Janke op weg naar financiele onafhankelijkheid: ik schaam me dood voor mijn uitgaven

Vanaf nu schrijft Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag vertelt ze wat ze verdient en uitgeeft. En schrikt ze zelf van dat overzicht.

Wat een leuke reacties op mijn column van vorige week. En veel animo om mee te doen. Blijkbaar ben ik niet de enige die de wens heeft om bewuster met geld om te gaan. Leuk. Hoewel de weg naar financiële onafhankelijkheid nog lang is voor me, begint alles met een eerste stap. Overzicht!

Mijn financiën hou ik al een tijdje bij in Excel. Ik neem die cijfers ter kennisgeving aan, en ben vooral heel blij dat ik niet meer uitgeef dan dat ik verdien. Want zo erg is het nu ook weer niet. Verder dan dat kijk ik eigenlijk niet. Zonde, en als ik echt financieel onafhankelijk wil zijn of worden, dan zal dit moeten veranderen.

Iets meer over mij: Mijn huishouden bestaat uit mezelf, mijn zoon, een hond en een kat. Ik ben freelancer. Ik geef lezingen, ben tekstschrijver en beheer de achterkant van een aantal websites. Dat betekent dat mijn inkomen behoorlijk wisselt.

Om dit op te kunnen vangen heb ik een zakelijke spaarrekening. Op deze rekening stort ik al mijn omzet. Van deze rekening betaal ik dan mezelf weer elke maand € 1.000,- uit. Daarnaast krijg ik verschillende toeslagen (ongeveer € 900,-) en ontvang ik een pensioenuitkering van mijn overleden partner (€ 250,-). Omdat mijn huidige vriend vrij vaak aanschuift bij ons, en een grote eter is, draagt hij bij aan de boodschappen en andere uitgaven die we samen doen. Dit is ongeveer € 600,-. In totaal zijn mijn inkomsten daarmee €2.750,-

Voor mijn lasten heb ik een verdeling gemaakt. De meeste lasten zijn vast, maar er zijn ook variabele lasten die elke maand terugkomen. Mijn vaste lasten bestaan uit de hypotheek, energie en water, telefoon, verzekeringen, afbetaling op mijn studieschuld, mijn creditcard schuld, de BSO voor mijn zoon en het sparen voor mijn zoon. Bij elkaar is dit ongeveer € 1.500,-

Mijn variabele lasten bestaan uit de boodschappen, uitjes, persoonlijke verzorging en roken. Omdat deze kosten nogal eens wisselen heb ik een gemiddelde genomen en dan kom ik uit op ruim € 1.200,- per maand. Tel ik alles op, dan zijn mijn lasten in totaal € 2.700,- per maand.

Lees ook: Mijn man geeft me 100 euro boodschappengeld per week.

En hoewel ik zou willen dat dit het was, heb ik zakelijk ook nog kosten waar ik rekening mee moet houden. Zo lease ik auto die behoorlijk prijzig is. Maandelijks betaal ik hier €600,- voor. Oef! En hoewel deze kosten zakelijk zijn, hakken ze wel behoorlijk in op mijn zakelijke spaarrekening, waardoor ik mezelf weer minder uitbetaal dan ik zou willen. Wel eentje om rekening mee te houden.

Lees ook: Wat heb ik een spijt van die lease auto.

Al met al schrik ik van de bedragen. Ik wist wel dat ik vrij makkelijk met geld was, maar ik zie nu toch heel snel een aantal zaken die echt wel een beetje gênant zijn. Ik schaam me voor meerdere dingen, maar vooral voor deze 2 dingen:

  1. Telefoon: Daarvan heb ik er dus 2. Echt? Ja, echt! Dat leek me wel handig toen ik voor mezelf begon. Dan werd ik niet lastig gevallen op mijn privé nummer omdat ik een zakelijk nummer heb. Superhandig. En oh ja, dat moest dat in beide gevallen wel de nieuwste iPhone zijn natuurlijk. Gevolg, een maandelijkse kostenpost van €120,- en twee abonnementen die voorlopig nog niet afgelopen zijn.
  2. Auto: Ik lease een gloednieuwe auto. Hij is prachtig. Mooie velgen, panorama dak. Alles erop en eraan. Zinvol? Nee, niet echt. En voor die €600,- per maand, heb ik nog geen meter gereden. De benzine moet ik dan ook nog afrekenen.
  3. Roken: Dit is er wel eentje met een dubbele gênante lading hoor. Bijna €250,00 per maand gaat er op aan sigaretten. Het gaat letterlijk in rook op. En hoe vaak ik me ook heb bedacht wat een idioot bedrag dit eigenlijk is, het heeft er nog nooit voor gezorgd dat ik ging stoppen. “Ik kan het toch gewoon betalen?” was voor mij het argument om het vooral niet te doen.
  4. Boodschappen: Heel eerlijk gezegd durf ik dus bijna niet op te schrijven dat ons boodschappen budget ruim €800,00 is. Helemaal als mijn vriend vaak aanschuift wil dit zelfs nog wel eens te weinig zijn. Thuisbezorgd zit overigens in dit budget. Wat het niet beter maakt overigens, maar eigenlijk alleen maar gênanter.

Eigenlijk durf ik niet meer uit te rekenen hoeveel ik kan besparen op al deze lasten. Ik staar naar mijn laptop en besluit het even op me in te laten werken. De hoeveelheid van al deze bedragen vallen vrij rauw op mijn dak. Het gemak waarin ik in een klein half uurtje kan zien hoe makkelijk ik inderdaad met geld om ga, overvalt me. De mogelijkheden om te besparen en daarmee geld over te houden zijn in mijn geval eindeloos.

Één ding is zeker. Er gaat wat veranderen in ons huishouden, en wel zo snel mogelijk.

Heb jij al een eigen overzicht gemaakt? En ben je tevreden of, net als ik, heel erg geschrokken? 

 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!