FIRE

“Wij zijn 20 jaar eerder met pensioen, wat een vrijheid!”

Views 222

Kirsten (50) en William (48) hoeven niet meer te werken voor hun geld. Ze losten hun hypotheek af, investeerden in vakantiewoningen, leven financieel bewust en genieten van hun vrijheid. Iedere dag opnieuw.

“William en ik starten de dag rustig op met een kop koffie en de krant. En schijnt het zonnetje? Dan pakken we onze racefiets of gaan we een paar uur golfen. En iedere dag wandel ik een uurtje en kijkt William zijn favoriete talkshows terug. We doen gewoon waar we zin in hebben. Dat kan omdat we zijn financieel vrij zijn. We hoeven niet meer te werken voor ons geld.”

Lekker zeg. Was dat altijd een grote wens van jullie?

“De wens om financieel vrij te zijn ontstond eigenlijk toen William en ik elkaar leerden kennen. We hadden allebei een goede baan bij een bank. Ik was ambitieus en wilde graag goed geld verdienen. Ik kom uit een gezin waar nooit veel was. Mijn moeder was alleenstaand en had het financieel zwaar. Ik kreeg vaak te horen dat we ons dingen niet konden veroorloven. Zo hadden al mijn vriendinnen echte barbies, maar moest ik het doen met neppers. En op vakantie gingen we ook nooit. Ik wist al jong dat ik het anders wilde. William was juist het tegenovergestelde van mij. Hij hoefde niet zo nodig veel geld te verdienen. Hij had juist behoefte aan tijd voor zichzelf. Toen hij mij in het begin van onze relatie vroeg wat ik ervan vond als hij een dag minder ging werken was ik verrast. Maar gaandeweg begon het ook bij mij te kriebelen. Want hoe fijn zou het zijn als we niet tot ons 67e hoefden door te werken? Toen zijn we gaan zitten en hebben we een plan gemaakt om FIRE te worden.”

Hoe zag dat plan eruit?

“Het plan bestond uit drie delen: het aflossen van de hypotheek, investeren in recreatievastgoed en financieel bewust leven. Omdat we al sinds 2002 beleggen en ons spaargeld niets opleverde besloten we in 2014 te investeren in twee chalets op een vakantiepark. Die konden we volledig financieren met belegd geld. Inmiddels hebben we nog twee vakantiewoningen en binnenkort komt er een vijfde bij. Het is overigens niet zo dat we alle vakantiehuizen zomaar konden betalen hoor. We hebben echt de broekriem een tijdje moeten aantrekken. We gingen niet op vakantie en uiteten gaan zat er ook even niet in. Voor de financiering sloten we nog een aparte hypotheek af en we verhoogden de hypotheek op het huis waar we toen woonden. Anderhalfjaar geleden verkochten we deze woning met een overwaarde van €250.000. We verhuisden van de Randstad naar Maastricht en kochten van de overwaarde een huis. En zo gingen we van €1.000 hypotheek naar nul. Nou ja, niet helemaal natuurlijk want er zit nog wel een hypotheek op de recreatiewoning.”

Er komt dus passief inkomen binnen. Hoeveel is dat?

“We verdienen aan de verhuur van de woningen, maar hebben natuurlijk ook kosten. Onder aan de streep houden we €3.000 over om van te leven. Dat is voldoende. Oké, als ik op 28 juli denk: ik wil vakantie vieren in een luxe villa op Ibiza, is dat boven budget. En een mooie nieuwe auto zit er ook niet in. Daar hou ik overigens wel van hoor, maar er staat er hier gewoon eentje van tien jaar oud voor de deur. Ons inkomen geeft genoeg ruimte voor plezier. We gaan graag eten in een sterrenrestaurant bijvoorbeeld. Dat kan. We geven dus echt wel geld uit, maar smijten het niet over de balk. Ik koop weinig kleding en ben gek op 1+1 aanbiedingen en doe het grootste deel van de boodschappen bij een budgetsupermarkt.”

Werken jullie helemaal niet meer?

“In de zomer van 2017 zijn we weggegaan bij de bank. We zaten in een reorganisatie en kregen de mogelijkheid met een goede regeling te vertrekken. Daar hebben we wel even over moeten nadenken. Je geeft toch zekerheid op. We hebben vrienden die eerder hun baan hadden opgezegd en naar Spanje waren vertrokken. Dat vonden we toen zo stoer. Dus waarom deden wij eigenlijk moeilijk? We werken nog wel, maar heel low profile. William test af en toe websites en apps en ik heb mijn eigen bedrijf Simplusity. Ik coach een paar uur per week vrouwen op het gebied van tijd en geld. Ik gun iedereen een vrij leven en er is echt meer mogelijk dan je denkt. Ik doe het omdat ik het leuk vind. Het geld dat ik ermee verdien zie ik als een leuk extraatje.”

Waarom richt je je op vrouwen?

“Dat is eigenlijk gekomen door corona. Ik zag om me heen dat het vanzelfsprekend was dat vrouwen voor de kinderen bleven zorgen toen de scholen sloten. De mannen konden zo lekker doorwerken. Ik heb daar geen oordeel over hoor en ik snap het ook wel, maar als je als vrouw financieel teveel afhankelijk bent van je man kan dat tot problemen leiden als je bijvoorbeeld uit elkaar gaat. Het is goed om je dat te realiseren. Ik help vrouwen met het stellen van prioriteiten en het maken van keuzes. Ik vind het leuk ze te inspireren om dingen te doen die echt iets opleveren. Met als doel het realiseren van hun ideale leven.”

CHECK OOK:  Kies jouw 3 waardes: dit is waar je je tijd en geld aan wilt besteden

FIRE wordt steeds populairder. Hoe komt dat denk je?

“Dat heeft misschien wel te maken met de onduidelijkheid over pensioenen. Er verandert hier zo ontzettend vaak wat. Toen ik eind jaren negentig bij de bank ging werken mocht ik met pensioen als ik 60 werd. Later werd dat 62, toen 65 en nu moet je al tot je 67e doorwerken. En krijg je eindloon? Of wordt het toch middelloon? In loondienst bouw je wel pensioen op, maar hoeveel je straks uitgekeerd krijgt dat weten we gewoon niet. Dus nemen steeds meer mensen het heft maar in eigen hand.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.