“met deze simpele truc bespaar ik €300 per maand op mijn boodschappen”

Janke wil haar geldzaken beter op orde te krijgen. Deze week moet haar boodschappenbudget eraan geloven. Door één slimme move weet ze meteen €300 per maand te besparen.

Mijn boodschappenbudget is een onderdeel van mijn uitgavenpatroon waar ik me behoorlijk voor schaam. Gemiddeld genomen besteed ik iedere maand ruim €800 aan boodschappen. Ik weet het: heel heftig. Dat wil ik echt anders.

Oké, ik ga werken met een weekmenu

Als ik kritisch naar mijn gedrag kijk, zie ik meteen waar het misgaat. Omdat ik veel vanuit huis werk, ga ik elke dag naar de supermarkt. Dat is een fijn uitje en een lekker stukje wandelen. Voor ik vertrek werp ik een snelle blik door mijn keuken en baseer daarop wat ik nodig heb. Een lijstje? Die heb ik heus niet nodig. Vaak doe ik boodschappen op het moment dat ik zelf ook trek heb en er niks in huis is. Gek eigenlijk, voor iemand die toch elke dag in de supermarkt te vinden is. Gevolg: een mandje vol boodschappen die ik helemaal niet allemaal nodig heb, of al in huis blijk te hebben.

Tijd voor verandering. Ik ga werken met een weekmenu. Het klinkt misschien saai, maar ik weet heus wel dat dat effectief is. Ik ga één keer per week naar de winkel en hou me aan mijn zorgvuldig gemaakte lijstje. Die ijskoffie laat ik dus gewoon liggen. Als je zes dagen per week in de supermarkt komt, zijn dat er in totaal zes van ongeveer drie euro per stuk. Ja, daar gaat het dus mis.

Eerst op een rij zetten hoe het nu gaat

Ik maak voortaan vooraf een lijstje met wat ik wanneer ga eten. Ik kan nog altijd variëren. Heb ik op maandag geen zin in wat er op de planning staat? Dan wissel ik met dinsdag. Zo kom ik ook minder in de verleiding om eten te laten bezorgen. Want ik doe misschien voor €800 boodschappen, ik laat me daarnaast ook wel eens verleiden tot een pizza die per scooter gebracht wordt.

Om te kunnen weten of dit werkt, moet ik eerst op een rij hebben hoe het nu gaat. Met een rekenmachine in de aanslag open ik mijn bankieren app en tel bij elkaar op wat ik de week ervoor heb uitgegeven in de supermarkt en aan bezorgmaaltijden. Het totaalbedrag blijkt €195. Wat een geld. Belachelijk voor een huishouden van twee, plus mijn vriend die geregeld mee-eet. Dat bedrag moet echt omlaag.

Binnenkort start de online cursus Budget Boodschappen Bootcamp. Hierin leren we je hoe je kunt besparen op je boodschappen.
Je kunt je hier alvast vrijblijvend inschrijven.

Veel te veel voorraad

Op zondag ga ik ervoor zitten. Aan de hand van de aanbiedingen bepaal ik voor de hele week wat we gaan eten. Ik check de voorraad en blijk een gezin van vijf personen minimaal een maand dagelijks van spaghetti, inclusief saus, te kunnen voorzien. Daarna bepaal ik wat we gaan eten op basis van mijn voorraad en goede aanbiedingen. In mijn enthousiasme over besparen wil ik alle niet-essentiële dingen meteen van mijn lijstje laten. Zoals koekjes, toetjes en wat luxer broodbeleg. Ik besluit dat toch niet te doen. Het moet niet gaan voelen alsof er niks meer mag, want dan ga ik het niet volhouden. Op een andere manier boodschappen doen, gaat me waarschijnlijk sowieso al veel geld schelen. Daarna gaan we wel eens kijken of ik ook minder kan kopen.

Ik ga naar de lokale supermarkt. Nog niet eerder had ik zo’n volle kar. Wat een eten en drinken, zeg. Ik schrik er een beetje van. Dit komt natuurlijk gewoon doordat ik nu voor een hele week boodschappen doe, maar toch voelt het gek. Ik reken de hele bups af en betaal. Thuis ga ik eens prijzen vergelijken. Eerst al die tassen en kratten vol boodschappen naar huis en een plekje geven. Tevreden kijk ik in mijn koelkast. Ik voel me enorm volwassen. Zo zag de koelkast van mijn moeder er ook altijd uit. Volop voorraad, gestructureerd en met een plan erachter. Heerlijk!

Geen zin om te koken, wat nu?

Halverwege de week moet ik nog een keer naar de supermarkt omdat de prei van zondag het niet heeft gehouden tot en met donderdag. Zonde. En een les voor ons. De week beginnen met de verse producten en de meer houdbare maaltijden bewaren tot verderop in de week. Of misschien halverwege de week toch nog een keer naar de supermarkt, om verse groenten te halen.

Vrijdag vervallen we in oud gedrag, want we hebben geen zin om te koken. Normaal gesproken zouden we nu een pizza bestellen. Maar ik herinner me opeens dat ik diepvriespizza’s in huis heb. Juist voor dit soort momentjes. De maaltijd van vrijdag verschuiven we naar zaterdag, waar we nog geen plan voor hadden.

Wat een besparing op het boodschappenbudget!

Op zondag, een week nadat onze nieuwe manier van boodschappen doen is ingegaan, ga ik weer aan de keukentafel zitten. Ik tel de bonnetjes bij elkaar op. Dat gaat best snel, want ik ben maar twee keer in de supermarkt geweest die week. De eindstand van onze eerste week boosdchappen doen op basis van een weekmenu: €125. Het is niet weinig, maar het is wel €70 minder dan in de week ervoor. Dat betekent dat we per maand van €800 euro naar €500 kunnen gaan. Dat vind ik een geweldig resultaat. We besparen dus €300 per maand. En dat terwijl we op geen enkel moment deze week het gevoel hadden dat we iets tekort kwamen. Het gevoel van niet iedere dag naar de winkel moeten vond ik eigenlijk ook heel rustgevend.

Ik realiseer me heel goed dat er veel meer te besparen valt op mijn boodschappen. Waarom drink ik geen water in plaats van frisdrank? Kan er niet een pak koek minder mee naar huis? Ik ga het stap voor stap aanpakken. Voor nu ben ik heel erg blij met deze besparing op mijn boodschappenbudget. Het geld dat ik op deze manier overhoud, gaat linea recta naar mijn spaarrekening.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop