“Het is not done in de moederwereld, maar wij doen niet aan kinderfeestjes”

Views 388

Annemarie (44) en Maarten (47) Geerts hebben acht kinderen. Ze zijn mega creatief in minder uitgeven en maken keuzes die soms net een beetje anders zijn. 

Door Sasja

“Vorig jaar deden wij mee aan het televisieprogramma Waar doen ze het van. We wilden laten zien hoe wij het als gezin met acht kinderen financieel doen. Wij gaan op een iets andere manier met ons geld om dan veel andere gezinnen en maken hier en daar wat uitzonderlijke, maar creatieve keuzes.”

Hoeveel geld komt er eigenlijk iedere maand binnen?

“Maarten is techneut/ingenieur en verdient €4.750 netto. Daarnaast krijgen we nog een aantal toeslagen en natuurlijk kinderbijslag. Al het geld dat binnenkomt gaat op een grote hoop. Vervolgens verdelen we dat over verschillende potjes. Alle uitgaven plannen we strak in. De truc is om niet alleen de vaste lasten in te plannen, maar ook de kosten die nog komen, zoals onderhoud van de auto en motoren. Daarnaast gaat er iedere maand €1.000 naar de spaarrekening. Dat is onze buffer. Aan dat geld komen we in principe niet. Dat hoeft ook niet want we hebben immers alle kosten ingecalculeerd.”

Jij hebt een succesvolle Instagrampagina. Verdien je daar nog een leuk zakcentje mee?

“Ik heb inderdaad heel wat volgers op mijn Instagrampagina. Door het televisieprogramma ben ik een bekende Nederlander geworden. Ik neem moeders mee in mijn leven, maar ik ben geen standaard influencer. Een verdienmodel heb ik niet. Dat wil ik ook niet want ik wil mijn onafhankelijkheid behouden. Ik krijg veel producten opgestuurd en heb nu de vrijheid om eerlijk te vertellen wat ik van een product vind.”

Vertel eens over jullie uitzonderlijke maar creatieve keuzes?

“Wij doen niet aan kinderfeestjes. In de moederwereld is het vaak not done als je dat niet doet. Maar als je in deze tijd een fatsoenlijk feestje wil geven ben je al snel €20 per kind kwijt. En dat acht keer! Het normale is gewoon zoek. Maar het is niet alleen het geld hoor. Die feestjes zijn vaak niet eens leuk, want aan het einde van de dag heb je een stel zwaar oververmoeide kinderen rondlopen. Dan weegt het plezier voor mij niet tegen de uitgaven op. Een andere bewuste keuze die wij maken is dat er met Kerst geen cadeautjes onder de boom liggen. Vaak krijg je toch dingen waar je helemaal niets aan hebt. Dat vind ik zonde. Liever gaan met z’n allen een mooie buitenrit met de paarden maken tijdens de kerstdagen.” 

Vieren jullie de verjaardagen van de kinderen wel?

“De verjaardagen van de kinderen zijn hier altijd één groot feest. We versieren het huis, ze krijgen een cadeautje, mogen trakteren én kiezen wat ze ’s avonds willen eten. De taart bak ik zelf. Dat scheelt geld en ik vind het leuk om te doen. Een huis dat ruikt naar zelfgebakken appeltaart is toch heerlijk? Vorig jaar hebben we al onze verjaardagen in één keer gevierd voor familie en vrienden. Omdat we niet wilden dat ze tien cadeautjes kochten, vroegen we ze een bijdrage in de geldpot. Van dat geld zijn we een dagje naar een pretpark geweest.”

Dragen de jongsten de kleding van de oudsten? Of koop je ook wel eens nieuwe items?

“Eén van de vooroordelen over grote gezinnen is dat kinderen er slonzig bij lopen. Nou, dat hoeft echt niet hoor. Ik kan niet voor acht kinderen altijd nieuwe kleding kopen, maar dat is helemaal niet erg. Ik organiseer regelmatig een ruilbeurs. Dan komen alle buurvouwen en vriendinnen langs en gooien we de kleding die niet meer gedragen wordt op tafel. En dan is het graaien geblazen. Ook ruil ik vaak kleding met een goede vriendin die ook een groot gezin heeft. Onze kinderen lopen er altijd tiptop bij. Het enige wat ik nieuw koop zijn schoenen, ondergoed en maillots.”

CHECK OOK:  Goedkope uitjes: dit zijn onze 15 beste tips

Wat is jullie grootste kostenpost?

“Dat zijn de boodschappen. Die laat ik bezorgen. Ik zet geen stap meer over de drempel van de supermarkt want aan één kar heb ik niet genoeg. Op zaterdag gaat Maarten naar de groothandel en koopt dan een lekker stuk vlees. Goed eten vinden we heel belangrijk en daar bezuinigen we niet op. Per maand zijn we tussen de €1.800 en €2.000 aan boodschappen kwijt. Onze hypotheek is €900 dus die boodschappen zijn by far de grootste kostenpost.”

Zit er wel eens een vakantie in?

“Mijn ouders hebben een huis in Frankrijk. Daar gaan we elk jaar heen. Er is daar niets te beleven, maar we hebben het heerlijk en maken de mooiste herinneringen. We sprokkelen hout, maken een vuurtje en we vissen. Maar ook als dat huis er niet was, gingen we op vakantie hoor. Lekker kamperen. En dan niet op een dure camping met veel vertier, maar op een rustig plekje met een beekje. Dat is voldoende.”

Wordt er veel over geld gepraat in huize Geerts?

“Haha… dat is dagelijkse kost. Vooral tijdens het eten praten we over geld. De kinderen krijgen zakgeld en kleedgeld. Dat mogen ze naar eigen inzicht uitgeven. Het is namelijk leergeld. Ik vind het belangrijk de kinderen op kleine schaal te leren hoe ze met geld om moeten gaan zodat ze het later op grote schaal kunnen toepassen.”

CHECK OOK:  Quiz: Hoe goed ben jij met geld?

En? Hoe doen ze het?

“Onze oudste zoon woont inmiddels op kamers en maakt er financieel een zooitje van. Een paar keer per week komt hij hier koffiedrinken. Zogenaamd voor de gezelligheid, maar ik weet dat zijn koffiezetapparaat stuk is en dat hij geen geld heeft voor een nieuwe. En als hij op zondagavond aanschuift, weet ik dat dat is omdat zijn avondeten anders uit een boterham met pindakaas bestaat. Daar moeten Maarten en ik wel om lachen hoor. Vorige maand kon hij zijn huur niet betalen. Dan krijgt hij geld. Daar doen we niet moeilijk over. Maar als hij een dag later wel geld aan andere dingen uitgeeft, dan spreken we hem daarop aan. Onze puberdochter kan ook nog wel wat leren. Zij geeft al haar zakgeld uit aan ijskoffie. Vervolgens heeft ze geen beltegoed meer. Daar praten we dan over. Ze moeten leren de consequentie te zien van de keuzes die ze maken.”

Met acht kinderen heb je een druk leven. Geef je wel eens geld aan jezelf uit?

“Ik ga nooit naar de kapper of schoonheidsspecialiste als je dat bedoelt. Echt vreselijk vind ik dat. Ik draag geen make-up en mijn parfum is mijn deo. Ik maak veel liever met Maarten een ritje op de motor. Dat is voor mij echt ontspanning. En buiten de deur lunchen of een kop koffiedrinken met een vriendin? Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Het is veel handiger als die vriendin bij mij een bakkie komt doen. En dan natuurlijk met een stuk zelfgebakken appeltaart.” 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.