hypotheekvrij

Janke: “Ik kan over 17 jaar hypotheekvrij zijn”

Views 934

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag maakt ze de balans op en rekent ze uit dat ze op deze manier over 17 jaar hypotheekvrij kan zijn.

Dit is de een na laatste column die ik schrijf voor PorteRenee. Volgende week is het dan echt de laatste keer. Maar voor het zover is vind ik het zelf wel leuk om de balans op te maken. Wat hebben deze column en (heel belangrijk) mijn acties me nou daadwerkelijk opgeleverd in keiharde cijfers?  

Voor ik de balans ga opmaken, deel ik eerst graag de reden dat deze column op zijn einde loopt. Het doel van mijn avontuur is om financieel onafhankelijk te worden. Iets wat je niet overnight wordt. Ondertussen weet ik, en jij hopelijk ook, dat het tijd en inzet vergt. Mijn start was geweldig. Ik kon enorm besparen, een spaarplan maken en vast nadenken over de toekomst. 2020 is het jaar van de boel op de rit krijgen en van het opbouwen van een buffer. Daarna komt voor mij pas vermogensopbouw. In welke vorm dan ook. Dat betekent dat ik eigenlijk alleen nog kan schrijven over de groei van mijn buffer of het saldo op mijn spaarrekening voor onze zomervakantie. En dat de rest van het jaar. Ik kan me spannendere dingen voorstellen eerlijk gezegd. Voor jou en voor mij.

Lees ook: Mr. FOB (49) kan stoppen met werken.

Dus heb ik, in goed overleg met Renée, besloten om er voor nu mee te stoppen. Maar natuurlijk niet voordat ik weer de keiharde cijfers heb gedeeld. De eindbalans als het ware. Mijn huidige kasboekje. Eigenlijk de kostenvariant van “Waar doet ze het van” van Janke. Nu en toen (9 maanden geleden). Leuk!

UITGAVEN                                       NU                                                     TOEN

Hypotheek                                       €644                                                  €679

Gas, water, licht                             €158                                                  €199

Zorgverzekering                             €96,50                                               €103

Overige verzekeringen                €34                                                     €60

Studieschuld                                    €62                                                    €62

Boodschappen                                €500                                                  €800

Persoonlijke Verzorging               €200                                                  €200

Auto incl. brandstof                      €300                                                  €750

Internet en TV                                €36                                                    €49

Telefoon                                           €60                                                    €120

Abonnementen                              €45                                                    €100

Huisdieren                                      €120                                                  €120

Uiteten / leuke dingen                  €200                                                  €400

Zakgeld Ruy                                    €10                                                    €5

Totaal                                              €2465                                                €3647

Ik hou heel even mijn adem in. Even snel rekenen en dan tromgeroffel. Mijn maandlasten zijn met €1182 gedaald. Hallo! Dat is ruim €14.000 per jaar. Wat een enorme bak met geld is dat. Daar kun je veel mee doen op het gebied van financiële onafhankelijkheid. Fijn!

Dit geld heb ik natuurlijk nog niet nu op mijn rekening staat. Sowieso ben ik nog geen jaar bezig, en er was ook nog zoiets als een spaarplan. De auto, de buffer en de vakantie. En zakelijk heb ik helemaal nog wel wat bij elkaar te sparen. Dat heeft nu prioriteit. Eerst alle schaapjes op het droge, en dan pas bedenken hoe we verder komen met die financiële onafhankelijkheid.

rekeningen betalen

Lees ook: Zo verslavend is aflossen (vergeet je buffer niet)

Na de zomer zijn alle spaardoelen behaald. Althans, daar ga ik nu van uit. Soms zit er namelijk ook wel eens wat tegen. Minder inkomsten bijvoorbeeld of een auto die gerepareerd moet worden.  Als al deze doelen behaald zijn, dan ga ik beginnen met extra aflossen op mijn hypotheek. En nu ben ik toch wel erg benieuwd, met deze cijfers in mijn achterhoofd, wat dat zou betekenen.

Stel ik begin in oktober met een extra aflossing van €1000 per maand op de hypotheek. Dat zou neerkomen op €12.000 per jaar. (Handig, want dit valt binnen het bedrag wat ik elk jaar boetevrij mag aflossen.) Mijn openstaande hypotheek is ongeveer €200.000. Dan zou ik in iets minder dan 17 jaar mijn hypotheek af kunnen lossen. Dat is in essentie iets korter, want ik los natuurlijk ook nog mijn gewone “aflossing” elke maand af. Voor het gemak van de berekening ga ik nu uit van 17 jaar. Dat is 8 jaar eerder dan wanneer mijn hypotheek afloopt. Als ik niks doe, blijf ik na de looptijd met het aflossingsvrije deel van mijn hypotheek achter. Dat is in mijn geval iets minder dan de helft.Heel kort door de bocht betekent dit dus dat ik over 17 jaar (als ik 54 ben) hypotheekvrij kan zijn. Als ik niet extra ga aflossen, dan ben ik straks 62 en heb ik nog steeds een hypotheek van ongeveer €100.000.  Tsja, die keuze is wat mij betreft niet zo moeilijk. 17 jaar duurt nog best een tijd en misschien gebeuren er in die tijd nog dingen in mijn leven die een heftige impact gaan hebben op mijn financiën. Zowel positief als negatief.

Voor nu ben ik waanzinnig blij en trots met dit resultaat. Het geeft goede hoop voor de toekomst. Goede hoop dat ik precies daar kom waar ik wil zijn: bij financiële onafhankelijkheid. En dan tel ik nog niet eens al die waardevolle lessen mee die ik heb geleerd door het schrijven van deze column. De meest waardevolle lessen deel ik volgende week, in mijn allerlaatste column voor PorteRenee.

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!