rente verlagen

Janke: “Zonder boete mijn hypotheekrente verlagen leverde mij €9.000 op”

Vanaf nu schrijft Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag rekent ze uit wat het middelen van hypotheekrente haar oplevert.

Vorige week was een openbaring voor me. Ik rekende uit wat er met mijn hypotheek zou gebeuren als ik al mijn besparingen van de afgelopen maanden zou aflossen. Best droge stof, maar vrij belangrijk als het gaat om financieel onafhankelijk worden. Ik rekende uit dat over de totale looptijd van mijn hypotheek me dit €40.000 aan niet-meer-hoeven-te-betalen rente zou opleveren. Geld wat ik niet meer hoef te betalen omdat ik mijn hypotheek versneld heb afgelost. In theorie dus.

Voor mij goed nieuws, maar ik kan me voorstellen dat de bank hier minder blij mee is. Mijn hypotheek heb ik bij de Nationale Nederlanden. Als ik inlog kom ik in een beveiligde omgeving terecht met al mijn documenten. Er is ook een module ingebouwd waarin ik kan uitrekenen wat er met mijn hypotheek (en maandlasten) gebeurt als ik extra aflos. Zelfs de boete wordt daarin meegenomen. Super handig. Maar ja, die boete. Dat geld heb ik nu niet liggen.

Terwijl ik eens verder kijk op de site zie ik nog iets interessants. Een module om uit te rekenen hoe zinvol het is om over te sluiten zodat je hypotheekrente lager wordt. Ik weet dat daar (in bijna alle gevallen) ook een boete aan vast hangt. En hoewel ik nu ook weet dat ik die boete niet kan betalen, besluit ik toch een kijkje te nemen.

Lees ook: Zo verlaag je zelf je hypotheekrente.

Het werkt supersimpel. Mijn leningdelen staan apart vermeld. Ook staat er duidelijk bij of dit deel wel of niet in aanmerking komt voor een herberekening van de rente. Mijn aflossingsvrije deel (ongeveer de helft van mijn hypotheek) komt in aanmerking. Ik zie dat ik daar nu 3,2% rente voor betaal. Als ik het menu uitvouw kan ik kiezen voor een looptijd, welke gekoppeld is aan een nieuw (lager) rentepercentage. De module doet de rest. Hij rekent uit wat de nieuwe rente is, wat de nieuwe maandbedrag is en wat de boete is. Ik kies voor een looptijd van 20 jaar, hierbij hoort een nieuwe rente van 1,81% en een boete van bijna € 11.000,-.  Voor mij nu nog veel te hoog. Dus deze vlieger gaat helaas niet op.

En dan verschijnt er een extra knopje. Er staat “rente middelen”. Nog nooit van gehoord. Google helpt me een eind op weg. Heel kort door de bocht betekent het middelen van je rente dat je boetebedrag meegenomen wordt in je nieuwe rente. Als ik de module laat rekenen met weer een rentevaste periode van 20 jaar komt er een percentage uit van 2,72%. Ik betaal dan geen boete voor het oversluiten.

Lees ook: Hoera, onze hypotheekrente is verlaagd.

Uiteindelijk is nog steeds 0,5% rente minder dan dat ik nu betaal. Dat lijkt niet zo veel. Maar vergis je niet. Deze 0,5% minder zorgt ervoor dat ik elke maand €35,- minder aan maandlasten heb. Als je dat doorrekent naar de hele looptijd van mijn hypotheek, dan gaat het ineens om bijna €9.000,-. Ik vind het nogal. Dat is namelijk €9.000,- die ik niet meer hoef te betalen.

En dit is keihard echt geld. Vorige week was het nog een theorie. Een theorie over versneld aflossen met een lastige rekensom. Dit is nu te realiseren. Door even in te loggen en te lezen heb ik in twintig minuten, zonder boete, mijn hypotheekrente verlaagd. En dat levert me gewoon direct €9.000,- op die ik niet meer hoef te betalen. De vlag gaat uit. Ik ben trots op mezelf. Trots dat ik de tijd heb genomen om me hierin te verdiepen en in actie ben gekomen.

Nu is de motivatie om versneld af te lossen ook weer gegroeid. Nu ik weet hoe makkelijk mijn online omgeving is, en ik meteen kan zien wat een aflossing mij oplevert, is er eigenlijk geen reden meer om niet te beginnen. Met aflossen dus. Want dit keiharde resultaat van vandaag smaakt naar meer! Veel meer.

Ben jij bekend met rente middelen? Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Zowel met rente verlagen als met de online omgeving van je hypotheek verstrekker.

Alle andere columns van Janke lees je hier.

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!