Janke schept orde in haar financiele rommel: “Het moet anders”

De financien van Janke zijn een beetje een rommel. Dat wil ze graag veranderen. Ze neemt je vanaf nu elke week mee op haar hobbelige weg richting een betere financiele situatie.

Makkelijk! Dat is het eerste woord dat me te binnen schiet, als ik moet omschrijven hoe ik met geld omga. Ik doe niet zo moeilijk over een uitgave hier en daar. Gepland of ongepland. We hebben het financieel prima thuis. Er komt genoeg geld binnen om die dingen te doen. Maar eigenlijk vind ik het nog steeds zonde van het geld. Want wat nu door mijn vingers glipt, had allang een flinke spaarpot kunnen zijn. Dat is niet gebeurd omdat ik een tikkeltje verwend en lui ben. Ik geef het eerlijk toe.

De afgelopen 15 jaar ben ik bijvoorbeeld niet gewisseld van energieleverancier. Mijn kabelaansluiting heb ik al jaren bij dezelfde aanbieder (terwijl ik eigenlijk nooit meer tv kijk). Het gedoe van uitzoeken en overstappen lijkt me veel werk. Dus ik doe het niet. Ik denk dat verandering begint met onder ogen zien hoe het er nu voor staat, dus ik ga met mijn billen bloot. Mijn boodschappenbudget is €800,- per maand. Dat is zo hoog, omdat ik te beroerd ben om verder te kijken dan de dichtstbijzijnde supermarkt. Alles wat ik wil, mik ik zo in mijn winkelkar. En het liefst laat ik mijn boodschappen bezorgen. Net als mijn bloemen en maaltijdboxen.

Gemak dient de mens. Althans, zo dacht ik erover de laatste jaren. Ik dacht ook dat het geluk was om al die luxe dingen te kunnen doen. Nu ik er wat langer over nadenk, blijkt dat natuurlijk onzin. Geluk zit niet in die volle boodschappenkar of in die bloemen die elke twee weken bezorgd worden. Geluk zit voor mij in de tijd die ik met mijn gezin kan doorbrengen. En die tijd is er bijna niet, omdat we zo druk zijn met geld verdienen om de rekeningen te kunnen betalen. Dat wil ik heel graag anders zien. Ik wil een ander leven leiden. Een leven met minder haast en meer tijd voor elkaar. Daarvoor moet ik handiger met geld om gaan.

Dus ik geef mezelf een schop onder mijn kont. Verwend moet over zijn. Lui komt niet meer in mijn woordenboek voor en dit wekelijkse verhaal op PorteRenee is mijn stok achter de deur. Als ik het echt anders wil, dan moet ik daar wat voor doen. De komende periode ga ik de uitdaging aan. Ik ga mijn hele financiële situatie aanpakken. Van overstappen qua energie en telefoon, tot een boodschappenbudget opstellen en mijn mindset veranderen.

Iets meer over mij: Mijn huishouden bestaat uit mezelf, mijn zoon, een hond en een kat. Ik ben freelancer. Ik geef lezingen, ben tekstschrijver en beheer de achterkant van een aantal websites. Dat betekent dat mijn inkomen behoorlijk wisselt. Om dit op te kunnen vangen heb ik een zakelijke spaarrekening. Op deze rekening stort ik al mijn omzet. Van deze rekening betaal ik dan mezelf elke maand €1.000,- uit. Daarnaast krijg ik verschillende toeslagen (ongeveer € 900) en ontvang ik een pensioenuitkering van mijn overleden partner (€ 250). Omdat mijn huidige vriend vrij vaak aanschuift bij ons en een grote eter is, draagt hij bij aan de boodschappen en andere uitgaven die we samen doen. Dit is ongeveer €600,-. In totaal zijn mijn inkomsten daarmee €2.750.

Mijn vaste lasten bestaan uit de hypotheek, energie en water, telefoon, verzekeringen, afbetaling op mijn studieschuld, mijn creditcardschuld, de BSO voor mijn zoon en het sparen voor mijn zoon. Bij elkaar is dit ongeveer €1.500.

Mijn variabele lasten bestaan uit de boodschappen, uitjes, persoonlijke verzorging en roken. Omdat deze kosten nogal eens wisselen nam ik een gemiddelde. Zo kom ik uit op ruim € 1.200,- per maand. Tel ik alles op, dan zijn mijn lasten in totaal € 2.700 per maand. En hoewel ik zou willen dat dit het was, heb ik zakelijk ook nog kosten waar ik rekening mee moet houden. Zo lease ik een auto die behoorlijk prijzig is. Maandelijks betaal ik hier €600 voor. Oef! En hoewel deze kosten zakelijk zijn, hakken ze wel behoorlijk in op mijn zakelijke spaarrekening, waardoor ik mezelf weer minder uitbetaal dan ik zou willen.

Toen ik alle kosten op een rij had, schrok ik behoorlijk van de bedragen. Ik wist wel dat ik vrij makkelijk met geld was, maar zie nu echt zaken waar ik onwijs van baal. En waarvan ik denk: dat moet heel snel anders.

  1. Telefoon: Daarvan heb ik er dus 2. Echt? Ja, echt! Het leek me wel handig om zakelijk en privé zo te scheiden. En dat moest dan in beide gevallen wel de nieuwste iPhone zijn natuurlijk. Gevolg, een maandelijkse kostenpost van €120,- en twee abonnementen die voorlopig nog niet aflopen.
  2. Auto: Ik lease een gloednieuwe auto. Hij is prachtig. Mooie velgen, panoramadak. Alles erop en eraan. Zinvol? Nee, niet echt. En voor die €600 per maand, heb ik nog geen meter gereden. De benzine moet ik dan ook nog afrekenen.
  3. Roken: Dit is er wel eentje met een dubbele gênante lading, hoor. Bijna €250,00 per maand gaat er op aan sigaretten. Het gaat letterlijk in rook op. Al weet ik dondersgoed dat dit een bizar hoog bedrag is, heeft dat er nooit voor gezorgd dat ik stopte. En dan hebben we het nog niet eens over de gezondskant hiervan.
  4. Boodschappen: Heel eerlijk gezegd durf ik bijna niet op te schrijven dat ons boodschappenbudget ruim €800 is. Helemaal als mijn vriend vaak aanschuift, wil ik daar zelfs nog wel eens overheen gaan. Thuisbezorgd zit overigens ook in dit budget. Wat het niet beter maakt overigens, maar eigenlijk alleen maar gênanter.

Ik staar naar mijn laptop en laat het even op me inwerken. De bedragen vallen me behoorlijk rauw op mijn dak. Even raak ik ontmoedigd. Een kop thee en een koekje helpen. Dan begint het plotseling te kriebelen in mijn buik. Zulke hoge kosten geven ook onwijs veel reden voor verbetering. Voor besparing. Hier valt zoveel winst te behalen!

Één ding is zeker. Er gaat wat veranderen in ons huishouden, en wel zo snel mogelijk.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop