Investeren met een goed gevoel: zo doe ik dat

Op een spaarrekening krijg je amper rente over je spaargeld. Dus zoek ik altijd naar andere manieren om geld te investeren. Ik ontdekte Lendahand. Een platform waar je geld uitleent aan projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Jij krijgt gemiddeld zo’n 3 á 4% rente. En je helpt de wereld een beetje mooier maken.

Crowdfunding? Ooit van gehoord? Vroeger gingen bedrijven naar de bank om geld te lenen. Bijvoorbeeld als een bedrijf een nieuwe vestiging wilde openen of inkoop moest doen. Dat gebeurt nog steeds, maar een lening krijgen is niet altijd makkelijk. De laatste jaren ontstond daardoor crowdfunding. Je kent het misschien wel van startups. Jonge gasten hebben een idee maar geen geld om dat uit te voeren. Ze zetten een crowdfundactie online. Mensen die in het idee geloven leggen een klein bedrag in en voila: zo is het plan gefinancierd. 

Een tof idee, maar ik vind het fijn als mijn investering een verschil maakt voor andere mensen. Dat doet het financieren van een nieuwe gadget uit Silicon Valley niet. Ik wil dat iemand aan de andere kant van de wereld (of dichter bij huis natuurlijk) met het geleende geld een mooier leven kan creëren. Ik kan natuurlijk gewoon lid worden van Artsen zonder Grenzen of Unicef. En ik geef ook geld aan goede doelen. Maar dit geld uitlenen zie ik niet perse als ontwikkelingshulp. Ik zie het als een investering. Voor de meeste projecten op Lendahand ontvang je zo’n 3 á 4% rente. Dat is flink hoger dan op mijn spaarrekening.

Op een druilerige woensdagochtend besluit ik er eens in te duiken.
Want ik heb veel vragen, zoals:

 • Wat kost investeren via Lendahand?
  Nou niks, dus. Lendahand krijg een vergoeding voor het verstrekken van de lening. Vanaf de kant van de lener dus, niet van mij als investeerder.

   

 • Hoe steek ik geld in een project?
  Dat gaat dus gewoon via iDeal. Dat kan ik 🙂

   

 • Hoeveel moet ik minimaal investeren?
  Minimaal 50 euro. En als je meer inlegt, gaat dat steeds met 50 euro meer. Dus 50, 100, 150. You know the drill.

   

 • Hoeveel rente krijg ik?
  Tussen de 3% en 6% per jaar, afhankelijk van het project. Als ik direct investeer bij de ontvanger krijg ik een wat hogere rente. Kies ik voor een project met een tussenpersoon (vaak een lokale bank) dan dekken zij een deel van de risico’s af (bijvoorbeeld wanbetaling) maar ontvang ik minder rente. Ik kies persoonlijk niet voor directe projecten. Dat extra risico vind ik niet zo fijn. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

   

 • Wat gebeurt er als het bedrijf waar je in investeert, of de mensen, niet terug kunnen betalen?
  Dat kan gebeuren. Dan is er de kans dat ik (een deel van) het door mij uitgeleende geld kwijt ben. Ik bel oprichter Peter er even over, gewoon om te horen hoe vaak dat voorkomt. Hij vertelt dat het bij een indirecte investering, dus met een lokale partners nog nooit gebeurd is. Wel bij een directe investering. Dus direct jouw geld naar de mensen. Op die leningen krijg je ook een hoger rendement, omdat je meer risico loopt. Ik kies voor nu voor indirecte investeringen. En al is het nog nooit gebeurd, ik kan geld kwijt raken. Goed om even bij stil te staan. 

Ik besluit me in te schrijven. Wat super easy blijkt. Ik vul mijn gegevens in en moet een investeerderstoets doen. Dit is wettelijk verplicht. Zo toetsen ze of ik wel weet wat ik doe. Of ik bijvoorbeeld niet al mijn spaargeld in één project ga steken. Niet zo handig. Maximaal 10% van spaarcenten in crowdfunding stoppen, wordt geadviseerd. Daarna duurt het twee dagen voordat ik mag gaan beleggen. Lendahand checkt ondertussen mijn gegevens. Ik kan alvast rondsnuffelen tussen de openstaande projecten. Ik zie veel vrouwen. Vaak in kleurrijke jurken. Ik hoorde eerder al van baas Peter Heijnen dat vrouwen in landen als Kenia en Oeganda heel ondernemend zijn en vaak bedrijven runnen. Dat vind ik als vrouwelijke ondernemer natuurlijk mooi om te horen.

Ik investeer uiteindelijk 3x 100 euro. Om zo een beetje risico te spreiden. Ik kies voor drie verschillende projecten. Het eerste is een project in Mongolië.  Een supermarkteigenaar wil een nieuwe vestiging openen en zo heeft daar 32.000 euro voor nodig. Van mij krijgt hij 100 euro. Nou ja, hij mag het lenen. Het project levert lokaal 4 nieuwe banen op. Mijn tweede 100 euro gaat naar  India. Naar het Gujarat om precies te zijn. Het wordt gebruikt om vrouwen te helpen hun landbouw- en naaibedrijven uit te breiden.  Mijn laatste inleg leg ik in op een project in Oeganda. Waar een groep vrouwen het geld gebruikt om hun winkels en kapsalons te professionaliseren. Dat levert 4 nieuwe banen op.  Er staan veel projecten op de site van Lendahand waarbij uitbreiding van bedrijven het doel is. Wat dat de wereld mooier maakt? Nou, dat betekent dat er extra mensen aangenomen zullen worden. Wat vervolgens betekent dat ze geld verdienen en beter voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen.

Je krijgt nu exclusief via PorteRenee 25 euro gratis inleg. Dus wil je 100 euro investeren, dan betaal je maar 75 euro. Minimale inleg hierbij is 50 euro. Dit aanbod geldt voor heel 2020.  Gebruik hiervoor deze link en voer bij je eerste investering de volgende code in: PORTERENEE2020.
Voorwaarden:
= Minimale inleg is €50

= Alleen geldig bij een 1e investering.
= Bestaande investeerders zijn dus uitgesloten.
Code is geldig in heel 2020.

In mijn Financieel Dashboard, zoals Lendahand het noemt, kan ik precies zien hoe ik ervoor sta. Wat ik geïnvesteerd heb. Wanneer ik terugbetalingen mag verwachten. En hoe het met de projecten gaat. Ik zal jullie de komende tijd op de hoogte houden.

Ik word wel blij van Lendahand. Ze zijn eerlijk, transparant en hebben een positief doel. De wereld voor zoveel mogelijk mensen een beetje mooier maken. Daar is nu eenmaal (vaak) geld voor nodig. Ik beleg hiernaast ook en heb gewoon nog ouderwets spaargeld staan. Ik zie Lendahand als een fijne aanvulling, omdat het impact heeft op de levens van deze mensen. Je helpt en wordt er zelf ook niet slechter van. Daar lijkt me niks mis mee. 

En? Wat vinden jullie? Ik ben heel benieuwd naar jullie mening. Misschien investeer je al via Lendahand, misschien vind je het interessant of juist niet? Deel je mening vooral in de comments

Dit artikel is een samenwerking met Lendahand. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!