Je hypotheek aflossen: daar moet je eigenwijs voor zijn

Wil je je hypotheek aflossen, dan moet je een flinke dosis schijt aan de mening van anderen hebben. Evelien (49) en Stef (54) hadden dat al vanaf de jaren ’80 en zijn daar nu, achteraf, heel blij mee.

Je eerste huis kopen. Dat is zo belangrijk. Kies je voor een duur huis dat je net aan kunt betalen, met een maximale hypotheek. Of kies je voor betaalbaarder, met meer financiële ruimte. Evelien en Stef kozen voor het laatste. Het was 1987. Een tijd waarin je nog werd geadviseerd om een zo hoog mogelijke hypotheek te nemen, zodat je flink kon profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Ik denk dan: die mensen konden toen niet rekenen. Om van die aftrek te ‘profiteren’ moet je eerst zelf flink rente betalen. Maar oké.

Lees ook: ‘Ik wil mijn hypotheek aflossen voor mijn 45e verjaardag’

Stef en Evelien zijn niet rijk. Ze hadden nooit topsalarissen. Ze besloten dat ze niet wilden dat ze zich ooit zorgen hoefden te maken over geld. Binnen 10 jaar losten ze hun bescheiden hypotheek af. Iets waar niet iedereen voor koos. En wat zelfs hypotheekadviseurs nu nog niet altijd adviseren, laat staan jaren geleden. Stef en Evelien kregen de kans een stuk grond bij hun huis te kopen en deden dat. Met geld uit eigen zak. Jaren later kwam de vraag: gaan we verhuizen? Nee, wat deden ze? Ze bouwden 13! meter aan hun huis vast. Ja, daar was wel een hypotheek voor nodig. Dat kon nu makkelijk omdat er verder geen schulden op het huis zaten. Ook de kosten daarvoor zijn inmiddels bijna afbetaald. En dus wonen ze op een droomplek, in een droomhuis, met veel groen om hen heen en gigantisch veel ruimte. Nu is er veel geld over.

“Ons huis is dus echt ons huis en onze maandelijkse lasten zijn heerlijk laag, waardoor wij een heel mooi leven kunnen leiden, waarvan mensen zich toch altijd afvragen waar we dat van doen. We hielden vanaf toen veel over, daarmee hebben we geïnvesteerd in zonnepanelen en een zonneboiler. Ook hebben we onze buitenmuren goed laten isoleren. Onze vaste lasten zijn nu zo laag dat onze droom is uitgekomen. Een paar jaar terug zijn we allebei een stuk minder en anders gaan werken en dat bevalt heel goed. We maken nog steeds mooi verre reizen, wel low budget natuurlijk, altijd met de backpack en we doen nu allebei leuk en interessant vrijwilligerswerk.”

Stoer verhaal. Vind je niet? Ik las het afgelopen weekend in het FD. Wil je het helemaal lezen? Ook bijvoorbeeld wat het ze kostte om zo’n enorme uitbouw te doen. En hoe ze hun schulden steeds weer zo snel mogelijk wegwerkten? Lees het hele artikel hier

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!