FIRE

“We sparen bijna driekwart van ons inkomen zodat we over tien jaar FIRE zijn”

Suus (35) en Eric (32) zijn dol op sparen. Ze leggen 65% van hun inkomen apart voor hun ultieme spaardoel: over een jaartje of tien FIRE (Financial Independence, Retire Early) zijn. 

Door Sasja

“Eric en ik sparen 65% van ons inkomen. En dat terwijl sparen mij niet met de paplepel is ingegoten. Integendeel. Mijn ouders hebben me juist laten zien hoe het niet moet. Ze hebben altijd goed verdiend, maar gaven ook alles uit. Ze bouwden zelfs schulden op. Pas toen ik tijdens de huizencrisis in 2009 mijn baan verloor en zag dat mijn koopappartement flink in waarde was gedaald heb ik mijn lessen geleerd. Ik ben als een dolle gaan aflossen op mijn hypotheek. Dat werkte verslavend.”

Wat was er zo verslavend aan?

“Door iedere keer een beetje extra af te lossen zag ik het huis steeds meer van mij worden. Dat vond ik fijn. En ik ging steeds minder betalen. In eerste instantie gaat het maar om relatief kleine bedragen, maar na een paar jaar tikken die bedragen lekker aan.”

Woon je nog steeds in dat appartement?

“Nee, Eric en ik kochten in 2012 samen een koophuis voor €350.000. Mijn appartement verhuurde ik. Maar inmiddels heb ik het verkocht. Met winst. Zo’n appartement is natuurlijk een prima beleggingsobject, maar het voelde niet prettig. Ik had het huis mooi opgeknapt en na twee jaar verhuur zag ik hoe snel het achteruit ging. Maar dat was niet de enige reden dat ik het verkocht. Eric begon in die tijd voor zichzelf en we wilden wat meer financiële zekerheid. Mocht er iets gebeuren, dan wilden we meteen bij ons geld kunnen.”

Zijn jullie op dit huis ook flink aan het aflossen?

“We zijn hypotheekvrij. Het huis hebben we volledig zelf gefinancierd. De ouders van Eric hebben altijd voor hem belegd. Daar hebben we veel geluk mee gehad. En toen hij ging werken woonde hij nog thuis. Als het geld dat hij verdiende spaarde hij op. Met het belegde én het spaargeld konden we het huis financieren. Doordat we geen hypotheeklasten hebben voel ik me financieel al heel vrij. Maar mijn echte doel is FIRE worden. We richten ons nu meer op het genereren van passief inkomen. Rond de 65% van ons salaris beleggen we. Wat overblijft verdeel ik over verschillende potjes.”

Over hoeveel geld praat je dan?

“Ik heb ook een eigen bedrijf en iedere maand keren we onszelf in totaal €6.500 salaris uit. We proberen met €2.200 rond te komen. De rest beleggen we in aandelen en indexfondsen.”

Hoe zit het met die potjes?

“Daar ben ik twee jaar geleden mee begonnen. Ieder jaar maak ik een begroting. Wat willen we graag hebben, wanneer willen we het kopen en wat kost het? Zo willen we een mooie kledingkast voor onze dochter. Die kost €1.500 en willen we over een jaar kopen. Iedere maand gaat er €125 naar dat spaardoel. Ook sparen we voor een mooi meubel in de woonkamer. Dat kost een paar duizend euro en daar sparen we wat langer voor. We kunnen die spullen ook zo kopen hoor want er staat €20.000 op de spaarrekening. Maar dat doen we bewust niet. Door wat langer de tijd te nemen blijven spaardoelen realistisch en doen we geen impulsaankopen. Maar ik heb niet alleen potjes voor grotere spaardoelen. Ook voor de boodschappen en voor kleding leg ik iedere maand geld apart. Die boodschappen vind ik overigens nog wel een dingetje hoor. Ik streef naar een budget van €500 per maand, maar meestal wordt het honderd euro meer. Dat heeft ook te maken met de lockdown. We snoepen toch meer nu we veel thuis zijn. En een rondje langs verschillende winkels voor de beste prijzen? Dat is nu niet zo makkelijk.”

Leven jullie zuinig?

“We leven niet zuinig, maar streven wel naar minimalisme. Dat uit zich vooral in het kopen van goede spullen die lang meegaan. Ik zie om me heen stellen die voor €7.000 een kast op maat laten maken. En over vier jaar gaan ze weer verhuizen. Weg geld. Onze dochter doet zeker 20 jaar met die kast. En daarna blijft hij een mooi plekje in ons huis houden. Veel mensen leven naar inkomen en denken korte termijn. Alles wat ze verdienen gaat op. Dan kopen ze bijvoorbeeld een dure racefiets die vervolgens een paar jaar later weer op Marktplaats staat. Door consequent te sparen en de juiste langetermijnkeuzes te maken is er veel winst te behalen.”

CHECK OOK:  Zoveel kost het om in een tiny house te wonen

Je voelt je financieel al heel vrij, maar toch wil je FIRE worden. Waarom?

“Ik wil de keuze hebben om te doen wat ik wil. Als ik wil stoppen met werken, dan kan dat. Over een jaartje of tien verwacht ik dat we €3.000 passief inkomen uit onze beleggingen kunnen halen. Dat is voor ons het moment waarop we FIRE zijn. Wat ik dan ga doe weet ik nog niet. Daar heb ik nog niet echt over nagedacht. Het gevoel van totale financiële vrijheid lijkt me heerlijk. Dan kan ik doen met mijn tijd wat ik wil. Maar pas als ik die tijd heb weet ik wat ik wil. Misschien ga ik lesgeven of een cursus ontwikkelen. En we hopen een paar maanden met de kinderen op reis te gaan.”

Wanneer ben jij FIRE? Reken het hier uit!

Praat je met anderen over jullie financiën? 

“Dat doe ik eigenlijk nooit. Ik vind het niet netjes om ermee te pronken en wil de kinderen ook beschermen. Als anderen weten hoe wij er financieel voor staan weet je nooit wat er kan gebeuren. Maar ik vind wel dat goede geldverhalen verteld mogen worden. Daarom doe ik ook mee met het interview.”

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.