Is het goedkoper om alle supermarkten af te gaan?

Ben je goedkoper uit als je alle supermarkten af gaat? Of kan het net zo budget allemaal bij één winkel? Boodschappenexpert Minke geeft het antwoord.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over goedkoper winkelen door alle supermarkten af te gaan

Vraag van deze week: “Wat is goedkoper? Meerdere supermarkten afgaan of alles bij één winkel kopen?”

Antwoord van Minke: “Een tijdje geleden las ik een krantenartikel waarin werd gezegd dat zogenaamde ‘koopjesjagers’ onder de streep eigenlijk niks besparen. In het artikel werd vooral gekeken naar mensen die tig supermarkten per week af gaan. Op zoek naar alle aanbiedingen. En ik kan me eigenlijk goed voorstellen dat het veel meer kost dan oplevert als je zoveel winkels af gaat.”

Maximaal 2 supermarkten per week

Als je echt wil besparen helpt het om zo min mogelijk naar de supermarkt te gaan. Een keer per week alle boodschappen halen is dus het best. Nu kan ik me voorstellen dat als je de meeste boodschappen bij een van de Duitse budget supermarkten haalt, je niet heel je lijstje afgevinkt krijgt. Ik doe daarom om en om bij Aldi en Jumbo boodschappen. De haul bij Aldi, de ene week is genoeg om 2 weken vooruit te kunnen. Mijn kar zit dan helemaal vol en ik heb meerdere tassen nodig. De andere week ga ik naar Jumbo. Ik haal dan de producten die ik niet bij Aldi kan of wil kopen en de producten die ik vers wil voor de komende week. Dit is vaak een boodschap die ik makkelijk te voet kan doen. 

Je hoeft niet alle aanbiedingen af

Heel vaak wisselen verschillende acties elkaar af in verschillende winkels. Is Knorr deze week bij Albert Heijn in de aanbieding, dan vind je het vast volgende week bij Plus. Je hoeft dus niet elke week alle winkels af, blijf gewoon trouw aan jouw favoriete supermarkt. Sommige items komen echter maar bij 1 of 2 supermarkten in de aanbieding. Als zo’n product je favoriet is zorg je dat je die week een keer al je boodschappen bij die supermarkt doet. Met een goed boodschappenlijstje waar je niet van af stapt omdat je anders meer kwijt bent dan je bespaart. Dat waar ook de kritiek in het krantenartikel over ging. Komt er een keer een goede aanbieding bij, zeg Plus, terwijl ik eigenlijk naar de Aldi zou gaan? Dan stel ik mijn Aldi bezoek een weekje uit. Plunder mijn voorraad en vriezer en kan met een aanvulling van wat écht vers moet zijn of op is nog makkelijk een weekje redden. 

Wanneer ga je boodschappen doen?

Niet alleen het aantal supermarkten en supermarkt tripjes kan heel veel schelen. Let ook op het moment dat je gaat. Op donderdagmiddag, net na de lunch waren er veel oudere stellen in mijn oude supermarkt. Zij rende de winkel door, terwijl hij met de kar de weg blokkeerde. Niet het ideale moment voor mij om boodschappen te doen, dus. Ook na het werk is voor mij geen ideaal moment om boodschappen te gaan doen. Ik ben dan moe en hongerig en wil zo vlug mogelijk naar huis en vergeet daarom de helft. Nu ga ik het liefst op vrijdagochtend. Ongeveer een uurtje, misschien 2 na opening. Dan is het nog rustig, maar is alles wel bijgevuld en vooral; zijn alle kortingsstickers geplakt! Het kan echter zijn dat voor jou een heel ander moment goed uitkomt, maar probeer te zoeken naar het minst stressvolle moment want stress kost je geld.

Korting betekent ook niet altijd ‘goedkoop’ 

Ik wil ook nog even aanstippen dat korting krijgen ook niet altijd betekent dat je goedkoop uit bent. Koop je dingen die je normaal niet zou kopen, dingen die van huismerk veel goedkoper zijn of met kortingen die veel hoger kunnen dan doe je alsnog een miskoop. Blijf dus ook altijd kritisch over alle kortingen die je kunt krijgen. Staar je niet blind op de korting onderaan je bon maar kijk liever naar het bedrag dat je moet betalen. Je bent pas een echte koopjesjager als je altijd de laagste prijs betaalt.

Lees ook: Besparen met een voorraadkast

Het beste is dus naar zo min mogelijk verschillende supermarkten gaan. Liefste maximaal 1 per week, maar hooguit 2. Kom je er in het midden van de week achter dat er iets op is? Jammer dan, los het maar op een creatieve manier op. Het zal echt niet zo zijn dat je nu zult verhongeren. Dat helpt je ook meteen om verspilling te voorkomen! Alleen wc papier zou ik wel halen als dat op is, maar dat zal bij mij niet vlug voor komen want dat koop ik goed in voorraad als er een aanbieding is.

Lees hier alle vragen aan Minke

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’