aflossen hypotheek

“deze maand lossen we €1.000 af op onze hypotheek”

Renée Lamboo (36) neemt je elke week mee op haar weg naar een rijk(er) leven. Deze week schrijft ze over hoe ze fanatiek aflost op haar hypotheek.

Laatst moest ik zo om mezelf lachen. Ik had een factuur ontvangen die lager uitviel dan ik vooraf had gedacht. Vroeger – zeg tien jaar geleden – had ik het verschil uitgegeven aan nog een zwart jurkje en nog een Marokkaanse poef voor in huis. Kleding en interieur: mijn twee grote verleidingen van destijds. Wat deed ik nu? Ik belde mijn man Kasper op en vertelde hem over de meevaller van €400. Waarna we in koor riepen: “Dat gaan we aflossen.” We moesten er zelf om lachen. Hoe erg kun je veranderen gedurende de jaren?

Extra aflossen op je hypotheek betekent dat je meer geld aan de bank terugbetaalt dan je verplicht bent. Wij betalen elke maand zo’n €1100 bruto (daar zit natuurlijk ook een flinke som rente bij) en daarnaast maken we vaak nog een bedrag over dat puur als extra aflossing geldt. Deze maand is dat €1000. Best een flink bedrag inderdaad. Dat kunnen we doen doordat we prima verdienen en niet duurder zijn gaan wonen en leven dan vroeger. Dus blijft er geld over en dat is super. Maar extra aflossen op je hypotheek hoeft niet met dit soort grote bedragen tegelijk. Bij veel hypotheekverstrekkers kan dit al vanaf €25 per extra aflossing. Al die kleine extra aflossingen worden uiteindelijk een heel grote, die heus verschil maakt.

Wij begonnen met extra aflossen toen ik rond de kredietcrisis nogal een schuld op mijn huis had. Ik wist: wanneer ik het verkoop, blijft er nog een flinke schuld over. Zo gangbaar en populair als extra aflossen nu is, zo onbekend was het toen nog. Mensen vonden ook dat het onverstandig was, want je kreeg toch hypotheekrenteaftrek? Je mag de rente die je over de hypotheek voor je eigen koophuis hebt, aftrekken van je inkomsten. Daardoor betaal je minder belasting en krijg je een deel van die rente terug. Mensen vonden dat die schuld verlagen door snel af te lossen dus zonde was. Waarom ik dat dan weer een kul-argument vind, lees je hier.

Bij ons was extra aflossen een noodzaak. Ik kon het bedrag dat ik aan schuld verwachtte natuurlijk ook bij elkaar sparen, maar dat vond ik veel te verleidelijk. Duizenden euro’s op mijn spaarrekening? Nee, geen goed idee. Wat als ik in de verleiding kwam om ervan op vakantie te gaan? Of het uit te geven aan iets voor in huis of in mijn kledingkast? Door het meteen af te lossen, was het geld als het ware ‘verdwenen.’ Het was natuurlijk niet weg, want ik had mijn schuld ermee verlaagd. Maar het was niet langer geld waar ik bij kon. Ik kon het niet meer zomaar uitgeven.

Door extra af te lossen op de hypotheek, wist ik de volledige schuld van zo’n €40.000 af te lossen voordat het huis werd verkocht Dat duurde ruim drie jaar. Daar kun je twee dingen uit concluderen: mijn appartement was niet populair op de toen totaal bevroren huizenmarkt. Maar ook: ik had dat geld razendsnel bij elkaar. Het was noodzaak. Als ik de hypotheek bij verkoop niet kon afbetalen, zou ik het resterende bedrag moeten omzetten naar een persoonlijke lening, met fikse rente. Ik wilde dat niet. Ik wilde er los van komen. Dus ging ik vrij fanatiek te werk. Geen etentjes meer, goedkope boodschappen en geen aankopen naast de essentiële dingen.

CHECK OOK:  "Mensen keurden af dat we zo met geld bezig waren"

Inmiddels gaat het er allemaal wat vrolijker aan toe, hoor. Extra aflossen doen we nu omdat we het gaaf vinden, niet vanuit noodzaak. We gaan ook een stuk minder hard dan toen, kan ik je vertellen. En dat is prima. Het versneld wegwerken van onze hypotheek levert natuurlijk geld op. Wanneer we aflossen, verdwijnt een deel van onze schuld en hoeven we daar dus ook geen rente meer over te betalen. Dat levert over de hele looptijd van de hypotheek geld op. Niet zo veel als beleggen waarschijnlijk in dezelfde periode oplevert, maar dat is niet gegarandeerd. De opbrengst van een extra aflossing wel. We doen het trouwens allebei, extra aflossen en beleggen. Iets met spreid je winkansen…

Wat is het doel nu precies? De meeste mensen die versneld aflossen, dromen van een hypotheekvrij leven. Dat is inderdaad een mooi plaatje. Blij en vrij en zonder rekeningen voor je woning. Bedenk eens hoeveel geld dat je elke maand zou schelen en wat voor verschil dat zou maken voor hoe je kunt leven. Misschien behoort minder werk opeens tot de mogelijkheden of dat ene bedrijf beginnen waar je altijd van droomt. Lees dit artikel wel even goed, over hoe het zit met een afgelost huis en belastingen. Voor mij is het bereiken van een lager maandbedrag een mooi doel. Ik hoef niet helemaal hypotheekvrij te zijn. Maar nog maar €200 per maand betalen is natuurlijk al enorm bevrijdend. Misschien dat ik dan eindelijk eens Spaans ga leren.

Deel dit artikel gerust op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.