vegan eten goedkoper

Merel Wildschut: “Vegan eten is goedkoper dan hoe ik voorheen at”

Views 231

Merel Wildschut ging tien jaar geleden vegan eten. Dat was een hele zoektocht. Inmiddels weet ze hoe ze lekker plantaardig kan eten, zonder er failliet aan te gaan: “Ik koop gewoon alles bij de reguliere supermarkt.”

Vegan eten en leven. Mensen gaan ervan uit dat dat duur is. Met allerlei speciale producten en ingrediënten. Merel Wildschut (34), bekend van het platform De Groene Meisjes, herkent het vooroordeel: “Van alle vragen die ik krijg is de meest gestelde hoe je een beetje betaalbaar vegan kunt eten. Ik zocht daar in het begin ook naar. Toen ik ermee startte was ik grotendeels nog veroordeeld tot de dure biologische winkel. Ik kocht vleesvervangers en dingen zoals vegan kaas. Superduur en vaak niet eens zo lekker. Toen ik leerde om plantaardig te koken, werd het veel goedkoper. En eigenlijk ook lekkerder.” Merel bracht onlangs het boek Vegan voor iedereen uit. Een kookboek vol betaalbare en simpele vegan recepten: “Ik vond andere vegan kookboeken zo ingewikkeld. Met ellenlange recepten, die me meteen al ontmoedigden om überhaupt te beginnen. En die ingrediëntenlijst deed alleen door ernaar te kijken, al zeer aan mijn portemonnee. Dat moest toch anders kunnen.” 

En dat kan het. Want Merel geeft nu ze vegan eet, minder geld uit aan boodschappen dan voorheen: “Dat verrast mensen vaak, maar eigenlijk is het heel logisch. Vlees is vaak het duurste wat mensen kopen in de supermarkt. Dat koop ik sowieso niet. Kaas is ook prijzig, ook dat komt er bij mij niet in. Net als vis. Dus ik elimineer al meteen verschillende dure producten. In het begin kocht ik vaak dure vegan vleesvervangers. Dat is de makkelijkste manier om dierlijke producten te vervangen. Dat was soms zelfs duurder dan vlees. Dus ben ik gaan oefenen met zelf veganistisch koken. Gewoon met producten uit de reguliere supermarkt. Denk aan noten, bonen, tofu. Een vegan gerecht hoeft ook niet zo ingewikkeld te zijn. Ik eet bijvoorbeeld gewoon pasta bolognese, maar vervang het gehakt dan door nepgehakt of door linzen. Hartstikke lekker, zo klaar en zonder dierlijke producten.” 

Merel doet haar boodschappen tegenwoordig gewoon bij de supermarkt: “Het liefst ga ik naar de markt voor groenten en fruit.  Op de markt koop ik vooral groenten en fruit die in het seizoen zijn. Aardbeien vind ik heerlijk in de zomer, liefst uit eigen land. Ik eet geen aardbeien in de winter omdat ik weet dat ze dan vanaf de andere kant van de wereld ingevlogen worden en ook omdat ik ze veel te duur vind. Door in het seizoen te eten, spaar je het milieu maar ook je portemonnee. De rest probeer ik bij de budgetsupermarkt te halen. Sommige dingen hebben ze misschien niet, waardoor ik soms nog even langs de duurdere supermarkt moet.” 

Merel ging niet alleen vegan eten, maar overall duurzamer leven.
Hoe ze haar leven in 5 stappen vergroende lees je hier

Tien jaar geleden, toen Merel besloot plantaardig te gaan eten, zag haar boodschappenrondje er anders uit: “Toen moest ik wel naar de biologische winkel. Groenten en fruit kon ik natuurlijk wel ergens anders halen, maar verder was er weinig aanbod van vegan producten. Tegenwoordig hebben grote, reguliere supermarkten zoveel vegan producten in het aanbod. Bijvoorbeeld vegan vleesvervangers, bonen, en kant-en-klare vegan producten. Er worden elke week tientallen vegan producten gelanceerd. Van Ben & Jerry’s-ijs, tot Magnums en laatst nog vegan Heksenkaas. Dan sta ik te juichen, hoor. Al moet je er budgettechnisch mee oppassen. Als je je karretje volgooit met dat soort producten, schrik je bij de kassa.”

Vegan eten voelt voor Merel inmiddels niet meer als complex of ingewikkeld: “Ik was al vijf jaar vegetarisch, toen ik ontdekte dat er in de eierindustrie en de zuivelindustrie ook van alles mis is. Ik wilde daar geen onderdeel meer van zijn. Natuurlijk voelde vegan eten in het begin als een opgave. Nu niet meer. Het gaat vanzelf. Ik weet in welke paden ik moet zijn en welke producten ik wel en niet moet hebben. Het groeiende aanbod helpt ook. Vegan eten wordt steeds normaler en dat juich ik toe. Van mij hoeft echt niet iedereen volledig plantaardig te gaan eten. Als je je vlees, vis en zuivel een paar dagen per week inruilt voor een vegan maaltijd, is dat al geweldig. Je zult al snel merken dat dat helemaal niet zo ingewikkeld is. En dat het ook zeker niet duurder hoeft te zijn.”

Meer lezen over Merel’s missie om duurzamer te gaan leven, doe je hier

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. De inhoud is 100% PorteRenee

Deel dit artikel gerust op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.