Is een maaltijdbox echt zo duur?

Een maaltijdbox is wel heel makkelijk en fijn. Maar ook duur. Of valt het met die kosten eigenlijk wel mee? Boodschappenexpert Minke geeft antwoord op die vraag.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over maaltijdboxen.

Vraag van deze week: “Een abonnement op een maaltijdbox lijkt me fijn en veel rust geven. De kosten houden me tegen. Maar.. zijn maaltijdboxen wel echt zo duur, Minke?”

Antwoord van Minke: Mensen vinden het altijd zo gek dat ik erg fan ben van Hello Fresh. Dat is toch super duur? Deels hebben deze mensen gelijk, een maaltijdbox is niet te vergelijken met boodschappen bij de Aldi. Toch wil ik maaltijdboxen niet per se  het stempel ‘duur’ geven. Het is heel erg afhankelijk van wat je belangrijk vindt in je maaltijden en hoe je naar een maaltijdbox kijkt. 

Origine van de maaltijdbox

De origine van maaltijdboxen ligt niet in Nederland, een land dat eigenlijk altijd thuis eet. Waar uit eten bedoeld is voor speciale momenten. In Amerika is dit het echter veel normaler om ook op een gewone dinsdag naar een restaurant te gaan. Voor mensen die dat te duur en te ongezond vonden zijn de maaltijdboxen ontwikkeld. Van origine is het dus ook echt wel bedoeld als een manier om te besparen. Zij het op een heel andere manier dan wij in Nederland gewend zijn. 

Er zijn meer maaltijdboxen waar je uit kunt kiezen

Niet voor iedereen

Ik geloof ook zeker dat maaltijdboxen niet voor elk huishouden passend zijn. Zoals ik net al zei; je moet het niet vergelijken met boodschappen bij Aldi. En als je dus een groot gezin hebt en/of al heel goed bent om je maaltijden goedkoop te houden is het niks voor jou. Ooit was ik echter iemand die elke dag naar de supermarkt ging en dan voor (minimaal) €20,00 aan boodschappen naar buiten liep. Veel weggooide en echt geen idee had hoe ik dit kon veranderen. Dan kan een maaltijdbox wel helpen om minder vaak naar de supermarkt te gaan en een eerste stap zijn naar besparen.

Verwenmoment en gemak

Voor mij is de maaltijdbox op dit moment vooral een cadeautje, een verwenmoment. En ook als een manier om lekker te eten zonder klauwen met geld kwijt te zijn. Ik ben sowieso erg fan van ‘thuis uit eten’ en een maaltijdbox maakt dit erg makkelijk. Ik kies gewoon de recepten die me het meest aan staan, ik heb vervolgens producten van goede kwaliteit, een bijna foolproof recept en kan binnen maximaal 45 minuten (meestal minder) aan tafel. En hoewel je naast een maaltijdbox nog steeds voor overige dagen en maaltijden naar de supermarkt moet, vind ik het toch ook wel heel gemakkelijk. Vooral omdat je dus (naar mijn mening) écht lekker eet, zonder dat je zelf stad en land af hoeft voor kwalitatieve ingrediënten. 

Kwaliteit versus prijs

De prijs van een maaltijdbox is dus niet te vergelijken met een goedkope, normale supermarkt. Dat is de kwaliteit van de producten ook zeker niet. Veel van de ingrediënten van maaltijdboxen zijn van lokale leveranciers en in sommige gevallen ook biologisch. Mijn vriend lust tomaten uit de supermarkt niet, duur én goedkoop, maar smult van de tomaten uit de maaltijdboxen. Je kunt de prijs van een maaltijdbox dus beter vergelijken met een biologische of verssupermarkt. Ook zitten er niet altijd alledaagse ingrediënten in de box. Om nog even terug te komen op de tomaten; dan heb je een coeur de boeuf tomaat in je pakket, wat een heel andere categorie is dan de 99 cent tomaten. Ook heb ik via maaltijdboxen al een aantal nieuwe soorten noodles ontdekt en bijvoorbeeld orzo. Een pastasoort die lijkt op rijst. 

Conclusie

Zoals ik dus al zei; ik zou maaltijdboxen niet per se als ‘duur’ bestempelen. Ze hebben een prijskaartje, maar dat prijskaartje is uit te leggen. Iedereen vindt andere dingen belangrijk in zijn maaltijden en voor degene die kwaliteit (en eventueel biologisch) hoog in hun wensenlijst hebben staan is de prijs niet extreem. Zeker als je je bedenkt dat ze het ook nog eens bij je voor de deur komen afleveren. 

Lees hier alle vragen aan Minke

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop