Is de SodaStream goedkoper dan flessen spa rood?

Je hebt er misschien wel van gehoord: de SodaStream. Zelf je koolzuur toevoegen aan kraanwater. In de seventies populair, en nu weer. Het is beter voor het milieu dan al die plastic flessen. Maar ook voor de portemonnee? Wij zochten het voor je uit.

De SodaStream is een systeem waarmee je zelf koolzuur kunt toevoegen aan kraanwater. Het systeem bestaat al sinds de jaren zeventig. Nu we bewuster met het milieu bezig zijn, heeft dit apparaat een opleving gekregen. Milieubewust is het zeker, maar is het ook beter voor je portemonnee? Is het echt goedkoper dan flessen spa rood?

Wat zijn de kosten voor bruiswater?

Over het apparaat zelf zal ik verderop in dit artikel iets vertellen. Eerst kijken we even naar het gebruik van het apparaat en ik laat een rekensom zien. In een SodaStream gaan Co2-cilinders die je steeds kunt inruilen.

Als je een starterskit koopt, zit daar al een cilinder bij. Wil je een reserve, dan betaal je € 24,99. Als je een cilinder kunt inruilen, betaal je slechts € 12,99.

Voor € 12,99 kun je maximaal 60 liter water bruisend maken. In dat geval zou je, per liter bruisend water € 0,2165 betalen. Waarschijnlijk haal je eerder 40 of 50 liter uit je cilinder, in dat geval betaal je tussen de € 0,32475 en € 0,2598 per liter. Kraanwater kost ongeveer € 1,03 per 1000 liter, € 0,00103 per liter dus. Voor het goedkoopste bruisend water betaal je in de supermarkt € 0,33 per liter.

Goedkopere opties

Bij sommige winkels, zoals Blokker, kun je een goedkopere cilinder kopen (als je je oude inruilt). Een rekensom: deze universeel bruikbare cilinder kost € 9,99 en is officieel goed voor 60 liter. Dat zou neerkomen op € 0,1665 per liter. Kun je eerder 40 tot 50 liter koolzuurhoudend water halen uit één cilinder? Dan komt het neer op € 0,24975 tot € 0,1998 per liter. Dat scheelt een hoop en maakt het budgetproof.

Er zijn ook mensen die hun cilinder zelf bijvullen met Co2 voor de voedselindustrie. In dat geval kom je op een aantal cent per liter, maar het vraagt wel om een investering én creativiteit. Maar daarmee kost het vullen van een cilinder wel al snel € 10 minder.

Siropen versus frisdrank 

Voor een flesje siroop voor frisdrank betaal je € 4,99 (bij Blokker) of € 5,99 (bij SodaStream). Daarmee kun je (officieel) 12 of 9 liter frisdrank maken. Ze zijn makkelijk te vinden voor de meeste bekende frisdrank smaken. De prijs van de siroop komt dus op € 0,4158 tot € 0,6655 per liter. Daarbij komt nog de prijs van het bruiswater zelf. Nu moet ik zeggen dat de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid siroop erg veel is. Wij halen dus meer uit een flesje siroop dan negen liter. Hoeveel precies durf ik niet te zeggen. Voor een huismerk kant-en-klare frisdrank betaal je rond de € 0,50 per liter.

De aanschaf van een apparaat

Als je een SodaStream aanschaft, heb je keus uit verschillende apparaten. De prijs verschilt flink tussen basic apparaten, apparaten waarin glazen flessen kunnen of de apparaten die op elektriciteit gaan. Lees je dus goed in op de verschillende functies, want allen hebben ze zo hun voordelen en nadelen. Alleen jij kan beslissen of het bij je past.

Wellicht is zelfs tweedehands een goede optie. Marktplaats staat vol met tweedehands SodaStreams. Omdat er eigenlijk vrij weinig kapot kan gaan, is dat geen slechte keus. Er zijn alleen wat dingen waarop je moet letten. De plastic flessen mogen namelijk ab-so-luut niet in de vaatwasser én hebben een datum tot wanneer je ze mag gebruiken. Koop je dus een apparaat waarbij de flessen (bijna) vervangen moeten worden, dan kan dat flink drukken op de prijs en kan een goede aanbieding voordeliger zijn.

Hetzelfde geldt voor de cilinders, die zitten er niet altijd bij als je je apparaat tweedehands koopt. En dan ben je dus meteen al het extra bedrag voor een ruilcilinder kwijt. En dit bedrag ben je helemaal kwijt, want je krijgt geen statiegeld terug voor een lege cilinder, alleen een nieuwe volle. 

Conclusie

Zelf ben ik vorig jaar overstag gegaan. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van de aankoop van onze SodaStream. Hoewel ik dus niet bespaar in euro’s per liter, besparen we wel op andere manieren. Zo vind ik het echt heel prettig dat ik voortaan op de fiets boodschappen kan doen, want ik hoef niet meer die zware flessen te sjouwen. Fijne bijkomstigheid is dat ik ook niet te veel andere boodschappen doe, want in de fietstassen past nou eenmaal veel minder. We zijn ook, doordat er nu altijd water koud ligt, veel meer kraanwater gaan drinken. De afweging gaat dus verder dan alleen het goedkope bruiswater of frisdrank. Wat mij betreft is het voordeel van dit apparaat meer dan alleen financieel.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop