Zo plan je je financiële leven in 3 stappen

Plannen. We ontkomen er niet aan. We plannen vakantie, werk, afspraken. Alleen plannen we ons financiële leven vaak niet. Doe jezelf een cadeau en begin daar vandaag mee! 

Door Renée

Misschien denken jullie dat ik heel gestructureerd ben, maar dat ben ik niet. Mensen die me kennen, zullen me eerder omschrijven als rommelig en chaotisch. Yep, that’s me. Ik heb weleens geprobeerd daar iets aan te doen. Ik logeerde eens bij iemand die zelfs haar plastic tassen allemaal op dezelfde manier had opgevouwen en op kleur had gesorteerd. Toen besloot ik: ik wil ook een beetje orde in mijn leven. Helaas verdween dat voornemen na een tijdje alweer. En om eerlijk te zijn: nu ik 35 ben, heb ik niet meer de ambitie om mezelf te veranderen. Ontwikkelen: jazeker. En mijn financiële leven plannen in drie stappen? Dat ook. Maar ik accepteer mezelf nu zoals ik ben, dus inclusief die chaos-kant. Gelukkig weet ik nu wel hoe ik mijn financiële leven in 3 stappen kan plannen. End at kan jij ook.

Plannen is niet mijn hobby. Toch moet het. Ik plan wat we ’s avonds eten, omdat we anders te vaak bij de McDonald’s belanden. Ik plan mijn werkdagen, omdat mijn kinderen anders al mijn tijd opslurpen. En ik plan sinds een aantal jaren ook mijn financiële toekomst. Dat klinkt misschien saai, maar het werkt voor mij juist zo goed omdat ik het motiverend vind. Ik stel mezelf doelen en ga ervoor om die te halen. Een uitdaging doet iets met mij. Geen idee waarom. Dan wil ik gewoon dat het lukt.

Je financiële toekomst plannen voorkomt dat je straks 70 bent en niets voor jezelf geregeld hebt.

Gewoon omdat het leven anders liep. Omdat het er niet van gekomen is. En alle varianten op die twee redenen. Geld komt niet vanzelf op je spaarrekening terecht. Je hypotheek is niet zomaar afgelost. Dat moet je willen, dat moet je besluiten en ervoor gaan. Plannen heeft een beetje een suf imago. Alsof je minder leeft wanneer je ook plant. Alsof het dan allemaal minder spontaan is. Onzin! Door je financiën te plannen, sluit je een meeslepend en spontaan leven niet uit. Rijd spontaan eens door naar Antwerpen wanneer je toch al bij Rotterdam bent. Of trek je kleren uit en duik in je blote kont de zee in. Dat heeft niets met geld te maken. Spontaniteit zit in je hoofd, niet in je portemonnee.

Oké, je financiële leven plannen. Sounds good. Maar hoe? Ik help je op weg.

Er zijn drie soorten financiële doelen om te plannen:

 • Korte termijn (één dag tot een maand)
  Ik noem dit eerder challenges dan doelen. Het zijn uitdagingen om anders met geld om te gaan. Een heel bekende is de No Spend Month. Daar ben ik groot fan van. Lees hier waarom ik af en toe zo’n maandje inlas: No Spend Month. Waarom ik hieraan begonnen ben. Een maand een beetje te ambitieus? Ga dan eerst eens voor een weekend.
  Het idee bij dit soort kleinere uitdagingen dan wel doelen, is om jezelf te confronteren met hoe je met geld omgaat. Het is een geweldig middel om dingen anders te gaan doen. Een weekend geen geld uitgeven? Dan ontdek je waarschijnlijk dat je weekend daar niet per se minder leuk van wordt, misschien juist wel leuker omdat je creatiever moet zijn zonder geld. Veranderingen lijken soms zo groot dat ze je demotiveren. Hoe ga ik óóit een jaar lang geen onnodige spullen kopen? Totdat je het eens een weekje probeert en het juist een toffe uitdaging blijkt. Dan lijkt zo’n doel opeens wél haalbaar.

NIEUW: De PorteRenee Geld Enveloppen.
Ideaal voor korte termijn sparen.
Download ze alle 21 en print ze uit

 • Doelen voor één of twee jaar
  Dit zijn eigenlijk mijn lievelingsdoelen. Kort genoeg om enthousiast te blijven. Ze voelen nog enigszins binnen handbereik, maar zijn wel zo groot dat het een echte uitdaging is. Dat het serieus spannend wordt om te zien of je het haalt. Dit kan bijvoorbeeld het aflossen van een schuld zijn, je auto afbetalen, je studieschuld afbetalen (als dat binnen zo’n termijn haalbaar is). Geen schulden af te lossen? Ga dan voor een spaarbedrag dat ergens voor staat, bijvoorbeeld 10% van wat je droomhuis kost. Genoeg geld voor een wereldreis. Voor dit soort doelen is het belangrijk dat je jezelf blijft motiveren. Lees hier hoe: Zo blijf je gemotiveerd. Maak het doel zo tastbaar als kan. Hang een foto op de koelkast van de auto die je wilt afbetalen of van de reisbestemming die je wilt behalen. Praat erover met je partner, als je die hebt. Verlies je even wat enthousiasme? Dan kun je elkaar oppeppen.

 • Langetermijndoelen
  Ja, ik weet het. Deze zijn lastig. Je pensioen, eerder stoppen met werken, je hypotheek aflossen. Het is allemaal een ver-van-je-bed-show. Het duurt nog zo lang. Misschien loop je voor die tijd wel onder een bus. Misschien haal je je pensioen niet eens. Hoe vaak ik dat wel niet heb gehoord. De kans dat je het wel haalt, is veel groter. En dat je tegen die tijd blij zult zijn dat je jezelf dit financiële doel hebt gesteld, dat weten we wel zeker. Dit zijn de doelen die bepalen hoe je leven er over tig jaar uitziet. Probeer deze doelen te blijven visualiseren. Hoe wil je dat je erbij zit ten tijde van je pensioen? Welke situatie wil je voorkomen? Sluit je ogen en zie het. Lukt dat niet? Dan kun je deze doelen ook opdelen in doelen voor één of twee jaar. Stel, je wilt na je pensioen de wereld rond reizen. Reken uit wat je daarvoor nodig hebt. Deel dat bedrag door het aantal jaar dat je nog te gaan hebt en je hebt een spaardoel per jaar. Ga vol voor dat bedrag. Zie het als een wedstrijdje met jezelf. Make it fun! 

Wat mij helpt, is om niet te streng voor mezelf te zijn. Zo spaarden wij een periode slecht. Ik schreef een boek, gooide mijn carrière om. Maar we beginnen nu de vruchten te plukken van jarenlang keihard werken. Zoals met ons recreatieappartement aan zee, dat we kochten. Wat ik wil zeggen: accepteer dat het soms minder gaat. Gun jezelf de ruimte om eens van het pad af te gaan. Leg jezelf niet aan de ketting omdat financiële doelen het meest belangrijk zijn. Dat zijn ze niet. Als jij van de 30 jaar tot je pensioen 20 jaar heel goed spaart en 10 jaar wat minder goed, heb je nog altijd een mooi vermogen bij elkaar gesprokkeld. Een stuk meer dan de meesten denken, vermoed ik.

Dus, samengevat:

 • Maak het tastbaar
 • Bewaar je motivatie
 • Wees niet te streng voor jezelf
 • En ga ervoor

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek