“Ik ben twee keer zoveel gaan verdienen dankzij mijn financiële voornemens”

Janke stelde aan het begin van dit jaar een paar duidelijke, financiële voornemens. Hoe ga het tot nu toe? Ze praat ons bij.

Begin dit jaar deelde ik hier mijn financiële goede voornemens voor 2022. Ondertussen zijn we alweer op de helft van het eerste kwartaal. In de verte kan ik de lente al zien en ruiken. Oké, dat is deels wishfull thinking. Ik vind het in ieder geval een goed moment om die voornemens er weer eens bij te pakken en te kijken wat de status is.

First things first. Wat waren ook alweer mijn financiële goede voornemens? Natuurlijk weet ik ze uit mijn hoofd, maar ik som ze hier nog even op voor de volledigheid:

  • Een spaarplan maken voor een nieuwe auto
  • Een spaarplan maken voor een vakantie
  • Een buffer opbouwen van minimaal €3.000
  • Starten met extra aflossen op mijn hypotheek
  • Zorgen voor meer inkomen

Hoewel ik weet dat ik een heel jaar de tijd heb om deze voornemens te halen, merk ik dat ik wat ongeduldig ben. Liever had ik alles nu al voor elkaar gehad. Logisch, maar helaas totaal niet realistisch. Goed dus om mezelf dit nog een keer duidelijk te maken voor ik aan het evalueren sla.

  • Het spaarplan voor de auto. In 2022 wil ik sparen voor twee specifieke doelen. Een nieuwe (tweedehands) auto en een zomervakantie. Voor de auto had ik een spaardoel bedacht van €3.000 en voor de vakantie was dat €2,500. De auto was het allerbelangrijkste. Begin van deze maand heb ik namelijk mijn lease auto ingeleverd. Lachend. Tot ziens kostenpost van €800 per maand. Tot nooit. Het spaardoel van €3.000 bleek iets te weinig voor de auto die ik uiteindelijk gekocht heb. Mijn nieuwe (tweedehands) auto kostte me €3.350. Het grootste deel van het geld had ik al bij elkaar. In januari en februari spaarde ik de rest. De €350 die ik tekort kwam, haalde ik van mijn spaarrekening. Die ik nu weer aan het aanvullen ben. Maar wat een genot dat ik deze zo cash kon betalen. Geen leasekosten meer. Nu budgetteer ik ook elke maand een bedrag van €50 voor eventuele reparaties. Deze zet ik apart. Geen verrassingen meer voor mij.
  • Het spaarplan voor de vakantie. Omdat de auto voor mij veel meer prioriteit had dan de vakantie, ben ik nu net begonnen met sparen voor de vakantie. Het doel is €2.500. Op dit moment staat er een bedrag van €500 in mijn ‘zomervakantie’ potje. Omdat ik al mijn geldzaken in Excel bijhoud (en dat dan minimaal zes maanden vooruit), weet ik dat deze snel gevuld gaat worden. Onder andere met het vakantiegeld van mijn wederhelft. Precies als de vakantie start, is het spaardoel bereikt. Wat we gaan doen? Geen idee. Ik heb nog niks geboekt, maar we gaan er een geweldige tijd van maken.
  • Een buffer opbouwen. Tsja, hier schreef ik al eerder over. Die buffer. Vanwege de auto heeft de buffer minder aandacht gekregen dan zou moeten. Ook had ik een tegenvaller met mijn CV installatie. Het doel is om minimaal €3.000 op de bufferrekening te hebben staan. De stand op dit moment: €600. Hier moet dus echt nog wel wat gebeuren. De komende twee maanden wordt de buffer maar mondjesmaat aangevuld. Vanwege ons vakantie spaardoel. Daarna gaat het hard. Mijn Excel-sheet vertelt me dat ik in augustus mijn doel heb bereikt. Heel stiekem wil ik mijn doel meteen verhogen. Maar eerst maar eens deze mijlpaal halen.
  • Extra aflossen op de hypotheek. Met mijn spaardoelen en het opbouwen van de buffer is er nu nog geen extra ruimte om af te lossen op de hypotheek. Dit wist ik van te voren, dus wat dat betreft ben ik niet teleurgesteld. Zoals het er nu naar uitziet, gaat dit in oktober voor het eerst gebeuren. En man, wat ben ik daar blij om. Het staat dan ook dikgedrukt en onderstreept in mijn Excel overzicht. Voor mij is dit de grootste mijlpaal van het aankomende jaar. Zin in.
  • Meer inkomen. Afgelopen december betaalde ik mezelf €1.000 per maand uit en werkte ik ongeveer 13 uur per week als freelancer. Ondertussen zijn dit er 24 uur geworden. Een verdubbeling. Dat zie ik ook direct terug in mijn omzet. Het verschil betaal ik mezelf nog niet uit. En dat heeft een goede reden, al zeg ik het zelf. Sowieso wil ik graag mijn inkomstenbelasting vooruit gaan betalen. Daar moet dan wel een bedrag voor klaar staan. Die spaar ik nu bij elkaar. Ook zou ik graag zakelijk een buffer willen opbouwen. Stel, ik kom een paar weken zonder werk te zitten, dan wil ik dat wel op kunnen vangen. Mijn zakelijke spaardoel is dan ook om een buffer te hebben van €10.000. De teller staat nu op €2.000. Nog even te gaan dus. Het inkomen verhogen is hartstikke gelukt, alleen zie ik dat in mijn privé financiën nog niet terug. En dat is voor nu prima.

Eigenlijk ben ik super tevreden met hoe het is gegaan de afgelopen anderhalve maand. Weliswaar is er nog genoeg te doen, maar er zit zeker schot in de zaak. Ik merk steeds meer dat ik andere keuzes maak en op een andere manier met mijn geld omga. Ik heb eigenlijk alweer zin in de volgende evaluatie na de vakantie. Dan zijn er weer een paar mijlpalen om te vieren.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!