reisdromen

“We gaan niet op ons pensioen wachten om onze reisdromen waar te maken”

Views 5.53k

Nanda (40) en haar man Richard (41) zijn gek op reizen. Onlangs besloten ze om niet te wachten met hun reisdromen en elke vijf jaar voor minimaal vier maanden een sabbatical te nemen. Binnenkort is het weer zover en trekken ze met hun tweeling van 9, bus en caravan door Europa. Daar hebben ze met liefde een smak geld en al hun verlofdagen voor over.

Met hoeveel geld op zak zijn jullie nu op pad?
“Op het moment van vertrek wilden we € 25.000 aan reisbudget hebben. Dat is gelukt. Dat is een ruime buffer voor onze reisdromen die we nooit verwachten op te maken.

Da’s een flink bedrag. Hebben jullie daar hard voor moeten sparen?
“Mijn man en ik hebben allebei een goede, fulltime baan. Dat helpt. We hebben ons huis twaalf jaar geleden gekocht voor € 275.000. Een vrijstaande woning in een gezellige wijk en lage lasten. We zouden dus best meer geld mee kunnen nemen voor op reis, maar dat doen we niet. We hebben het niet nodig. Geluk zit in het maken van mooie herinneringen, niet in zo chique mogelijk reizen. Dat onze salarissen gewoon doorlopen tijdens onze reis, helpt natuurlijk ook.

Wacht even, jullie worden die vier maanden dat jullie reizen gewoon doorbetaald? 
“We hebben de mazzel dat we via onze werkgevers voor verlof kunnen sparen en dagen mogen (bij)kopen. Ik laat bijvoorbeeld mijn vakantiegeld en dertiende maand niet uitbetalen. In plaats daarvan koop ik per jaar ongeveer zes weken aan vrije tijd. Onderaan de streep is dat best een bedrag dat je inlevert, maar ik weet niet beter. Ik doe dit al sinds mijn eerste werkdag. Het voelt niet eens meer als geld dat je mist.” 

Wat hebben jullie voor de bus en caravan betaald?
“De caravan was € 5.000. Die hebben we helemaal zelf opgeknapt, dus ik verwacht dat we die wel weer met winst kunnen verkopen. We hebben ‘m zelf van top tot teen geschilderd en de buurvrouw heeft alle kussens opnieuw bekleed. Een paar dagen werk en je hebt een volledig ‘nieuwe’ caravan. De bus was € 9.000. Ook die hopen we na onze reis weer te verkopen. Daar zullen we waarschijnlijk een paar honderd euro verlies op maken bij verkoop. Als je voor zo’n lange tijd vervoer moet huren, ben je duurder uit.” 

Wat verwachten jullie per dag uit te geven tijdens jullie reis?
“Ik denk dat we rond de € 100 per dag uitkomen met z’n vieren. Dat is al aan de ruime kant als je kampeert. We hebben meer dan genoeg geld apart staan en hoeven niet per se te bezuinigen. We worden alle vier juist het gelukkigst van activiteiten die geen of weinig geld kosten. Kifesurfen, wildkamperen en lekker de natuur in trekken. We strijken zo nu en dan ook met liefde bij een restaurant in een pittoresk baaitje neer om wat meer geld uit te geven; al zijn we net zo gelukkig als we boven een houtvuurtje staan te koken en eten op de camping.”

LEES OOK 👁️👁️  Geen kritiek is ook geen vooruitgang

Starten jullie bij terugkomst meteen met sparen voor de volgende trip over vijf jaar?
“Oh zeker! We gaan in elk geval niet op ons pensioen wachten om onze reisdromen waar te maken. Je hebt tenslotte geen garantie dat je die leeftijd mag halen. Toen Richard en ik net samen waren, besloten we al dat we dit elke vijf jaar doen. Het is voor ons het beste van twee werelden: we zijn dol op het ultieme gevoel van vrijheid dat reizen met zich meebrengt, maar vinden Nederland te fijn om elders echt te settelen. En we hebben waanzinnig leuke vrienden en familie die we niet altijd willen missen. We beseffen wel dat we in onze handen mogen knijpen met een meewerkende leerplichtambtenaar en twee werkgevers waarbij dit kan. Al hebben we ook altijd gezegd: ‘als een van ons zijn of haar baan moet opzeggen voor onze reisdromen, omdat een sabbatical er anders niet inzit, dan is dat zo’. Reizen is voor ons het allerbelangrijkst.”

Wil je nog meer inspiratie?
Check de wekelijkse nieuwsbrief van PorteRenee!
Je ontvangt dan ook de wereldberoemde PorteRenee kleurplaten voor de nodige motivatie.