geldtrends

Wat staat ons in 2021 te wachten op geldgebied? Welke geldtrends zien we de kop opsteken en hoe kun je je daar nu al op voorbereiden? Renée blikt vooruit.

Als ik eind 2019 de geldtrends op had geschreven voor 2020, had ik de plank compleet mis geslagen. Wie had gedacht dat 2020 eruit zou gaan zien als het deed? Dat had niemand voorzien. Corona heeft ons hele leven op zijn kop gezet natuurlijk, ook financieel. Het heeft ook een hoop trends en ontwikkelingen in gang gezet. Dingen die we misschien wel al aan zagen komen, maar die door corona versneld werden. Ook op mijn vakgebied: de centen. Denk aan cashloos betalen. Dat heeft een enorme vlucht genomen sinds geld opeens een manier was om een potentieel dodelijke over te dragen. Wie had dat in 2019 kunnen denken. Het heeft andere trends juist een halt toe geroepen. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam reizen. We konden namelijk helemaal niet reizen. Met de wetenschap dat alles ook in 2021 anders kan gaan dan we denken, doe ik toch een aantal voorzichtige voorspellingen. Trends, verwachtingen en misschien af en toe een beetje wishful thinking. Deze 12 geldtrends voorspel ik voor het hopelijk mooie en rijke (op zoveel meer manieren dan alleen financieel) 2021.

Zeg maar dag tegen cash

Wanneer heb jij voor het laatst met contant geld betaald? Waarschijnlijk is het lang geleden. Tijdens de coronacrisis werd contant geld geweerd bij winkels. Je kon er namelijk corona mee overdragen. Bij sommige winkels hingen zelfs bordjes dat er alleen nog meer met pin betaald kon worden. Dat was vooral voor oudere mensen wennen. Inmiddels weten we niet beter. En ook als het ooit niet meer nodig is, zal die trend waarschijnlijk doorzetten. Het is makkelijk, veiliger voor winkeliers en het maakt het voor de politie ook makkelijker om criminelen te vinden, die hun cash geld niet zo makkelijk meer kwijt kunnen. Kijk, pinnen is hartstikke handig, maar maakt het soms ook lastig om financieel overzicht te houden. Je houdt je pasje even tegen het apparaat aan en piep,piep,piep: betaald. Gebruik de kasboekjes-functie in je bankieren app vooral om je uitgaven een beetje bij te houden. Of schrijf het ouderwets op in een schriftje of mijn mooie Money Planner. 

Buy Nothing New

Het is online al langer een trend: buy nothing new-challenges. Dit betekent dat je een maand, een kwartaal, een half jaar of zelfs een jaar géén nieuwe spullen koopt. Als je wat nodig hebt, zul je het op Marktplaats of bij de winkel moeten scoren. Deze trend komt overgewaaid vanuit Amerika en Engeland en wordt op Instagram al opgepikt. Er komen in 2021 ook wat boeken uit over deze trend, wat het bij een groter publiek bekend zal maken. Het past heel goed bij duurzaamheid, meer lokaal kopen en de focus op hergebruik, die je al een tijdje ziet. En het scheelt je ook gewoon een hoop geld. Dus misschien is zo’n buy nothing new challenge ook wel wat voor jou.

Crisis of niet?

Natuurlijk wil je weten of we in 2021 in een economische crisis gaan belanden? Ik heb het antwoord niet voor je en eigenlijk heeft niemand dat antwoord, zelfs Rutte niet. Het kan natuurlijk niet anders dan dat we last krijgen van corona. Wanneer er minder vliegtuigen vliegen, wordt er minder verdiend en dan zullen uiteindelijk mensen daar hun baan verliezen. Wanneer restaurants gesloten moeten blijven, wordt er niets verdiend en ook dan heb je minder personeel nodig. De werkloosheid zal stijgen en dat heeft gevolgen voor de economie. Als je geen geld hebt, kun je het ook niet uitgeven. Zolang jij nog salaris krijgt elke maand, zou ik lekker aan een financiële buffer werken. Nu je toch veel leuke dingen niet mag doen, kun je best wat extra sparen. Bereid je voor op wat eventueel komen gaat. En valt het mee? Dan heb jij genoeg spaargeld voor een tripje naar de zon. 

Steeds meer vrouwen beleggen

Ook dit zag je in 2020 al gebeuren. Steeds meer vrouwen zoeken hun heil op de beurs. Dat kwam in 2020 doordat de beurs het goed deed, doordat veel mensen in het begin geld overhielden door corona, thuis zaten en zich verveelde en hopelijk doordat vrouwen steeds beter zien dat ze met hun centen aan de slag moeten. We zijn al baas in eigen buik, we zijn al vaak baas op de werkvloer, nog (nog meer) baas in eigen portemonnee. Nu de rente superlaag staat en blijft, hoef je op spaarrente niet te rekenen. Als je genoeg buffer hebt, is beleggen een goede manier om verder aan je vermogen te bouwen. Zorg wel dat je weet wat je doet. Lees vooral het boek van Janneke Willemse, getiteld Blondjes Beleggen Beter, om er meer over te leren.

Lokaal shoppen

Waar we de laatste jaren vooral veel spullen uit China kochten, gaat dat in 2021 helemaal veranderen. Door corona hebben we het belang van de groenteboer op de hoek en de kledingboutique in ons eigen dorp weer herontdekt. We kennen de mensen die er werken en gunnen het ze om daar ons geld uit te geven. We focussen meer op wat dichtbij is en minder op wat van ver komt. Back to basic, eigenlijk. Waar voorheen steeds meer panden leeg kwamen te staan door online shoppen, komt er in 2021 weer ruimte voor leuke, nieuwe winkeltjes waar we lekker kunnen rondstruinen.

Gewoon goed 

Goedkoper, goedkoper, goedkoper. Dat was het motto de laatste jaren. We wilden minder betalen voor ons taxiritje en zo ontstond Uber. Het klonk allemaal geweldig, maar ondertussen werden chauffeurs aan alle kanten uitgeknepen. Ik zie dat mensen daar klaar mee zijn. Werknemers maar ook klanten. We willen ons goed voelen bij wat we afnemen en kopen. We willen niet bang hoeven zijn dat mensen of dieren het slecht hebben, omdat wij zo nodig goedkoop uit willen zijn. Dan maar iets meer betalen en je daar geen zorgen over hoeven maken.

Lang leve de buffer

De coronacrisis heeft laten zien hoe kwetsbaar veel mensen financieel zijn. Zzp’ers zagen opeens al hun inkomsten wegvallen, en konden het nog geen maand of twee maanden uitzingen met spaargeld. Dat is schrikken. Het ging de laatste jaren zo goed met de economie dat we dachten onaantastbaar te zijn. We weten nu: dat zijn we dus niet. Ik hoop dat mensen daarom meer gaan werken aan een ouderwetse spaarpot. Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de 20- tot 45-jarigen minder dan 3.000 euro spaargeld heeft. Daar red je het niet lang mee. Werk in 2021 vooral aan een buffer waarmee je het minimaal 3 tot 6 maanden red, mocht je je inkomen verliezen. Dat slaapt zoveel fijner!

geldtrends

Meer hypotheek voor jou

De kans is groot dat je in 2021 meer geld kunt lenen om een huis te kopen. Er wordt gewerkt aan nieuwe regels waardoor het tweede inkomen zwaarder meeweegt en je eventuele studieschuld minder zwaar meeweegt. Ook hoef je als starter tot 35 jaar in veel gevallen die overdrachtsbelasting van 2% niet meer te betalen. Fijn voor mensen die een huis willen kopen, al is de angst ook dat die nieuwe regels de prijzen alleen nog maar verder omhoog stuwen. Economen van de Rabobank verwachten dat de vraag naar woningen in 2021 zal dalen. Als er minder vraag is, is het dus makkelijker om ertussen te kopen. Het kan eventueel ook betekenen dat de prijzen iets dalen, of in ieder geval niet meer verder doorgroeien. Lastig voorspellen, dit. Misschien waait een andere woontrend uit Amerika ook wel over in 2021: co-housing. Samen een huis kopen of huren en bewonen. Met vrienden, maar ook met andere stellen of gezinnen. Iedereen een eigen verdieping. Zo is een hypotheek opeens wel te betalen.

Dag stad!

Steeds meer mensen willen een huis met een tuin. Zeker nu we door corona veel thuiswerken, zijn we nog eens kritisch gaan kijken naar onze woonplek. Voldoet die wel aan onze wensen? Een klein appartement midden in de stad was een geweldige plek toen het leven nog bruisend en levendig was, maar in deze tijden voelt het soms meer als een gevangenis. En waarom zou je er nog moeten wonen, nu je toch vooral vanuit huis werkt en dat voorlopig niet lijkt te veranderen. Dus wijken steeds meer mensen uit naar groenere omgevingen buiten de stad.

LEES OOK: ‘Het was in Amsterdam te duur geworden voor ons

Minder voedsel verspillen

Vroeger gooide ik schaamteloos de restjes van mijn maaltijd in de prullenbak. Wanneer ik boodschappen had gedaan en mijn koelkast uitmestte, wierp ik daar rustig nog wat dingen bij. Ik zou me daar nu kapot voor schamen en meer mensen, want voedselverspilling wordt steeds meer een hot topic. Het succes van apps als Too Good To Go, waarbij je restjes bij restaurants, hotels, bakkers en supermarkten op kunt halen, is daar wel het bewijs van. Het idee dat voedselverspilling zonde is voor het milieu, gênant tegenover mensen die weinig te eten hebben en ook nog eens slecht voor je eigen portemonnee, dringt in 2021 bij nog meer mensen door.
 

Thuis koken

We hebben door corona al een beetje afscheid genomen van uit eten gaan. In 2020 ontdekten we dat het ook superleuk is om thuis te koken en dat resultaat op te eten bij kaarslicht met een vriendin of je lief. We gaan meer geld uitgeven aan ons eten thuis. Bijvoorbeeld door een luxe maaltijdbox of door onze ingredienten te halen bij de traiteur of sterrenrestaurants die je alles meegeven wat je nodig hebt om specialiteiten thuis te maken. Scheelt een hoop geld, want je wijn kun je zelf kopen én je hoeft geen oppas te regelen.

Wil je erover praten?

Het taboe gaat steeds verder van geld af. Waar de vorige generatie de lippen nog stijf op elkaar hield als het hierover ging, gaan dertiger en veertigers er steeds meer over praten. Hoe doe jij dat met je hypotheek? Waar ben jij verzekerd? Hoeveel spaargeld heb jij eigenlijk? Het worden steeds meer normale gespreksonderwerpen. En dat kan ik alleen maar aanmoedigen, want het is toch best belangrijk in ons leven. Als we elkaar gaan vertellen hoe wij het aanpakken, kunnen we van elkaar leren. Daar worden we allemaal beter van. En bovendien: het is eigenlijk best gek dat je alles met je beste vriendin of zus deelt, maar geen idee hebt hoe zij er financieel voorstaat?

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!