Is een moestuin zonde van je geld?

Een moestuin is hip en leuk. Maar het kost ook best veel tijd en geld. Is dat het echt waard?

Door Saskia

Ik zie mijn oma nog zitten. Aan de keukentafel. Druk in de weer met diepvrieszakjes en vers geplukte boontjes. Met als resultaat een diepvries vol bonen en bonen eten totdat al die bonen je neus uitkomen. Ik ben opgegroeid op een boerderij met een enorme moestuin. Groente en fruit kopen deden we dan ook niet veel. Maar bespaar je echt veel op je boodschappen met een moestuin? Of is het vooral hard werken?

Bloed, zweet en tranen

Het hebben van een moestuin klinkt altijd zo romantisch. Beetje harken, wieden en wroeten in de aarde. Maar voordat je daadwerkelijk een beetje succes met je moestuin hebt, ben je al aardig wat uren verder. Een stuk grond is niet direct moestuin ready. Je moet de grond omspitten, onkruid wieden, zaaien, plantjes poten en water geven. En dit kost meer tijd dan je denkt. Maar dan ben je er nog niet. Zodra alles staat, kun je niet weglopen en zeggen: “Joejoe, ik kom wel terug als ik kan oogsten”. Je plantjes hebben veel liefde en aandacht nodig.

Groentes zoals broccoli, bloemkool, tomaten, komkommers, paprika en wortels heb je dus niet zomaar. En heb je ein-de-lijk een plantje mét broccoli in zicht? Dan zijn andere broccoli-eters, zoals slakken, je waarschijnlijk al voor. Met als resultaat 1 half aangevreten, zelf gekweekte biologische broccoli. Dan valt die €1,99 in de supermarkt toch best mee.

Veel en gemakkelijk

Het geheim van een succesvolle moestuin is de combi veel en gemakkelijk. Wil je een beetje profiteren van je moestuin? Kies dan voor groenten en fruit die niet al te veel zorg nodig hebben. Maar wel veel resultaat opleveren. Wij verbouwen bijvoorbeeld alleen nog maar aardappels, uien, knoflook, bonen, aardbeien, prei, sla en courgettes.

moestuin besparen

500 gram plantuitjes kost bijvoorbeeld €2,50 op de markt. Dit zijn 150 potentiële uien. Een netje met 8 biologische rode uien kost bij de Appie €1,49. Hier besparen we dus zeker op. Bovendien kun je aardappels en uien in een koele ruimte de hele winter bewaren.

Daar staat wel tegenover dat je vooral profiteert in het oogstseizoen. Je hebt dan in één klap bijvoorbeeld ontzettend veel courgettes. Die je aan de straatstenen niet kwijt raakt. Tijdens het courgetteseizoen kost een courgette in de supermarkt ook bijna niks. Soms zelfs twee voor €0,49.

Bespaar je nu echt op je boodschappen?

In het oogstseizoen eten we zoveel mogelijk uit eigen tuin. Voor het avondeten loop ik met een schaaltje de tuin in en pluk wat ik nodig heb. Deze periode hoef ik dus bijna geen groente in de supermarkt te kopen. En bespaar ik zeker wel tientallen euro’s per maand. Maar kijk je naar het hele jaar? Dan valt dat nog wel tegen. Vooral als je het omrekent naar niet gewerkte uren. Al die uren die je in je moestuin stopt, werk je niet.

Stel, je besteedt elke week 5 à 6 uurtjes aan je moestuin. Deze uren werk je niet. Reken je een uurtarief van €45? Dan loop je dus €225 tot €270 mis. Als je zo gaat rekenen, dan is een moestuin misschien toch niet zo voordelig.

Kruidentuin loont al snel!

Wat wel enorm voordelig is, is een kruidentuin. Verse kruiden in de winkel zijn ontzettend duur. Voor een plastic bakje met een paar verlepte blaadjes betaal je al gauw €1 à €2. Maar investeer je in een paar kruidenplantjes? Dan kun je hier elke dag iets van plukken. Marokkaanse munt groeit bijvoorbeeld als onkruid. Je koopt 1 plantje en voor je het weet, heb je de rest van je leven gratis verse muntthee. En daarvoor hoef je niet eens een moestuin te hebben. De meeste kruidenplantjes doen het ook prima in de vensterbank of op het balkon.

Kijk je puur naar het geld wat je zou kunnen verdienen als je zou werken in plaats van lekker tuinieren? Dan is een moestuin misschien zonde van je geld. Al het harde werk weegt niet op tegen de kosten die je in de supermarkt bespaart. Maar hé, lekker met de handen in de aarde, gezicht in het zonnetje en bewust bezig zijn in de natuur is wel ontzettend goed voor je mental health. En voor het milieu. Dat is ook heel wat waard!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop