tips vinden huurwoning

Marit vond binnen 1 week een huurhuis en geeft tips

Als starter een (huur)huis vinden is lastig. Want: hoe kom je ertussen? Marit vond haar stekkie binnen één week en geeft vijf tips voor het vinden van een huurwoning.

Door Marit

Amper een week duurde het bij mij. Ik zag de woning op Funda, belde op voor het plannen van een bezichtiging en een week later werd ik gebeld door de verhuurmakelaar: “Ik mag je feliciteren met je nieuwe woning.” Een combinatie van geluk en goede voorbereiding. Ik geef je vijf tips voor het vinden van een huurwoning.

tips vinden huurwoning

Bereid je goed voor

Een goed begin is het halve werk. Een cliché, maar waar. Het eerste contact dat je met de makelaar of verhuurder hebt, is wanneer je een bezichtiging plant. Doe dit zodra de advertentie online staat. Vertel waarom je geïnteresseerd bent in de woning en dat je de woning graag wilt bezichtigen. Vraag ook meteen hoe zo’n bezichtiging werkt. De ene bezichtiging is de andere niet. Is het: wie het eerst komt, wie het eerst maalt of heeft iedereen evenveel kans? Het is handig om dit van tevoren duidelijk te hebben. Lees de advertentie goed door, zodat je weet wat de wensen en eisen zijn. Willen ze bijvoorbeeld geen rokers of huisdieren en heb je die ook niet? Geef dat meteen aan. Zo weten zij met wie ze te maken hebben en dat je de advertentie goed hebt doorgelezen. Check vooral ook de volgende vier tips voor het vinden van een huurwoning.

Schrijf een motivatiebrief

Zorg dat je een motivatiebrief meeneemt naar de bezichtiging. Geef deze brief – als je aan het einde van de bezichtiging nog steeds geïnteresseerd bent – aan de verhuurder of makelaar. Beschrijf wie je bent, wat je doet voor werk, waarom je daar wilt wonen en plak er een nette foto van jezelf bij, zodat ze achteraf nog weten wie je bent. Benoem ook in je brief nog even dat je niet rookt en geen huisdieren hebt (zie tip 1) . Zet je contactgegevens erin en vraag je werkgever of vorige verhuurder of je ze als referentie mag noemen. Dan zou de makelaar voor meer informatie eventueel contact met hen kunnen opnemen. 

Zorg dat je papieren in orde zijn

Ben je na de bezichtiging enthousiast en zie je jezelf daar wonen? Stuur dan, het liefst dezelfde dag of de dag erna, een mail waarin je je interesse kenbaar maakt. Voeg in de bijlage nogmaals je motivatiebrief toe en de papieren die nodig zijn. Vaak zijn dit je arbeidscontract, drie loonstroken, een verhuurdersverklaring van je vorige verhuurder en een kopie van je identiteitsbewijs. Lever om je kansen wat te vergroten liever iets meer aan. Ik voegde een werkgeversverklaring, intentieverklaring en screenshots van mijn spaargeld toe.

Ik had zelf de drie loonstroken nog niet, want ik werkte de afgelopen maanden als freelancer bij PorteRenee en ga per 1 september in loondienst. Ik lichtte daarom in mijn mail de situatie toe. Zo was meteen duidelijk dat ik de woning kan betalen en kan blijven betalen. Dat is vaak voor de verhuurder het belangrijkst.

CHECK OOK:  "Wat doe ik met mijn koophuis? Verhuizen, aflossen of investeren?"

Bellen, bellen, bellen

Wees assertief en bel de verhuurder of makelaar op. Vertel dat je een mail hebt gestuurd met je papieren en gegevens. Heb je iets niet kunnen opsturen? Zo had ik de loonstroken nog niet en de verhuurdersverklaring van mijn vorige huurbaas. Leg dat uit en stuur het na wanneer je het hebt ontvangen. Daarmee zorg je dat de verhuurder of makelaar niet gaat gissen en denkt: ze heeft geen loonstroken, dan kan ze het vast niet betalen. Dat is zonde, dus zorg dat je eerlijk bent en laat weten hoe de situatie is.

Heb vertrouwen

De laatste van de tips voor het vinden van een huurwoning: vertrouwen hebben. Heb je alles aangeleverd, opgebeld en je situatie en interesse kenbaar gemaakt? Dan is het een kwestie van afwachten.  Geloof erin of niet, maar probeer je voor te stellen dat je de woning al hebt. Hoe zou je het huis inrichten, waar komt je bank te staan en wie nodig je uit op je housewarming? Het kan zomaar zo zijn dat je de woning op deze manier naar je toetrekt.

Als je de woning hebt gekregen: gefeliciteerd! Vier het, want je hebt het verdiend! Ben je het niet geworden, dan weet ik zeker dat er ergens nog een betere woning voor jou is. Houd moed en wees assertief, dan komt het goed.

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.