snel geld verdienen

“Snel geld verdienen en goed slapen gaan niet samen”

Renée Lamboo (36) is oprichter van PorteRenee en neemt je elke week mee op haar weg naar een rijk(er) leven.

Laatst deelde ik onze resultaten van beleggen van de laatste jaren. Met bijna 10% per jaar vond ik dat bijzonder goed. Dat zegt natuurlijk niks over de toekomst. Dat moet ik er wel even bij zeggen. Via Instagram kreeg ik een reactie van een volger. Ze was niet onder de indruk. Met cryptovaluta had ze namelijk in een paar dagen veel meer verdiend. Ze voegde als bewijs nog even een screenshot toe. Goed gedaan!

Risico’s

In mijn reactie zei ik alles waarvan je waarschijnlijk denkt dat ik het zou zeggen. Namelijk dat gespreid beleggen in indexfondsen (zoals wij dat doen) niet te vergelijken is met geld in crypto stoppen. Beleggen doe je voor de lange termijn. Elk jaar pak je wat rendement en aan het einde van de rit heb je het (hopelijk) goed gedaan en dat met beperkt risico. Geld stoppen in crypto is veel risicovoller. De kans dat je belegging bijvoorbeeld waardeloos worden, is veel groter dan bij aandelen. Aandelen zijn gestoeld op bedrijven. Het bedrijf moet failliet gaan, wil je je geld volledig verliezen. Bij crypto kan er van alles gebeuren waardoor je je inleg verliest. De munt klapt in elkaar, er komt regelgeving die de munt verbiedt of misschien blijkt het toch niet helemaal koosjere koffie. Ga zo maar door. We weten wat dit betreft niet wat de toekomst brengt. Crypto is spannend. Het knalt omhoog en omlaag. Bij aandelen zie je een veel vlakkere lijn.

Wat is crypto: crypto is een afkorting voor cryptovaluta. Dit zijn digitale munten, zoals Bitcoin. Aan de handel komt geen bank te pas en ook is de waarde nergens op gebaseerd, behalve op vraag en aanbod.

snel geld verdienen

Snel geld verdienen

Sinds de intrede van crypto lijkt het alsof iedereen op zoek is naar een manier om snel geld te verdienen. Maar zonder groot risico, bestaat die mogelijkheid niet. Waar vroeger een rendement van 7% per jaar op aandelen keurig was, halen steeds meer mensen daar de neus voor op. Waarom zou je, zeggen zij? Als je in crypto dat percentage per dag kan verdienen. Ik snap het, maar vind het ook gevaarlijk. Snel geld verdienen betekent ook veel risico lopen. Dus als ik zo veel jonge mensen hoor zeggen dat ze al hun spaargeld in bitcoin steken, houd ik mijn hart vast. Er wordt zelfs geleend bij DUO om geld in crypto te kunnen steken! Dat zal af en toe goed uitpakken. Dat verhaal over die jongen die miljonair werd, haalt alle kranten en websites, maar het gaat ook vaak genoeg mis. En dat verhaal hoor je niet, want dat is misschien minder interessant voor media om te delen.

Beetje saai, ja

Slow but steady, zeggen Amerikanen. En ja, dat klinkt saai. Vermogen opbouwen – meer geld maken van het geld dat je al hebt – is in de basis ook best saai. Je spaart elke maand, belegt elke maand, lost misschien af op je schulden elke maand. Met als uiteindelijk doel dat je er na tig jaar financieel zonnig bij zit. Lange termijn is moeilijk. Ik trek ook liever een sprintje dan dat ik een marathon ren. De drang om snel geld te verdienen, die nu helemaal hip and happening is onder jongeren, brengt flinke risico’s met zich mee. Alles verliezen, is niet eens het grootste risico. Er wordt volop geld geleend om dat te kunnen investeren. Bang om iets te missen en langs de zijlijn te staan waar anderen geld verdienen. Dus heb je niet genoeg centen om in te leggen? Dan leen je die gewoon. Dat maakt de risico’s nog groter. Op die manier kun je niet alleen je eigen geld verliezen, maar ook geleend geld. Dan zit je dus met schulden.

CHECK OOK:  Deze 5 boeken over geld wil je lezen deze vakantie

Zo verleidelijk

Ik snap hoe verleidelijk het is. Toen de paar duizend euro die wij in cryptomunten hadden gestoken, als een vuurpijl omhoogschoot in waarde, wilde ik het liefst (bij wijze van) mijn huis verkopen en alle overwaarde erin steken. Stop maar met sparen en beleggen, dit was veel beter. Ik las ook die artikelen op Amerikaanse blogs over hoe jonge meiden en jongens plotsklaps miljonair werden. Ik zag mezelf al mijn tijd verdelen tussen een villa op Ibiza en mijn huisje aan het water in Noordwijk. Niet over 20 jaar, maar volgend jaar! Tot de boel op een random dinsdag opeens volledig in elkaar klapte. Ik verloor in een paar dagen zo’n 30% van het geld dat ik erin had zitten. Ik sliep er gewoon slecht van. Toen besloot ik: dit is niet mijn manier. Ik ga me toch ‘s nachts geen zorgen liggen maken omdat ik zo nodig snel rijk wil worden? Ik liet een bescheiden bedrag in crypto zitten. Speelgeld noem ik dat. Verder gaan we lekker ouderwets beleggen. Geef mij maar 8% rendement per jaar op de inleg die ik elke maand doe. Met dat keurige percentage is mijn inleg binnen 9 jaar verdubbeld. En daarna groeit het lekker verder. Ondertussen slaap ik heerlijk. Ik vind het een topidee!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.