hoe financieel fit ben jij?

Hoe financieel fit ben jij? Test het!

Jij hebt je financiën wel op orde? Of valt dat toch tegen? Ik leg je 5 manieren voor om te ontdekken hoe financieel fit je bent.

We denken massaal dat we onze financiën best goed op orde hebben. Maar is dat wel echt zo? Test jezelf en ontdek het.

 1. Hoeveel geld staat er op je rekening?
  Ik zag ooit een filmpje, waarop mensen dit werd gevraagd. Jaren geleden. Helaas kan ik het nergens terug vinden. Het was in de tijd dat pinnen nog vrij nieuw was. Mensen wisten, bijna allemaal, precies wat ze in hun portemonnee hadden zitten. Ze zaten er misschien een paar gulden (ja, zo lang geleden dus) naast. Nu we zoveel betalingen pinnen, is dat inzicht lastiger. Nou ja, behalve voor saldo-check-verslaafden zoals ik. Ik check echt iedere dag wat ik op mijn rekening heb staan. Hoe zit dat bij jou? Test jezelf eens. Wat denk je dat je nu op je lopende rekening hebt staan? Schrijf het op een papiertje. Nu mag je de bankieren-app openen. En? Zit je aardig in de buurt? Dat betekent dat je goed inzicht hebt in je uitgaven. Zit je er volledig naast? Of blijk je zelfs in het rood te staan? Au! Dan is het misschien een idee om dat beter in de gaten te gaan houden.

 2. En wat staat er op je spaarrekening?
  Hoeveel spaargeld heb jij? Weet je het antwoord daarop? Of moet je het even opzoeken? Als je het niet uit je hoofd weet, betekent dat echt niet perse dat je er financieel een zooitje van maakt. Het maakt verder sparen wel moeilijker. Juist door de ontwikkeling van je spaarsaldo bij te houden, ben je gemotiveerd om door te sparen. Je hebt ook beter door wanneer je inteert op dat potje. Wat natuurlijk niet echt de bedoeling is. Een supermakkelijke manier om wat meer inzicht te hebben, is een bestandje aanmaken waarin je dit bijhoudt. Het kan ook gewoon in je telefoon. Of voor de cijfernerds onder ons (ik ben er ook één): je kunt een grafiekje aanmaken in Excel. Vul de datum van nu in, met erachter je spaarsaldo. In je agenda zet je een maandelijkse herinnering. Iedere maand schrijf je even je nieuwe saldo op. Zo ben je extra gemotiveerd om dat grafiekje de lucht in te laten schieten.

 3. Hoeveel geef je uit aan boodschappen?
  Ik maak (samen met mijn collega Sasja) al jaren de rubriek Waar Doet Ze Het Van? Hierin vertellen mensen wat ze verdienen en uitgeven. De boodschappen-post is de post waar de geïnterviewden het meest moeite mee hebben. Tja, hoeveel geef ik daar eigenlijk aan uit? Mensen schatten bijna altijd lager dan de uitgaven in werkelijkheid zijn. In sommige gevallen scheelt het honderden euro’s. Schrijf het bedrag waarvan jij denkt dat bij jullie past op papier. En ga nu eens je afschrijvingen bij de supermarkt optellen. Komt het ongeveer overeen: chapeau! Jij hebt je zaakies op orde. Zit je er honderden euro’s naast? Dan heb je twee keuzes: of boodschappenlijstjes gaan maken en minder uitgeven, of dit hoge budget accepteren (als je die financiële ruimte hebt).

 4. Hoe scoort jouw inkomen voor later?
  Nu geld verdienen is natuurlijk belangrijk. Maar hoe zit het met je geld voor later? Heb je enig idee van hoeveel geld je rond moet komen wanneer je met pensioen bent? Ingewikkeld? Valt wel mee. Op mijnpensioenoverzicht.nl log je zo in met je DigiD. Je ziet dan meteen hoeveel AOW en pensioen je hebt opgebouwd. Dat geeft al een idee. Feitje: maar 40% van de Nederlanders heeft een scherp beeld van hoe ze er financieel voorstaan wanneer ze stoppen met werken. Op de website van online pensioenuitvoerder BeFrank kun je testen of je financieel fit bent wanneer het op je oude dag aankomt. Een paar vraagjes invullen en je krijgt je eigen profiel te zien. Zij benadrukken in de test ook het belang van bewegen en gezonde voeding. Want dat is wel handig als je je pensioen gezond wilt halen. Dus ik zou zeggen: quiz it en ontdek weer wat meer over jezelf en je eigen financiële conditie.

 5. Hoeveel hypotheek heb je nog open staan?
  Als ik jou nu tegen zou komen op straat. En ik zou je vragen hoeveel hypotheek er nog op je koophuis zit. Zou je het antwoord dan weten? Woonlasten zijn voor de meeste mensen de hoogste lasten die ze hebben. Dus zijn ze nogal belangrijk. Zoek het eens op. Hoeveel staat er open? En los je eigenlijk af? Weten hoe je hypotheek werkt, is wel zo handig. Want hoe zit het eigenlijk tegen de tijd dat je hypotheek na 30 jaar afloopt. Is de boel dan afgelost? Of niet? En hoe ga je dat opvangen? Je hypotheekpapieren kunnen taaie kost zijn. Kom je er niet uit? Bel gewoon je hypotheekverstrekker op. Die kan je precies vertellen hoe dit in jouw situatie allemaal zit. Er bestaat echt niet zoiets als domme vragen. Mensen die dat wel vinden, vind ik zelf vooral heel dom. En ladies onder de lezers: dit moet je niet aan je man overlaten. Ook jij moet weten hoe dit in elkaar steekt. We willen toch onafhankelijk zijn, of niet dan?

Scoor je voor geen meter? Geen probleem. Als je daar vanaf vandaag aan gaat werken, kan dat nog helemaal bijtrekken. Heb je alleen maar tienen gehaald? Dan is het een kwestie van vooral doorgaan, zoals Barry Stevens altijd zei. (Als je niet weet wie dat is, dan ben je een stuk jonger dan ik. Gefeliciteerd daarmee :))


Dit artikel is een samenwerking met
BeFrank. De inhoud is voor 100% van mij.

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.