ook anderen in de lijn van erfopvolging moeten de erfenis verwerpen, als je wilt dat er geen schuld meer in de familie zit.

Optie 2: De erfenis zuiver aanvaarden

In dit geval krijg je de spullen én de schulden. Ook als de schulden bij elkaar meer bedragen dan wat de bezittingen waard zijn. Er is dan sprake van een negatieve nalatenschap. Je kunt dan bijvoorbeeld wat van de spullen verkopen en de rest zelf aflossen, van je eigen vermogen. Dit kun je doen als de spullen van emotionele waarde zijn en je de schulden nog behapbaar vindt.

Optie 3: De erfenis beneficiair aanvaarden

Soms weet je natuurlijk niet of iemand schulden had of niet. En ook niet of de schulden hoger zijn dan de waarde van de spullen. Dan kun je de erfenis ook nog beneficiair aanvaarden. Bij beneficiair aanvaarden betalen de erfgenamen de schulden van de overleden persoon niet van hun eigen geld. Dat doen ze met het geld en de spullen van de overleden persoon. Let op: je mag ook niets van de bezittingen hebben totdat zeker is dat alle schulden zijn betaald.

Je hebt drie maanden de tijd om een keuze te maken over of je de erfenis wil aanvaarden of niet. En goed om te weten: een studieschuld vervalt als iemand als iemand overlijdt en kan dus niet doorgegeven worden in de erfenis.

Mis vanaf nu geen enkel verhaal. Abonneer je op ons Whatsapp Kanaal.

Oh ja, in dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Zet je naam vrijblijvend op de interesse-lijst voor onze cursus ‘Beleggen: Zo Kan Iedereen Het.’ En ontvang eind februari een exclusieve kortingscode, die alleen per mail verspreid wordt.