Je krijgt minder pensioen dan je aan premie inlegt – waar of niet?

Elke maand leg je trouw geld in voor je pensioen. Goed bezig! Maar zie je dat geld straks wel terug? We zochten het uit.

Ik vond het, toen ik begon met werken, best schrikken wat ik per maand inlegde aan pensioen. Er wordt wel gezegd dat je bij een vijfdaagse werkweek, één dag per week werkt voor je pensioen. Voor later dus. Toen ik jonger was baalde ik daarvan. Ik dacht nog niet zoveel aan de toekomst en was vooral bezig met vandaag de dag. Later veranderde dat wel. Toen was ik blij dat het voor me geregeld werd en ik er geen omkijken naar had.

Toch vroeg ik me steeds vaker af of ik mijn inleg ooit terug zou zien. Die negatieve verhalen in de media over pensioenfondsen, hielpen daar niet bij. Het ging altijd over korten en over dekkingsgraden. Om me heen was ook niet iedereen positief. Een buurvrouw van een vriendin riep eens op een verjaardag dat je het geld dat je inlegt nooit meer terugziet. Maar is dat wel zo? Ik dook erin.

Hoe werkt het?

Om te weten of je je premie ooit terugziet, moet je eerst weten hoe pensioen opbouwen werkt. Jij legt elke maand pensioenpremie in en in de meeste gevallen doet je baas dat ook. Hoeveel de werkgever inlegt verschilt, maar 50% is heel gangbaar. Dat betekent dus dat maar de helft van alle inleg uit jouw eigen portemonnee komt. Dat is snel verdiend.

En dan? 

De inleg voor jouw pensioen wordt voor je belegd. Eerst worden er nog wat kosten (ongeveer 60 euro per jaar) afgehaald voor je pensioenfonds. De mensen die daar werken moeten tenslotte ook een bureau en een stoel hebben en een kantoor om in te zitten. Daarna wordt je geld belegd, bijvoorbeeld in vastgoed of aandelen op de beurs. 

Resultaat?

Het hangt natuurlijk af van hoe oud je wordt en hoe de beleggingen presteren. Bij PFZW krijgen deelnemers uiteindelijk gemiddeld 2,5 keer de totale inleg uitgekeerd aan pensioen. Dat je je inleg niet terug zou zien of minder uitgekeerd krijgt dan je inlegt, is dus niet waar. 

Check het!

Mensen hebben soms het idee geen inzicht te hebben in hoe hun pensioen er nu voorstaat. Ik moet toegeven: die brieven van pensioenfondsen zijn niet altijd heel aantrekkelijk geschreven. Maar je kunt gewoon online zien hoeveel je al ingelegd hebt en hoeveel geld dat tot nu toe is geworden. 

Als je in de zorg en welzijnssector werkt en je pensioen opbouwt bij PFZW, doe je dat door in te loggen in MijnPFZW. Loopt jouw pensioen ergens anders? Dan is mijnpensioenoverzicht.nl een goede plek om die informatie te vinden. Ook de pensioenchecker app is heel overzichtelijk en begrijpelijk.

Elk jaar even checken is een goed idee. Zo hoef je niet te gissen hoe je ervoor staat. Mocht je concluderen dat je niet genoeg pensioen opbouwt of opgebouwd hebt? Bijvoorbeeld doordat je een tijdje in het buitenland hebt gewoond. Dan kun je op tijd in actie komen en extra pensioen opbouwen. Ga zeker even naar een financieel adviseur om te overleggen hoe je dat het beste aan kunt pakken. 

Dit artikel is een samenwerking met PFZW. De inhoud is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!