altijd een nieuwe telefoon

“We kopen altijd de nieuwste telefoons en hebben daar zelfs een speciaal potje voor”

Merle (25) heeft altijd de nieuwste gadgets, maar doet de boodschappen zo goedkoop mogelijk. Ze gaat voor aanbiedingen en gratis producten.

Hoe vind je het, met de financiële billen bloot?

“Ik doe mee met deze rubriek omdat ik mezelf graag met anderen vergelijk. Ik vind het leuk te zien hoeveel mensen aan boodschappen uitgeven. En ik vind het interessant te lezen dat er nog veel andere manieren zijn dan sparen, zoals beleggen. Dat doe ik zelf niet, hoor en weet ook niet of ik dat ga doen. Als ik de verhalen lees vind ik dat wij het goed doen. Eigenlijk ben ik best tevreden.”

Hoe hebben jij en Jesper de financiën geregeld?

“Wij wonen nu anderhalf jaar samen en storten sindsdien naar rato allebei geld op de gezamenlijke rekening. Daar betalen we onze vaste lasten en boodschappen van. Daarnaast storten we allebei ongeveer €800 op onze eigen spaarrekening. Jesper heeft €30.000 spaargeld en ik €17.000.  We sparen nog niet echt gezamenlijk. Ja, €50 per maand voor de gemeentelijke belastingen.”

Samen hebben jullie een mooi spaarpotje. Willen jullie geen huis kopen?

“We hebben net een appartement gekocht in de stad van 66 m2. Het is volledig gerenoveerd, dus we kunnen er zo in. Over een paar weken krijgen we de sleutel. We hebben het appartement gekocht voor €290.000. Natuurlijk hadden we eigen geld in het huis kunnen stoppen, maar dat hebben we bewust niet gedaan. De rente is laag en onze netto maandlasten stijgen straks niet of nauwelijks. We houden het spaargeld liever achter de hand. Misschien gaan we het appartement nog isoleren. En over een jaartje of vijf willen we het appartement verkopen. Dan gaan we voor een ‘grote mensen’ huis. Dus dat spaargeld krijgt straks een goede bestemming.”

Het is een dure tijd om te kopen. Heb je getwijfeld over kopen?

“Daar heb ik wel wat nachten over liggen nadenken. Maar we weten ook niet wat de nabije toekomst gaat brengen. Er zal echt meer gebouwd moeten worden want de vraag is nog steeds veel hoger dan het aanbod. En nu kunnen we kopen voor hetzelfde bedrag als we huren. En het appartement is over een paar jaar vast weer goed verkoopbaar.”

Je hebt een uitgave home improvements. Is dat voor verbetering van jullie huurwoning of nieuwe huis straks?

“Dat is wel een grappig potje eigenlijk. We zijn nogal gek op gadgets. Natuurlijk niet nodig, maar wel leuk haha. We hebben smartverlichting, een platenspeler, een soundbar en een mooie televisie. En allebei de nieuwste telefoon. Wel met een goedkoop sim only abonnement. Het is dus niet zo dat we investeren in ons huurhuis. Het zijn materiële zaken die gewoon meeverhuizen straks.”

Willen je de studieschuld aflossen?

“Jesper en ik hebben allebei een studieschuld. Mijn ouders hebben mijn collegegeld en zorgverzekering tijdens mijn studie betaald, dus ik heb niet maximaal hoeven lenen. We zitten nog in de aflossingsvrije periode en betalen natuurlijk geen rente. Dat aflossen komt later wel.”

Werk je met potjes?

“Alleen onder de spaarrekening heb ik potjes hangen. Voor vakantie bijvoorbeeld en mijn hockeycontributie. Maar verder niet. De bedragen die ik genoemd heb zijn gemiddelden over een jaar. We geven dus niet iedere maand €200 aan kleding uit. En de boodschappen kosten gemiddeld €330. De ene maand zijn ze wat duurder, de andere maand wat goedkoper. Ik probeer de boodschappen zo goedkoop mogelijk te doen en ga voor goede aanbiedingen. En regelmatig pak ik een gratis product mee.”

Je kunt sparen met potjes, maar ook met te gekke enveloppen
NIEUW: De PorteRenee Geld Enveloppen!
Download ze alle 21 en print ze uit

Hoe dan?

“Ik ga altijd naar de Jumbo. Ligt daar een product in de schap waarvan de houdbaarheidsdatum op die dag verstrijkt en zit geen kortingssticker op? Dan krijg je hetzelfde product met een langere houdbaarheidsdatum gratis. Ook als de prijs van een product niet klopt, mag je het voor niets meenemen. Ook al scheelt het maar 1 cent. Ik sta dus regelmatig na mijn rondje supermarkt bij de servicebalie. Ik zie het meer als sport hoor, want ik bespaar er maar een euro per maand mee.”

CHECK OOK:  "We betalen iedere maand 624 euro af aan onze schulden"

Slim. Heb je nog wat goede tips?

“Ik ben dol op citytripjes. Ik maak er meerdere per jaar. Op de site van een budget vliegmaatschappij geef ik aan wanneer ik ongeveer weg wil en de stad maakt me niet zoveel uit. Je krijgt dan echt goede aanbiedingen. Ik ben een keer een weekend naar Valencia geweest voor €40. Inclusief vlucht en slaapplek. Vakanties hoeven echt niet duur te zijn. Vorig jaar zomer zijn we naar Noorwegen geweest. Mensen denken vaak dat Scandinavië zo duur is. Maar dat hoeft niet per se. Wij hebben een eigen tent waarmee we wildkamperen. En de auto hadden we volgestouwd met houdbare producten. Door dit soort slimme keuzes te maken kun je low budget op vakantie.”

Deel dit artikel gerust op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.