Isa en Bart bedachten een plan om hun schuld van €25.000 in één keer af te lossen

Isa (44) en Bart (44) sloten jaren geleden een doorlopend krediet af. Binnen no-time stond de teller op min €25.000. Ze bedachten een plan en losten het schuldbedrag begin dit jaar in één keer af.

“Vijftien jaar geleden kochten wij ons eerste koophuis voor €163.000. Een rijtjeshuis in een leuke wijk. Inclusief alle kosten kwamen we uit op een totale hypotheekschuld van €184.500. We hadden €5000 spaargeld om het huis helemaal naar ons zin te maken. Maar dat was te weinig. We sloten een Privélimiet plus van €5000 af. Dat is een doorlopend krediet waarbij we tot €5000 rood mochten staan op onze betaalrekening. En dat was het moment waarop alle financiële ellende begon.”

Vertel eens.

“Ik was een absolute nono op het gebied van financiën. Ik kom uit een gezin waar geld geen rol speelde. Ik hoefde maar met mijn vinger te knippen en er stond een gloednieuwe brommer voor mijn neus. Financiële lessen heb ik niet gehad. Ik had dan ook geen idee wat de impact van het afsluiten van een doorlopend krediet was. Natuurlijk wist ik dat we rente moesten betalen, maar hoeveel? Geen idee. Het zou allemaal wel goedkomen. Er kwamen nieuwe deuren en vloeren in het huis, het toilet werd vernieuwd en alle muren kregen een kleurtje. Binnen no-time stonden we €5000 in de min.”

OOK JE FINANCIELE LES GEMIST? Check dan de cursus Transformeer je Financiën

Lukte het dan niet om die €5000 terug te betalen?

“In die tijd wilden we ook een nieuwe auto. We hadden er eentje op het oog van €9000. Maar ja, dat geld hadden we dus niet. Op advies van de bank verhoogden we ons limiet naar €25.000. Die auto kwam er en de roodstand bedroeg €14.000. Maar nog geen paniek, want we hadden nog een bestedingsruimte van €11.000. We hadden maar één betaalrekening en daardoor totaal geen overzicht. We bleven geld uitgeven. Niet dat ik alleen maar dure spullen kocht of bergen kleding, maar er was gewoon geen rem en dus ging het ongemerkt hard. Veel te hard, want op een dag stond ik met een kar vol boodschappen bij de kassa en kon ik niet meer pinnen. Onze limiet van €25.000 was bereikt. Toen dacht ik: dit moét echt anders.”

Wat ging je anders doen?

“Ik opende een aparte rekening voor de vaste lasten. Zo creëerde ik iets van overzicht. Maar dat was niet voldoende. In 2010 raakte Bart zijn baan kwijt. Naast de WW-uitkering kregen we iedere maand €500 uitgekeerd van de hypotheekverzekering. Hoewel werkloos worden natuurlijk heftig is, kwam er meer geld binnen dan toen Bart nog werkte. We konden aflossen tot min €17.000. Na een jaar ging Bart weer aan de slag via een uitzendbureau. Helaas werd hij weinig ingepland. Er waren periodes dat hij maar €300 per week verdiende. Je raadt het al, binnen de kortste keren stonden we weer €25.000 rood.”

Was er veel stress?

“Ik sliep slecht en was bang dat we in de schuldsanering terecht zouden komen. Maar er met iemand over praten durfde ik niet. Nog steeds doe ik dat niet. Zelfs de kinderen, die inmiddels volwassen zijn, weten niet wat er in die tijd speelde. De schaamte was en is gewoon te groot.’

Voelde je geen noodzaak je eens goed te verdiepen in de financiën?

“In 2018 ben ik verschillende financiële blogs gaan volgen. Daar heb ik veel van geleerd. Ik ben alles gaan uitpluizen en heb geldpotjes gemaakt. Dat werkte verslavend. Maar daarmee was de schuld nog niet afgelost. Ik zocht contact met de bank en zij adviseerden mij het doorlopend krediet om te zetten in een persoonlijke lening. We gingen van 11,9% rente naar 5,5%. De totale schuld inclusief rente zou uiteindelijk neerkomen op een bedrag van €29.760. We mochten acht jaar over het aflossen doen. Maar toen bedacht ik een plan om er geen acht jaar over te doen, maar de schuld in één keer af te lossen.”

En hoe zag dat plan eruit?

“In onze straat stond een huis te koop voor €212.000, niet eens zo heel bijzonder. Dat betekende dus dat ons huis ook flink overwaarde had. Als wij ons huis toch ook eens met een forse overwaarde konden verkopen, konden we onze schuld aflossen, een nieuw huis kopen en weer met een schone lei beginnen? Ik nam contact op met een financieel adviseur. Ik had zelfs al een huis op het oog van kennissen die het wilden verkopen. Lang verhaal kort: het kon, maar wij konden pas een nieuw huis kopen als we de schuld hadden afgelost. Pas ná de overdracht van ons huis dus. Concreet betekende dit dat we dan een paar maanden zonder huis zouden zitten. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, ben naar die kennissen gegaan en heb onze situatie uitgelegd. Ik vond het doodeng hoor, maar zij reageerden ontzettend lief. Ze boden aan dat wij hun huis voor de periode die overbrugd moest worden konden huren. En zodra de overdracht van ons huis een feit was zouden wij het van hen kopen. Dat was dé oplossing.”

Jullie huis goed kunnen verkopen?

“De overwaarde was bijna €30.000. De sleuteloverdracht was op 14 februari dit jaar. Een kleine week later stond het geld op onze rekening en diezelfde dag losten we onze schuld af. Omdat we de lening veel sneller hadden afgelost dan de acht jaar die ervoor stond, was de totale schuld een stuk lager. We hielden zelfs geld over. Wat waren we blij!”

LEES OOK: Wat doe ik met mijn koophuis: verkopen, aflossen of investeren?

En stiekem ook een beetje trots?

“We hebben geluk gehad en kunnen profiteren van de goede huizenmarkt. We hebben er niet veel voor hoeven doen. Waar ik vooral trots op ben is hoe ik de financiën nu geregeld heb. Ik heb Excel-overzichten en geldpotjes gemaakt. Ik weet precies wat er binnenkomt en ken aan verschillende posten een budget toe. En daar houd ik me aan. Impulsaankopen zijn verleden tijd. En we hebben een buffer van €10.000. Er moet weer een nieuwe auto komen. En die komt er hoor, maar wel pas als het geld er is.”

En? Praat je nu makkelijker met anderen over jullie ervaring? 

“Nee, dat doe ik eigenlijk nog steeds niet. Het is nog te vers. Ik vind het nog lastig te accepteren dat we schulden hebben gehad. We zijn echt een heel normaal en leuk gezin en hechten helemaal geen waarde aan status. Voor mij is het vertellen van dit verhaal een eerste stap. En als de tijd rijp is, vertel ik het ook aan de kinderen.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!