Janke op weg naar financiële onafhankelijkheid: ik heb al €7.200,- per jaar bespaard

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag een pas op de plaats om te bekijken wat er al bereikt is.

Toen ik nog leiding gaf, zei ik met enige regelmaat tegen mijn team dat ze af en toe even stil moesten staan. Niet om niks te doen, maar om even te bedenken waar je ook alweer gestart bent en wat je al bereikt hebt. Je kan dan weer vol frisse moed je weg vervolgen naar het einddoel.

Door al mijn inspanningen op het gebied van besparen ben ik zo enthousiast geworden dat ik wel eens te snel en te veel tegelijk wil. Het gevaar daarbij is voor mij dat ik er dan ineens even genoeg van heb en de handdoek in de ring gooi. En dat willen we nou deze keer voorkomen. Dus na twee maanden, leek me dit een mooi moment om een tussenstand op te nemen.

Dus zeg ik nu tegen mezelf, wat ik even tegen anderen zeg. Stop even, haal adem en kijk even waar je begonnen bent en wat je al bereikt hebt. Wat was ook alweer het startpunt? Ik weet het nog precies. Het startpunt was ik zelf. Een geld-over-de-bank-smijtende freelancer die de wens had om financieel onafhankelijk te worden. Weliswaar zonder schulden (op de hypotheek na), maar ruimte om financieel onafhankelijk te worden was er niet.

Ik ging met de billen bloot. Mijn hele hebben en houden deelde ik. Met soms echt het schaamrood op mijn kaken. Het grote voordeel: het was meteen duidelijk waar de ruimte te vinden was. De afgelopen weken ben ik vooral aan de slag gegaan met mijn “variabele” lasten per maand. De boodschappen bijvoorbeeld. Maar ook mijn koopimpulsen kwamen aan bod. Net als roken en onze huisdieren.

Lees ook: Deze tips helpen je minder kopen.

Met gepaste trots kan ik vertellen dat wij ondertussen werken met een weekbudget voor deze kosten. Dit weekbudget is € 350,- (Dit was € 500,- per week.) In dit weekbudget zitten al onze variabele lasten. De boodschappen, benzine, reservering voor kleding, de trampolineles van mijn zoon, persoonlijke verzorging en roken (ja, nog steeds ja). Ons maandelijkse budget zet ik op een spaarrekening en elke zondag stort ik hiervan ons weekbudget op de betaalrekening. Er is maar één week geweest dat we ons budget niet haalden. En dat kwam omdat er ruitenwisservloeistof gehaald moest worden. Daardoor gingen we er nét overheen? Het deed echt een beetje zeer toen ik dat extra bedrag moest overmaken van de spaarrekening.

Door mijn aanpassingen van de afgelopen weken geef ik nu maandelijks €600,- minder uit. Wat op jaarbasis neerkomt op €7.200,-. Een enorme bak met geld. Een bak met geld die mij al veel meer ruimte geeft om financieel onafhankelijk te worden, maar we zijn er nog niet. Dat realiseer ik me ook heel goed. Met alleen maar besparen kom ik er niet. Hoe kun je namelijk die bak met geld in mijn voordeel gaan laten werken? Zulke vragen spelen steeds vaker door mijn hoofd. En die antwoorden komen zeker nog aan bod.

Lees ook: Zo besteed je 30% minder aan boodschappen.

Voorlopig heb ik het nog druk genoeg met besparen. Als ik al dit verschil kan maken op mijn variabele lasten. Hoe zit het dan met mijn vaste lasten? Die vraag ga ik de komende weken beantwoorden. Met nieuw enthousiasme stort ik me op mijn abonnementen, energieleveranciers en mijn hypotheekrente. Onderweg kom ik vast nog meer tegen. En dat komt goed uit, want december worden hier op PorteRenee OverstapWeken. Daarin gaan we iedere motiveren om over te stappen en zo geld te besparen. Ik deel dan ook mijn tips!

Ondertussen prijs ik mezelf gelukkig met de weg die ik tot nu toe heb afgelegd. Het was hobbelig en bij vlagen schaamtevol, maar ik ben trots op het resultaat. Mijn money mindset is aan het veranderen. En die veranderingen is het meest waardevol van allemaal.

Dank jullie wel voor jullie steun de afgelopen weken. Waardeer ik heel erg. Heb je vast een tip voor de vaste lasten? Deel deze vooral, dan ga ik ermee aan de slag.  

De andere columns van Janke vind je hier.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!