Je huurbaas fikst problemen in huis niet: wat kun je doen?

Al maanden een kapot raam. Of een niet goed werkende cv-ketel. En een huurbaas die niks doet. Wat nu? Wij helpen je op weg.

Huur je een huis, dan heb je een huurbaas. Hij of zij is de eigenaar van het pand. En moet er daarom voor zorgen dat jij fijn kunt wonen. Toch gaat iedere huurbaas daar anders mee om. Komt er gelijk een klusjesman als er iets kapot is? Dan mag je in je handen knijpen. Want niet alle huurbazen staan te springen om klusjes te (laten) doen. En te betalen. Wat dan? Waar heb je als huurder recht op?

Stap 1: Wat los je zelf op? En wat lost je huurbaas op?

Voordat we je vertellen waar je als huurder recht op hebt, is het goed om te weten dat je huurbaas niet alles hoeft te fiksen. Je moet ook een boel zelf doen. En betalen. Het gaat hier om het verschil tussen groot onderhoud en het dagelijks onderhoud.

Het grote onderhoud is voor je huurbaas. Dagelijks onderhoud en kleine reparaties komen voor je eigen rekening. Wat daar precies onder valt, zie je in dit overzicht. Check dus eerst wie de problemen moet oplossen: jij of je huurbaas.

Stap 2: Welke rechten en plichten heb je?

Als huurder heb je allerlei rechten. Het huis, dat jij huurt, moet bewoonbaar zijn. En blijven. Zo is je huurbaas verplicht om bepaalde gebreken op te lossen.

Daar staat tegenover dat je als huurder plichten hebt. Zoals de herstelplicht en meldplicht. Dit houdt in dat je kleine reparties zelf zo snel mogelijk fikst. Zodat er geen grotere schade ontstaat. Slecht en achterstallig onderhoud meld je gelijk bij je huurbaas. Dat kan telefonisch of schriftelijk. Bijvoorbeeld met behulp van de voorbeeldbrief van Het Juridisch Loket.

Problemen in je huurhuis? Die meld je dus gelijk. Zo weet je huurbaas dat er actie nodig is. Doe je dat niet? En ontstaat daardoor schade? Dan kun jij aansprakelijk zijn, omdat je niks hebt gezegd. In dat geval valt de rekening op jouw deurmat.

Stap 3: Is huurverlaging een optie?

Wanneer je wilt dat je huurbaas een probleem oplost, begin je bij de melding. Je omschrijft het gebrek en vraag je huurbaas dit binnen 6 weken op te lossen. Tenzij het om spoed gaat. Bijvoorbeeld bij een lekkage. Dan is er direct herstel of een noodvoorziening nodig.

Je huurbaas heeft 6 weken om te reageren. Of om de problemen aan te pakken. Doet hij dat niet? Dan kun je – als je in een sociale huurwoning woont –  naar de Huurcommissie stappen. Zij dwingen de verhuurder niet tot onderhoud. Maar zij kunnen wel je huur verlagen, totdat het probleem is opgelost. De Huurcommissie verlaagt je huur bijvoorbeeld met 60% of 80%, zodat jij flink minder aan huur betaalt.

Check het Gebrekenboek om te zien in welke gevallen je mogelijk huurverlaging kunt krijgen. Woon je in een vrije sector huurwoning? De Huurcommissie kan dan niet je huur verlagen, maar je kunt hen wel om advies vragen (als dit in je huurcontract staat) of naar de rechter stappen.

Stap 4: Huurbaas nog steeds geen actie?

De problemen in je huis meld je. Daarbij kun je alvast aangeven naar de Huurcommissie te stappen als er geen oplossing komt. Dit kan genoeg motivatie zijn voor je huurbaas om de problemen te fiksen. Want hij wil waarschijnlijk geen huur mislopen.

Nu kan het zijn dat de verhuurder, zelfs niet na verlaging van de huur, niks aan de problemen doet. Dan kun je naar de gemeente en/of rechter gaan. Om een oplossing af te dwingen. De gemeente checkt bijvoorbeeld of het huis nog aan het Bouwbesluit voldoet. Een rechter kan een boete opleggen.

Stap 5: Zelf aan de slag?

Misschien duurt het je allemaal veel te lang. Je hebt de gebreken gemeld. Een redelijke tijd gewacht. Maar je huurbaas reageert niet en fikst niks. Ook heb je geen zin in allerlei procedures en wachten op een uitspraak van de rechter. Dus je besluit de gebreken op eigen houtje te repareren. En de kosten van je huur af te trekken.

Je bent dan misschien van de problemen in huis af. Maar het kan zorgen voor nieuwe problemen. Bijvoorbeeld een flinke discussie met je huurbaas. Misschien zelfs een juridisch geschil. Wie gaat de kosten van de reparatie betalen? Mag jij zomaar minder huur betalen? Dat soort dingen. Waar je niet op zit te wachten.

Probeer er daarom samen met je huurbaas uit te komen. Maak officieel melding van de problemen. Gebeurt er niks? Vraag dan om hulp. Bijvoorbeeld bij de Huurcommissie of je gemeente.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop