motivatie

Janke: “Hoe een pak crackers van 89 cent me bijna mijn relatie kostte”

Vanaf nu schrijft Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag vraagt ze om hulp. Want ze is haar motivatie en balans even kwijt.

Knallende ruzie heb ik gemaakt. Om een pak crackers. Van 89 cent. Ellende. Dat besparen is leuk. Echt waar. Maar heel soms word ik er niet perse een leuker mens van. Zoals ik in het begin van deze reeks vertelde schuift mijn vriend regelmatig aan met eten. Daarom draagt hij bij aan het boodschappen budget. Fijn. En nu ging hij een keer de boodschappen doen.

We werken met een app. Bring heet deze. Hierin kan je verschillende lijsten aan maken en deze delen met wie je maar wilt. Zo heb ik een ‘weekboodschappenlijst’ en een ‘nog bij halen door de week boodschappenlijst’. Super handig. Zou je denken. Mijn wederhelft ging vol goede moed naar de supermarkt met de app.

Lees ook: 5 x besparen op je boodschappen, en toch lekker eten.

Toen hij terug kwam, pakten we samen de tassen uit en de kasten in. Uit één van de tassen viste ik een pak crackers. Die stond dus niet op de lijst. Wat er daarna gebeurde weet ik niet meer zo goed, maar feit is, dat ik als een bezetene stond te schreeuwen over een pak crackers. Van 89 cent dus. Niet mijn beste moment. Hou het daar maar op. Mijn vriend heeft me een beetje gek aangekeken en zei: “Sinds je zo met je geld bezig bent, ben je er niet echt leuker op geworden.”

Een klap in mijn gezicht. Mijn eerste reactie was vol in de aanval gaan. Want dat was natuurlijk niet zo. Ik ben juist slimmer bezig met geld, maak bewustere keuzes en heb een plan. Dus wat zeurt hij nou? Toen ik uren later weer achter de laptop zat om mijn kasboekje bij te werken, realiseerde ik me dat ik inderdaad wel erg kan zeuren over dit soort kleine dingen. Dat is nooit de bedoeling geweest.

Daarbij betrap ik mezelf erop dat het me niet snel genoeg gaat. Ik doe toch zo mijn best. Waarom staan er dan nog geen tienduizenden euro’s op mijn spaarrekening? Waarom gaat het zo traag? Waarom maak ik al die rekensommen terwijl ik er nu niet meteen iets van terug zie? En dat demotiveert. Erg. En die demotivatie maakt me prikkelbaar. En dat zorgt ervoor dat ik ruzie ga maken over een pak crackers van 89 cent. Stom.

Lees ook: Zo haal je motivatie om te sparen uit jezelf.

Mijn vriend is juist mijn grootste cheerleader als het gaat om mijn weg naar financiële onafhankelijkheid. Sterker nog: hij steekt er zelf ook wat van op, en helpt me waar hij kan. Dus hij verdient die prikkelbare Janke eigenlijk helemaal niet. Op de één of andere manier kan hij veel beter de balans vinden tussen moeten en willen. Die ben ik op het moment even helemaal kwijt. Mijn hele leven staat nu iets teveel in het teken van geld. Uren spendeer ik aan mijn Excel-sheet, aan mijn spaarplan, aan mijn motivatie meters. Tijd die ik ook met hem en mijn zoon had door kunnen brengen.


OP WEG NAAR EEN RIJK(ER) LEVEN

Bestel ‘m hier

101 beste geldtips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven


Balans lijkt me dus het toverwoord. En daar gaat het vaak mis bij mij. Als ik ergens voor ga, dan ga ik ook. Voor 200%. Niet zeuren, maar doorpakken. Alles of niks. Zwart of wit. Geen grijs te bekennen bij mij. Dus zo ook met dit avontuur. Ik wil helemaal niet zeuren over dat ene pak crackers. Eerlijk is eerlijk, waren het er 5 geweest, dan had ik een punt gehad. Maar nu? Nee, dit sloeg echt nergens op.

Lees ook: Kill die vaste lasten.

Mijn avontuur naar financiële onafhankelijkheid vind ik geweldig. Ik geniet er echt van en leer elke dag nieuwe dingen. Maar ik merk dat er balans moet komen. Anders gooi ik de handdoek in de ring. En dat zou zonde zijn van al die inspanningen van de afgelopen weken. Gelukkig kan ik de komende weken me vastbijten in de Overstapweken hier op PorteRenee. (Schrijf je in voor de nieuwsbrief om dat niet te missen!) Dat gaat zeker in mijn vaste lasten weer wat besparing opleveren. Dan is de motivatie vast weer geregeld. Nu die balans nog.

Heb jij tips om balans te vinden bij het veranderen van je money mindset? Ik sta te springen om tips en alle hulp is welkom.

Alle andere columns van Janke lees je hier.

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!