Investeren kun je leren (+ 4 laagdrempelige manieren om te starten)

Wat is investeren eigenlijk? En kan iedereen dat? Ik zocht het voor je uit.

Door Janke Verhagen

Investeren is een term die we vaak gebruiken. En vaak gebruiken we dit woord om aan te geven dat we ergens geld aan uitgeven, met de bedoeling er daarna beter van te worden. Ik zeg wel eens dat ik investeer in goede schoenen. Maar volgens het woordenboek klopt dat niet helemaal. Daar staat achter het woord investering:

Een investering is een opoffering in geld, tijd of mankracht (personeel) ten behoeve van een doel dat pas op lange termijn wordt behaald.

Bron: Wikipedia

Een opoffering dus met het oog op de toekomst. Voor nu houden we alleen de factor ‘geld’ even aan. Want daar draait PorteRenee tenslotte om. Mijn theorie over mijn nieuwe schoenen gaat dus niet op. Weliswaar gaan ze misschien lang mee. Maar als ik ze draag, worden ze in ieder geval niet meer waard. Geen investering dus, maar gewoon kosten.

Kort door de bocht is investeren dus geld opofferen. Je steekt nu geld in iets, om er op een later moment financieel beter van te worden. Dat kan van alles zijn. Heb je een groot budget dan kun je investeren in vastgoed. Je koopt een appartement wat je, na wat geklus, verhuurt. Zo krijg je je investering weer terug en hopelijk een beetje meer. Er zijn ook mensen die investeren in een exclusieve sneaker. Die dragen ze niet. Ze wachten af tot de exclusiviteit nog hoger is, om deze dan met winst te verkopen. En zo gaat dat bijvoorbeeld ook met kunst.

Lees ook: Die gekke investeringen leveren wel 570 euro per maand op.

Investeren kun je leren. Een bekende manier is natuurlijk beleggen. Je legt nu geld in, met het idee dat je beleggingen op termijn meer waard worden. Maar daar blijft het niet bij. Op internet kun je talloze manieren vinden om je eigen geld te investeren. Allemaal met als doel, om van dat geld meer geld te maken. En het leuke is: om te beginnen met investeren hoef je helemaal niet een extreem hoog budget te hebben. Hierbij een aantal leuke en laagdrempelige manieren om te starten met investeren:

  • Lego of Playmobil. Van deze twee soorten speelgoed staat vast dat de waarde nog altijd stijgt. Koop je dus een nieuw setje voor je kind of voor jezelf. Bewaar dan de doos en instructie goed. En hou het een beetje netjes. Complete sets leveren veel geld op.

  • Zonnepanelen. Wek zelf je energie op. Vaak heb je je aanschaf er na een aantal jaar uit. Wek je meer energie op dan je zelf verbruikt. Dan kun je die in veel gevallen verkopen aan je leverancier.

  • Heb je al eens gedacht aan het kopen van een camper of caravan, die op te knappen en te verhuren? Kost je geen enorme bak met geld. Als je het huisje op wielen leuk en gezellig weet te maken, wordt er grof geld betaald voor een weekendje on tour ermee.

  • Verzamelingen. Vroeger verzamelde ik me suf. Postzegels. Suikerzakjes. Flippo’s. En deel van dit soort verzamelingen levert nu echt serieus veel geld op. Zo zag ik laatst de waarde van een bepaalde Pokemon-kaart van mijn zoon op internet terug. Die kaart ligt nu in het plastic te wachten tot het moment van verkopen. En misschien heb ik zelfs al een zakje met nieuwe kaarten gekocht. Misschien..

Zo zie je maar. Ondanks dat de term investeren vrij zwaar klinkt, kun je dat stiekem al best makkelijk en snel doen. Al is het maar om te leren hoe het moet. En om het enthousiasme te voelen van meer geld maken van geld.

[mailerlite_form form_id=8]

Investeer jij je geld ergens in? En belangrijker nog: ben je tevreden met het resultaat? Deel vooral je tips en tricks hieronder. Investeren kun je leren.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!