meer verdienen

Met deze 6 tips ging ik twee keer zoveel verdienen

Views 337

Er wordt altijd veel gepraat over besparen. Maar vergeet niet dat meer verdienen vaak nog veel meer op kan leveren. Ik geef zes tips die mij hielpen van een gemiddeld naar een hoog inkomen te gaan.

Door Renée

Let je een beetje op je centen, dan kun je zo 30% besparen op je boodschappen. Dat is flink. Maar het zal nooit meer zijn dan een paar tientjes tot misschien honderd of tweehonderd euro per maand. Toen ik laatst een lezing gaf over sparen, kwam erna iemand naar me toe. ‘Leuk,’ zei hij. ‘Die focus op minder uitgeven. Maar je kunt met meer inkomen altijd nog een groter verschil maken.’ Ik kon niet anders dan toegeven dat hij helemaal gelijk had.

Hier thuis heeft de focus de laatste jaren op beide gelegen. Aan de ene kant beter gaan verdienen en aan de andere kant ook goed letten op de uitgaven. Het mes snijdt aan beide kanten en dan gaat sparen echt hard. Op PorteRenee worden de stukken over besparen veel beter gelezen dan wanneer ik schrijf over meer verdienen. De reacties verschillen ook. Besparen kan bijna iedereen, maar meer verdienen?.Als ik daarover schrijf, hoor ik vaak: dat is voor mij niet weggelegd. Gevolgd door allerlei redenen waarom dat niet zou kunnen. Sommige begrijp ik echt. Maar toch kun je altijd zelf iets doen om de kans op een hoger salaris te vergroten.

Ik wist mijn inkomen de laatste jaren ongeveer te verdubbelen. En met het risico dat je nu roept dat het voor jou niet is weggelegd: dit is hoe ik dat deed.

De 6 tips

Ik ging ondernemen.
Nu werkte ik altijd al als freelancer. Ik schreef vijftien jaar lang artikelen voor (met name) tijdschriften. Ik was officieel een ondernemer, maar werkte gewoon voor tarieven die werden bepaald door opdrachtgevers. Dat ging zo: ‘We hebben een opdracht voor je en je krijgt er €400 voor.’ Soms wist ik dat naar €450 te praten, maar vaak genoeg lukte dat ook niet. Terugkijkend, met de kennis van nu, was dat een heel ander soort ondernemen dan ik nu doe. Meer als een werknemer, met maar beperkt eigen initiatief en invloed. Hoe anders is dat nu. Ik run PorteRenee.nl, geef lezingen en werk samen met een paar merken. Ik ben nu degene die bepaalt wat ik waard ben. En tot mijn grote genoegen zijn opdrachtgevers het vaak met me eens. Ik ben veel meer zelf in control nu en dat heeft mijn inkomen goed gedaan.  

Ik neem initiatief
Ik neem tegenwoordig meer initiatief dan vroeger. Dit is een tip die zowel als ondernemer als in loondienst werkt. Voor mij betekent initiatief nu dat ik dingen organiseer waarmee ik geld hoop te verdienen. Ik doe voorstellen voor samenwerkingen. Ik ben actief op Linkedin en laat zien dat ik lezingen en workshops geef. Ieder geslaagd initiatief levert inkomen op. Ik geloof dat initiatief ook in loondienst extra inkomen oplevert. Een baas of leidinggevende merkt dat op. En dat helpt je vooruit, ook financieel.

Ik bepaal inkomstendoelen
Ieder kwartaal en jaar stel ik omzet- en inkomensdoelen. Voor 2020 had ik een ambitieus doel en dat heb ik nog gehaald ook. Ik geloof dat het mede is gelukt omdat ik het zo scherp voor ogen had. Omdat ik wist wat ik wilde en hoe. Veel van het geld ging overigens meer terug ons bedrijf in. Investeren. Dat is ook nodig om te groeien. Weten waar je – financieel – naartoe wilt helpt je. Ook in loondienst. Wanneer je een nieuwe baan zoekt, hou dan vooral ook een doelinkomen voor ogen. Wel realistisch, natuurlijk. Weet wat je wilt bereiken, waar je naartoe wilt werken en ga daarvoor.

Sidehustle
Je bent in loondienst en denkt nu: leuk deze tips, maar ik kan er in mijn vaste baan niet veel mee. Nou, dan is deze tip speciaal voor jou. Begin met bijverdienen. Ik kwam laatst een klein meisje tegen die zelfgemaakte tekeningen verkocht voor 50 cent. Superschattig en natuurlijk kocht ik er één. Toen ze me wisselgeld wilde geven, zag ik in haar portemonneetje dat ze al heel wat tekeningen had verkocht. Zo slim! Ik begrijp soms niet dat grote mensen dat niet meer doen. Verdien wat bij met een kleine onderneming, verkoop je foto’s online, begin een website (wat mij betreft een topidee :)) Je haalt er niet alleen extra geld uit, maar ook veel plezier!

In deze podcast bespreekt Kasper het boek De Side Hustle:

online ondernemen

Kies een specialisme
Toen ik koos voor één specifiek onderwerp – geld – had ik steeds meer plezier in mijn werk én ging ik meer verdienen. In plaats van generalist te zijn en van alles iets te weten, verdiepte ik me nu in één vrij beperkt onderwerp. Zodat ik daar heel veel van weet. Nu heb ik het onderwerp me zo eigen gemaakt, dat dat mijn waarde vergroot. Ik geloof dat dat ook in loondienst werkt. Een algemene manager is veel minder waard, dan een manager die van de hoed en de rand weet als het om online ondernemen gaat, bijvoorbeeld. Ik noem maar een wild voorbeeld. Kies een onderwerp dat je van nature al boeit en bijt je je erin vast.    

Slimmer werken
De laatste jaren maar vooral maanden ben ik slimmer gaan werken. Ik begon met het gebruik van Google Drive, wat me veel tijd scheelde. Daarvoor stuurde ik steeds per mail bestanden heen en weer. Zo’n gedoe! Daarna ging ik een programma gebruiken die semi-automatisch voor me pint op Pinterest. Twitter en Facebook lopen vanzelf. En ga zo maar door. Nu heb ik ook nog Sasja, Chantal, Saskia, Thea en Minke die me helpen. Zo kan ik me focussen op de dingen waaraan ik echt waarde toevoeg. Ik vond dat in het begin best spannend, want mensen inhuren kost toch geld. Maar ik merk nu dat ik daardoor meer tijd en aandacht heb voor de zaken die geld opleveren. En ook de rust om lekker met mijn kids te Lego’en. Dat is me net zo waardevol.

Dit waren mijn 6 tips voor meer inkomen. Uiteindelijk is het natuurlijk wel zo dat het gaat om wat je overhoudt van je inkomsten. Als je meer verdient en alles weer uitgeeft, heb je er alsnog niks aan. Meer verdienen en bescheiden blijven uitgeven brengen je uiteindelijk samen richting meer rijkdom. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.