nooit meer werken

Nooit meer werken? Reken uit hoe lang je daarvoor moet sparen

Hoeveel geld moet je per maand wegzetten om financieel onafhankelijk te worden? En hoe snel bereik je dat doel dan? Ik leg uit hoe je dat berekent.

Nooit meer hoeven werken. Het is een droom voor velen. Niet dat werk nou zo vervelend is (vind ik niet, in ieder geval). Maar het vrije gevoel van nooit meer iets moéten om maar geld te verdienen, lijkt me wel heerlijk. Iedere ochtend wakker worden en denken: wat ga ik vandaag doen? Waar heb ik nu zin in? Een droom, toch?

Wanneer we aan pensioen denken, denken we aan wat we opbouwen bij onze werkgever. En aan onze AOW, die we tegen die tijd hopen te krijgen.  Als je daarvan afhankelijk bent, zul je niet zelf kunnen kiezen wanneer je stopt met werken. Dan geldt de AOW-leeftijd. Daar heb je je aan te houden. En dus zul je waarschijnlijk bijna 70 jaar oud zijn, wil het jouw tijd zijn.

In Amerika is het pensioen heel wat minder goed geregeld. Mensen moeten dat vaker zelf voor elkaar boksen. Door hun huis te verkopen en overwaarde te pakken. Of door heel hard te sparen en te beleggen. Amerika is natuurlijk het land van de mogelijkheden. Niet zo gek dus dat daar de trend ontstond die we nu Fire noemen. Financially Independent, Retire Early betekent dat.

Een groep mensen wilde de touwtjes zelf in handen nemen. Ze besloten om een zo groot mogelijk deel van hun inkomsten te beleggen (vaak in indexfondsen) om asap met pensioen te kunnen. Sommige mensen zijn nog in de dertig of in de veertig wanneer hun werkende leven er al opzit. Een van die mensen in de Canadese blogger Mr. Money Mustache. Hij is al jaren met pensioen, knutselt een beetje aan zijn fiets en speelt veel met zijn zoon.

Hij maakte een grafiekje. Die grafiek hebt je opzoeken hoeveel geld je moet inleggen om eerder te kunnen stoppen met werken. En die deel ik hierbij met je. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Horizontaal zoek je het bedrag op dat je netto per jaar verdient, dus na je belastingafdracht. Verticaal zoek je op wat je ieder jaar in totaal uitgeeft. Lastig? Doe dan je maandelijkse kosten x 12. Als je nog helemaal geen inzicht hebt in je financiën, wordt het tijd om je uitgaven eens op een rijtje te gaan zetten. Bijvoorbeeld met behulp van mijn toffe kasboek.

nooit meer werken

En nu de uitkomst aflezen. Op de plek waar ze elkaar kruisen (jouw jaarlijkse inkomsten en uitgaven) kun je aflezen hoeveel jaar het duurt voor je financieel onafhankelijk bent. Na hoeveel jaar je dus kunt leven van de opbrengsten van je eigen geld. Hierbij wordt er wel vanuit gegaan dat je je inkomsten belegt en dat daar gemiddeld 5% rendement (winst) oplevert. 

CHECK OOK:  Passief inkomen. Kan dat wel echt?

Oke, stel je voor. Je verdient ieder jaar 50.000 dollar. Omdat het een Amerikaans grafiekje is, rekenen we even in dollars. Na belasting kom je thuis met ongeveer 40.000 dollar. Je geeft daarvan ieder jaar 30.000 uit. Er blijft jaarlijks 10.000 dollar over. Als je dat investeert en het brengt je 5% per jaar (gemiddeld) op, dan kun je na ruim 31 jaar met pensioen. Dat duurt nog even.

nooit meer werken

Maar…. kun je het ook af met 25.000 dollar per jaar? Dan kun je al genieten van je pensioen na 22,8 jaar. Zeg, je kunt rondkomen van 20.000 dollar (knap wel) dan ben je al na 16,6 jaar financieel onafhankelijk. Gaaf dit, toch? Maar je hoeft niet altijd alleen maar minder uit te geven om minder over te kunnen houden. Vergeet de invloed van een hoger salaris niet. Doe je allebei? Besparen en je inkomen opschroeven, dan snijdt het mes aan twee kanten. En komt die financiële onafhankelijkheid nog sneller dichterbij.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.