“Volgens mijn rekensom heb ik straks 3,5 ton in beleggingen”

Views 377

Nancy (31) maakte drie jaar geleden een financieel plan en houdt zich daar gedisciplineerd aan. Inmiddels heeft ze 38.000 euro aan beleggingen. En ze heeft de smaak te pakken.

Ik herinner me de dag nog dat ik voor het eerst geld belegde. De datum zelfs. Het was 18 januari. Ik had net een boek van de bibliotheek uit over beleggen. En een dag eerder hoorde ik tijdens het koken op de radio dat de beurs op een historisch laag punt stond. Vervelend voor anderen, een kans voor mij. Ik wilde nu instappen. Thuis zette ik €2.000 op mijn beleggingsrekening en investeerde het in indexfondsen. Er fladderden wat vlinders door mijn buik. Toch wel spannend. In de dagen erna volgde ik mijn beleggingen meerdere keren per dag. Dat doe je in het begin nog. Ik zag mijn geld dat jaar langzamerhand meer waard worden. Ik besloot: hier wil ik mee door.”

Indexfondsen zijn fondsen die een index volgen. Een index is een verzameling aan bedrijven uit een bepaald land of sector. Bijvoorbeeld de AEX. Het indexfonds dat de AEX volgt, bevat dus alle aandelen die deel uitmaken van deze index. Je volgt zo de markt en spreid je risico en kansen.

beleggen

Strak plan

“Ik besloot een financieel plan op te zetten. Ik maakte een Excel-sheet aan en rekende me suf. Ik werk als zzp’er. Als ik niets zou doen, zou ik het vanaf mijn 67e moeten doen van alleen mijn AOW. Mijn vriendin bouwt wel pensioen op in loondienst en ons huis is tegen die tijd afbetaald, maar toch. Ik wilde financieel onafhankelijk zijn. Met alleen AOW zou ik het kunnen redden, maar het was geen vetpot. Ik wilde op die leeftijd wel de financiële vrijheid hebben om een reis te maken of iets te kopen waar ik gelukkig van word. Dus besloot ik dat ik door te beleggen een pot geld voor later bij elkaar te sparen.”

Pieken en dalen opvangen

“Er bestaat een soort pensioenvuistregel. Dat je goed zit als je 10% van je inkomen wegzet iedere maand. Ik besloot het iets ruimer te nemen, omdat ik graag eerder minder wil kunnen gaan werken. Dat betekende dat ik €5.000 per jaar in moest leggen. Als ik dat zou beleggen tegen gemiddeld 4% rendement, zou ik over 30 jaar zo’n 3,5 ton hebben. Het kan natuurlijk meer of minder zijn, maar daar reken ik mee. Het klinkt als heel veel geld. Maar het komt neer op ongeveer €1.000 per maand aan pensioen naast mijn AOW. Omdat mijn doel nog zo ver weg was, leek beleggen me de beste manier om dat te bereiken. De spaarrente was en is trouwens nog steeds extreem laag. Omdat ik nog zoveel tijd heb tot mijn pensioen kan ik pieken en dalen op de beurs prima opvangen.” 

Spaargeld erbij

“Op de site van het Nibud rekende ik uit hoeveel spaargeld ik moest hebben. Daar kwam zo’n €15.000 uit. Ik besloot daar nog eens €5.000 bovenop te gooien. Ik hou wel van de zekerheid die dat geeft. Het lijkt misschien veel geld, maar als ik even minder werk heb en de auto gaat tegelijkertijd kapot, hebben we het best nodig. Ik leg de €5.000 die ik per jaar beleg, gedurende het jaar in. Als ik iets meer kan missen, leg ik iets meer in. Maar ik wil ook nog genieten. Een van mijn hobby’s is fotografie. Daarvoor wil ook nog wel eens een mooie, dure lens kunnen kopen.”

Ik, rijk? Welnee

“Mijn ouders weten dat ik beleg. Zij doen dat niet, maar vinden het goed van me dat ik zo actief met mijn geldzaken bezig ben. Je moet haast wel in deze tijd, waarin je toch steeds meer zelf moet gaan regelen. Zij weten hoeveel ik ongeveer al heb ingelegd. Tegen vrienden en kennissen zou ik dat niet zo snel vertellen. Mensen denken dan snel dat je rijk bent. Wat, naar mijn idee, helemaal niet zo is. Dit is geld dat ik nodig heb voor mijn toekomst.”

CHECK OOK:  Dit kosten de mooiste momenten van mijn dag

Verdiep je in mogelijkheden

“Ik ben er ook wel trots op, hoor. Niet alleen op dat ik een plan maakte en me eraan houd. Ook niet per se dat ik al goed rendement heb gemaakt. Maar vooral dat ik überhaupt begonnen ben met beleggen. Ik heb me niet af laten schrikken door het beeld dat veel mensen van beleggen hebben. Die mannen in glimmende pakken die zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld willen verdienen. Dat is niet mijn manier. Ik beleg op een rustige, langzame wijze naar een mooi vermogen toe. Ik adviseer iedere vrouw om iets met haar geld te gaan doen. Laat het niet door je handen glijden of verdampen op je spaarrekening. Verdiep je in de mogelijkheden. Kies wat bij jou past en bouw aan je eigen financiële toekomst.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!


Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.