schulden

Manon zat diep in de schulden, maar geeft nu anderen financiële hulp

Views 893

Manon (44) werkt als beschermingsbewindvoerder. Ruim twintig jaar geleden stond ze zelf onder bewind. Door een foute man belandde ze in schulden. Ze kwam er sterker uit.  

“Als beschermingsbewindvoerder behartig ik de financiële zaken voor mensen die daar zelf niet toe in staat zijn, bijvoorbeeld doordat ze met een geestelijke beperking kampen. Ik beheer het inkomen, betaal de rekeningen en los af op schulden als die er zijn. Het is niet zo dat wanneer je onder beschermingsbewind staat je automatisch schulden hebt. Dat is wezenlijk anders als je onder bewind van de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) staat. Daar heb ik ook ervaring mee. Alleen niet als professional, maar als schuldenaar.”

Sparen? Wat is dat?
“Ik was zeventien toen ik het huis uit ging en op mezelf ging wonen. Ik was te jong voor studiefinanciering, maar moest wel de huur van mijn kamer en de premie van de zorgverzekering betalen. En ik moest natuurlijk eten. Ik werkte in die tijd in de horeca en kon mijn vaste lasten net betalen. Het kleine beetje geld dat over was, maakte ik op in de kroeg. Sparen kon niet. Ik wist niet eens wat dat was.”

Domino-effect

“Rond mijn twintigste kreeg ik een relatie met een man. Dat hij schulden had, wist ik niet. Op een dag vroeg hij me of ik zijn auto op mijn naam wilde zetten. Welke reden hij daarvoor opgaf, weet ik niet meer, maar ik zette zonder nadenken mijn handtekening. Ik was smoorverliefd en vertrouwde hem volledig. Dat ik zelf niet eens een rijbewijs had, maakte niet uit. In die tijd kon dat gewoon. Achteraf was het een domme zet, want doordat het kenteken van zijn auto op mijn naam stond, kreeg ik opeens zijn schuldeisers op mijn dak. Lang verhaal kort: er werd beslag gelegd op mijn inkomen en binnen de kortste keren had ik een huurachterstand van drie maanden en kon ik mijn zorgverzekering niet meer betalen. Omdat ik geen geld meer had, ging ik dingen op afbetaling kopen, zoals een slaapbankje. Zo kwamen er steeds meer schulden bij: het bekende domino-effect trad op.”

WSNP-traject

“Mijn totale schuld liep op tot ongeveer 10.000 gulden. Misschien geen megaschuld, maar ik kon het niet terugbetalen. Ik had gewoonweg geen aflossingscapaciteit. Pas toen de schuldeisers op mijn werk langskwamen vroeg ik hulp. Ik kwam bij de Stadsbank terecht, die een regeling met de schuldeisers probeerde te treffen: het minnelijke traject. Helaas wilde één schuldeiser niet meewerken en stroomde ik door naar het WSNP-traject.”

Rottig mens

“In eerste instantie was ik opgelucht. Ik wist wat ik per maand kreeg, had een dak boven mijn hoofd en kon eten. Ik kon dus in mijn primaire basisbehoeften voorzien. En het feit dat er geen deurwaarders meer aanbelden en ik geen post meer kreeg, gaf rust. Ik hoopte dat de bewindvoerder die ik kreeg toegewezen mij zou leren hoe ik met geld moest omgaan. Het tegendeel bleek waar. Het was een rottig mens. Ik weet haar naam zelfs nog. Ze was er alleen voor de schuldeisers en toonde totaal geen empathie en begrip. Terwijl ik daar als jong meisje juist veel behoefte aan had. Ik voelde me enorm minderwaardig.”

Zwart werken

“Toch heb ik in die periode niet echt iets gemist. Ik werkte zeven dagen per week. In de horeca en als schoonmaakster. Veel deed ik zwart en dat gaf ik natuurlijk niet op. Ik keek wel uit. Van dat geld kon ik namelijk af en toe iets leuks doen, zoals naar de bioscoop.”

Mijn eerste koophuis

“Na vier jaar schuldsanering kon ik met een schone lei verder. Ik moest helemaal zelf uitvogelen hoe ik mijn mindset met betrekking tot geld kon veranderen. Ik besloot de horeca achter me te laten en ging via het uitzendbureau 40 uur per week werken bij een architectenbureau. Een paar jaar later startte ik een BBL-opleidingstraject en ging aan de slag als directiesecretaresse. Ik zag volwassen mensen die een totaal andere relatie met geld hadden dan ik ooit had gehad. En die mensen kochten een huis. Dat wilde ik ook. Ik stapte naar een hyptoheekadviseur en op mijn 29e kocht ik mijn eerste huis voor €132.000.”

Vooral veel jonge mensen in de problemen

“Ik ben me steeds verder gaan ontwikkelen. Ik deed een hbo-opleiding en werkte lange tijd als ambulant begeleider. Daar zag ik vooral veel jonge mensen met schulden. Doordat ze financieel in de knel zaten, kregen andere vormen van hulp maar moeilijk voet aan de grond. Dat raakte me.”

LEES OOK 👁️👁️  Will Smith: "Ik was zo blut dat ik geld leende van een drugsdealer"

Medeleven tonen

“Eind 2018 overleed mijn vader. Ik zat er helemaal doorheen. Omdat ik bang was dat ik mijn financiële situatie weer niet zou kunnen overzien, vroeg ik vrijwillig beschermingsbewind aan. Een jaar lang werd ik geholpen met mijn financiën. Vorig jaar zag ik op LinkedIn een vacature voor beschermingsbewindvoerder voorbijkomen. Ik besloot meteen te bellen en werd aangenomen. Ik vind het ongelooflijk fijn dat ik mensen kan helpen. Dat ik er echt voor ze ben. Ik kan medeleven tonen en ze helpen hun financiën op orde te brengen. Ik werk 24 uur in loondienst, daarnaast heb ik mijn eigen coachingpraktijk opgericht. Ik help jongeren tussen de 16 en 26 jaar uit jeugdinstellingen weerbaarder te worden.”

Langetermijnsparen

“Het gaat hartstikke goed met me. Ik ga binnenkort een universitaire studie doen en mijn vriend en ik hebben een mooi inkomen samen. Ik houd netjes een huishoudboekje bij en maak zelfs spaardoelen voor de lange termijn. Had ik vroeger maar één rekening, nu heb ik er wel zes. Iedere drie maanden doe ik een budgetcontrole. Als er iets verandert of duurder wordt, dan ben ik er snel bij. Mijn vriend en ik sparen voor een tweede huis om passief inkomen te genereren. En we willen beleggen. Onze dochter leer ik de financiële lessen die ik zelf nooit heb gehad. Ze is tien jaar en krijgt zakgeld. Iedere keer als ze iets uit haar spaarpot haalt moet ze het opschrijven. En ik vertel haar hoe ze spaardoelen kan bereiken. Bij iedere aankoop vraagt ze zichzelf af of het voor de ‘lange blij’ of voor de ‘korte blij is.”

Durf te vragen

“Ik hoop dat praten over schulden uit de taboesfeer komt. Het is zo belangrijk om hulp te vragen als je krap bij kas zit. Als je eerlijk bent naar jezelf en hulp durft te vragen kun je voorkomen dat je echt in de problemen komt. En kom je er niet uit met mensen in je omgeving? Vraag dan beschermingsbewind aan. Dat kan iedereen doen.”


BESTEL ALVAST: DE NIEUWE MONEY PLANNER
  • Bestel hier en ontvang de Money Planner direct op de deurmat zodra die gedrukt is
  • Je krijgt ook 12 motiverende podcasts bij het boek
  • Én de gratis begeleidende cursus die je alleen bij de eerste druk krijgt