“Ik werk alleen op sprookjesachtig mooie dagen”

Jos Heikoop (29) maakt bruiloftsfilms. Hij keert zichzelf elke maand een modaal salaris uit en dat terwijl hij in de winter amper werkt. Hoe hij zijn financiën organiseert, vertelt hij je graag.

Wie: Jos Heikoop, van Heikoop Bruiloftsfilms, werkt met een aantal vaste zzp’ers en stagiaires. Hij is altijd het aanspreekpunt voor klanten, want vertrouwen is belangrijk.

Startdatum: 2014

Inkomsten: keert zichzelf elke maand een modaal salaris uit. In de winter werkt hij aanzienlijk minder, door het laagseizoen.

“Ik werk altijd op sprookjesachtig mooie dagen. Dat is echt een feestje. En het is eigenlijk toevallig ontstaan. Ik ging met een vriend mee, een bruiloft filmen. Tot die tijd was websites bouwen mijn beroep. Filmen vond ik leuk, maar meer als hobby. Maar na die eerste keer filmen bij een trouwerij kreeg ik via via de eerste opdrachten binnen. Het ging al snel zo goed dat ik me fulltime ben gaan richten op bruiloftsfilms.”

Run je de zaak alleen?

“Ik run het bedrijf zelf, maar doe de werkzaamheden niet alleen. Ik werk met een vast team van vijf zzp’ers. Ook heb ik af en toe stagiairs, die bijspringen.”  

Wat vond je het moeilijkst, in het begin?

“Het organiseren van mijn financiën vond ik lastig. In het begin kwam alles binnen op één rekening. Het was een grote hoop, er was nauwelijks overzicht. Dan moesten leveranciers betaald worden, dan de btw. Ik zette die bedragen helemaal niet apart. Kortom: dat ging niet helemaal goed. Vorig jaar heb ik twee business coaches ingeschakeld om mee te kijken naar mijn geldzaken. Zij stelde voor om te gaan werken met Profit First.”

Vertel, hoe werkt dat precies?

“Je gaat werken met een potjessysteem. Door systematisch je geld over verschillende potjes (bankrekeningen) te verdelen zie je in een oogopslag hoe je ervoor staat. Ik heb daar nu een zakelijk rekening bij Knab voor, met daarbij dus die potjes. Al mijn zakelijke kosten worden van mijn zakelijke rekening geschreven, en zelf gebruik ik alleen mijn privérekening. Ik keer mezelf elke maand een vast salaris uit, dat doorloopt in mijn laagseizoen, de winter. Bruiloftvideografie is seizoensarbeid. In de zomer keihard knallen en in de winter is het rustig. Doordat ik mijn geld nu goed georganiseerd heb, kan ik mezelf ook in die rustige tijden hetzelfde salaris uitkeren. Heel fijn.”

Wat heb je geleerd van Profit First?

“Ik weet nu heel goed wat dingen me kosten. De zzp’ers die ik inhuur, belastingen, btw. Ik heb het nu onder controle en kom nooit meer voor verrassingen te staan. Dat geeft rust.”

Even terug naar die coach, wat leerde zij je nog meer?

“Ik wilde mijn winst maximaliseren en keek alleen maar naar mogelijkheden om meer om te zetten. Toen we de financiën doorploegden, kwamen we tot de conclusie dat ik eigenlijk teveel kosten maakte. Dat ik door dat bedrag naar beneden te brengen, de winst kon vergroten.”

Starterskit

Wil je ook als zelfstandige aan de slag? Of ben je zelfs al begonnen? Dan hebben we een cadeautje voor. We maakten een GRATIS starterskit voor ondernemers met daarin aantal handige Excel-sheets, een podcast door ons over ondernemen, drie video’s en een paar toffe printables voor aan de muren van je (thuis)kantoor. Je kunt deze hier downloaden op de website van Knab, de bank waar wij al jaren onze zakelijke rekening hebben. Ga die vooral downloaden en laat je inspireren op je weg naar succes!

Heb je zitten hakken in je uitgaven?

“Zo zou je het kunnen noemen. Ik had een groot kantoorpand. Onnodig, want ik benutte de ruimte niet voldoende. Ik heb nu een kleinere kantoorruimte, de kosten zijn een stuk minder. Tegenwoordig vraag ik mezelf bij iedere uitgave uit: heb ik dit echt nodig?”

Wat is je missie?

“Mensen blij maken met een mooie film, het maken van persoonlijke impact. Ik wil hun mooiste dag vastleggen, een herinnering voor later, hun liefde vastleggen.”

En op zakelijk gebied?

“Wilde plannen heb ik niet. Ik ben al veel harder gegroeid dan ik had gedacht en voorspeld. Ik stel doelen bij, maar wel zodanig dat ze blijven matchen met mijn gevoel. Zo wil ik bewust niet te groot worden of voor massaproductie gaan. Ik wil graag dichtbij mezelf blijven en de films die ik maak persoonlijk houden. Ik wil alle bruidsparen persoonlijk kennen en aandacht geven. Continu toets ik bij mezelf of dat gevoel nog wel klopt. Het gaat niet alleen maar om geld verdienen, uiteindelijk.”

Wat zou jij tegen aanstormende ondernemers willen zeggen?

“Vroeger had ik gezegd: ‘Gewoon beginnen.’ Nu zou ik adviseren eerst even een sommetje te maken. Maak een plan, met een verwachting van inkomsten en uitgaven. Als je van tevoren al weet: dit is geen winstgevend idee, stel dan je plan bij. En, dat heb ik inmiddels ook geleerd, let op je kosten. Hou die onder controle, zodat er ruimte is om winst te maken.”

Download de GRATIS starterskit voor ondernemers hier

Dit artikel is een samenwerking met Knab. De inhoud is 100% PorteRenee

Meer weten over Jos en zijn bedrijf Heikoop Bruiloftsfilms, check dan zijn website.

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!
Post tags: