corona financien

Corona: 10 stappen om hier financieel sterker uit te komen

Het Corona-virus zet ons leven en financiën op zijn kop. Je kunt hier sterker uitkomen. Ik geef je 10 stappen om dat te bereiken.

Ik weet maar al te goed dat deze Corona-crisis veel impact heeft op al onze financiën. Ten eerste op alle zzp’ers en mensen met een eigen onderneming. Gelukkig is de overheid met een uitgebreid pakket aan steunmaatregelen gekomen. Denk ook aan mensen met een nul-uren-contract of andere soortgelijke overeenkomsten. Dan kan je werk en daarmee je inkomen dus in één klap wegvallen. Als werknemer zul je die klap naar 0 waarschijnlijk niet snel maken. Maar, ook dan kun je inkomen flink omlaag gaan door dit soort crisissen. Sommige mensen hebben er ook helemaal geen last van. Tenminste, financieel gezien dan. De mensen in de zorg bijvoorbeeld, die werken harder dan ooit. Ik sprak gisteren onze boekhouder, waar het ‘gewoon’ ouderwets druk was.

In welke categorie je ook valt: je kunt financieel sterker uit deze crisis komen. Ik zeg niet dat je er rijker uitkomt. Dat zal namelijk niet voor veel mensen gelden. Wel kun je deze tijd (in het geval je nu minder werk hebt of thuis zit) werken aan financieel sterker worden. Meer weten, meer plannen, meer nadenken over je financiële doelen. Deze tijd geeft veel duidelijkheid over wat belangrijk is. Ook op geld-gebied. We voelen nu massaal hoe belangrijk spaargeld is en wat een geweldig cadeau lage maandelijkse lasten zijn. Daarmee houd je veel zorgen buiten de deur.

Wij zijn nu heel blij met onze vaste lasten, die we in het uiterste geval, terug kunnen brengen naar zo’n 1800 euro per maand. Daar zit weinig leuks meer bij. Geen ruimte voor uitjes of extraatjes zoals onze schoonmaaksters (twee zussen). Die 1800 euro is een stuk makkelijker op te vangen dan vaste lasten van 3500 euro. En op onze spaarrekening staat genoeg geld om het bij die lasten een goed jaar vol te houden zonder inkomen. We gebruiken het liever voor iets anders, maar als het nodig is kunnen we het daar dus lang van uithouden. Zo lekker hebben we er financieel niet altijd bij gezeten, hoor. Ik zeg dit niet om een schouderklopje te krijgen of een compliment. Helemaal niet. Ik zeg het om anderen te laten dat dit rust geeft. Dat geld dus echt wel belangrijk is, zeker in dit soort tijden. Je kunt de tijd die je nu hebt – indien je thuiswerkt of helemaal niet kunt werken – gebruiken om je financien te resetten. Om een begin te maken aan een financieel zorgelozer leven in de toekomst. Want veel mensen voelen en leren nu hoe het is om wakker te liggen om geldzorgen.

Ik geef je 10 dingen die je NU kunt doen om hier financieel sterker uit te komen.

1. Ga in deze tijden je uitgaven bijhouden. Waarschijnlijk liggen die laag, want alles wat je enigszins kan verleiden om te spenden, is nu dicht. Daarom is dit juist een mooi moment om je uitgaven te resetten. Je kunt nu een lijst maken met wat echt essentieel is. Dat is best confronterend. Want waarschijnlijk is het nogal een ander lijstje dan wat je in andere – meer normale – tijden zou maken. Je wordt geconfronteerd met hoeveel van je uitgaven niet essentieel zijn. Dit kan ook na Corona de basis van je financiën zijn. Deze uitgaven zijn écht noodzakelijk. Hier kún je het mee redden, blijkt nu maar weer. Denk daar eens over na. Niet dat je straks – als dit allemaal hopelijk achter ons ligt – niet weer wat luxe en extra dingen voor jezelf mag doen of kopen. Maar je beseft je des te meer dat je ook zonder kunt.

2. Als je in deze tijden geen inkomsten misloopt, dan kan dit het moment zijn om te beginnen met sparen. Krijg je de eigen bijdrage terug van de kinderopvang omdat je er geen gebruik van mag maken? Hop, sparen dat geld. Open een spaarrekening en begin nu je noodfonds. Een noodfonds, wat dat is? Dat is dat potje dat je aanspreekt wanneer het leven anders loopt dan je zou willen. De Amerikaanse geldgoeroe Dave Ramsey adviseert in zijn boek The Total Money Makeover eerst maar eens 1.000 euro voor als je nog niets hebt. Daarna wordt voor de noodpot zo’n 3 á 6 maanden in kosten aangeraden. Je kunt natuurlijk ook op de website van het Nibud uitrekenen hoe hoog jouw buffer zou moeten zijn. We hebben nu gezien hoe hard je dat geld nodig kunt hebben. Want er is nu ook een flinke groep die juist dit geld nu moet aanspreken. Behoor jij niet tot die groep en heb je zo’n pot niet (of is ‘ie nog een beetje leeg) begin dan nu. Doe jezelf dat cadeau!

3. Denk na over het belang van vaste lasten. Ik heb mezelf in mijn leven best een hoop mooie cadeaus gegeven. Maar lage lasten zijn toch wel de allermooiste. Er moeten gekke dingen gebeuren willen wij ons zorgen om geld moeten maken. Ik vertrouw daarin ook wel op mijn eigen creativiteit, hoor. Werkt het ene idee niet meer, dan bedenk ik wat anders. Ik zeg niet dat het niet ooit moeilijk zou kunnen worden, maar omdat ik niet veel geld nodig heb iedere maand, is de druk een stuk lager. Die vaste lasten hebben wij gekregen doordat we altijd kritisch zijn geweest op financiële verplichtingen. Ja, leuk die nieuwe telefoon, dat sportschoolabonnement of een mooier en duurder huis. Maar wat betekent het voor je leven? Wat moet ik er praktisch voor inleveren? Voor niets gaat de zon op. Waarschijnlijk zul je er vrije tijd voor moeten inleveren of een beetje gemoedsrust. Voor mij kunnen weinig spullen daar tegen op. Want dat zijn juist de belangrijkste dingen voor mij. Leer jezelf vooral die denkwijze aan. Iedere aankoop en zeker iedere financiele verplichting (iedere maand betalen dus) betekent dat je er iets voor moet laten of juist voor moet doen (werken bijvoorbeeld). Dan denk je er nog wel eens extra over na.

4. Je lasten verlagen. Ja, doe het nu. Zeker als je nu wat meer tijd hebt dan normaal, is dit zo slim om te doen. Gooi al die vaste lasten in een overzicht en ga één voor één na of het goedkoper kan. Gebruik bijvoorbeeld vergelijkingswebsite Pricewise om dat te doen. Het kost je een paar uurtjes, maximaal. Beloofd. En je hebt meteen resultaat, want je vaste lasten gaan dezelfde maand nog omlaag. Nu is sowieso een goed idee om dit te doen. De energieprijzen zijn op het moment extreem laag. Dat zie je hier wel. Alleen daarin overstappen moet je al wel geld schelen. Wij zelf sloten onlangs alles over naar Deck, waar je een hoger eigen risico hebt en daardoor waarschijnlijk ook een fiks lager premiebedrag. Dat kun je hier ook nog even checken. En: zit je al lang bij dezelfde internetprovider? Dan kun je door over te stappen waarschijnlijk voor hetzelfde bedrag of minder sneller internet krijgen. Dat is toch wat lekkerder bingewatchen nu.

5. Zoek inspiratie. Ik hoop dat mijn website en visie je inspireren om met je geld aan de slag te gaan. Maar er is nog zoveel meer online. Een van mijn lievelings bijvoorbeeld: Our Rich Journey op Youtube. Dit is het kanaal van een Amerikaans gezin dat nu renteniert in Portugal. Ze vertellen alles over hoe zij daarvoor genoeg geld bij elkaar kregen. Over eerder (kunnen) stoppen met werken maar ook over besparen om meer over te houden en beleggen. Niet alles misschien toepasbaar in de Nederlandse situatie maar gewoon zó inspirerend. Zoek een paar van dit soort kanalen en websites en abonneer je. Bijvoorbeeld op de Youtube-kanalen (vergeet die van PorteRenee ook niet) of op de blogs. Dat kan op mijn website trouwens ook. Dan krijg je een mail bij iedere nieuwe post en mis je niks meer. Klik gewoon even op het rode belletje onderaan de website. Je hebt nu (hopelijk) de tijd om je hierin te verdiepen. Je vindt jouw kanalen, die je ver na deze crisis blijven inspireren en motiveren om verder te gaan op jouw gekozen pad.

6. Ja, dat gekozen pad. Daar moeten we het even over hebben. Nu is het moment om een plan voor je geld te maken. Ik heb het al vaker gezegd: zonder plan word je nooit rijk. Als er geen doel is, ga je dat ook nooit bereiken. Dus stel er een voor jezelf. Niet meteen 10 doelen, alsjeblieft. Door één doel te kiezen, kun je je daar volledig op focussen. Zo sparen wij nu 100.000 euro bij elkaar. Ik weet nog niet precies wat het Corona-effect op dat plan zal zijn, maar oke. We hebben precies uitgerekend hoeveel we per maand moeten wegzetten als we dat doel op een bepaalde datum willen halen. Alle andere dingen vallen dan weg. Dat ene doel is hét doel. Daar gaan we helemaal voor. Dat maakt ons enthousiast. Gun jezelf zo’n doel en ga ervoor. Nu tijdens deze crisis en daarna.

7. Vind goedkope adresjes voor je favoriete producten. Koop je altijd die ene dure shampoo, zoals mijn man doet? Zorg dan dat je weet waar dat het goedkoopst is. Of zoek naar goede aanbiedingen en sla voor voorlopig in. Als je niet terug loopt in inkomsten door Corona, dan houd je (als het goed is) nu geld over om dit te doen.

8. Staat jouw spaargeld op een spaarrekening te verdampen? Ja, het wordt letterlijk minder waard door inflatie, dus verdampen is niet overdreven? Bedenk dan eens of dat voor jou de beste optie is. In sommige situaties is veel cash handig. Dat zien we nu maar weer. In andere situaties is tienduizenden euro’s op je spaarrekening hebben staan écht onnodig. Dat hangt een beetje af van hoeveel risico je loopt op het verliezen van inkomen. Je kunt overwegen om iets anders met dat geld te gaan doen, bijvoorbeeld een deposito openen. Oke, de rente is nog steeds niet spetterend, maar op sommige plekken echt nog hoger dan die 0% die op je gewone spaarrekening waarschijnlijk geldt. Vergelijk hier deposito’s en hun rentetarieven.

9. Verdiep je in beleggen. Ik blijf het zeggen. Ik ben geen aanhanger van de uitdrukking: ‘Buy the dip.’ Want niemand weet wanneer het dieptepunt van die dip bereikt is. Maar de beurzen zullen voorlopig nog wel even vrij laag staan. Als je dan toch al overweegt om te beginnen met beleggen, is nu een prima moment. Lees erover, verdiep je erin, word wijzer dan je was voor deze gekke periode. Zorg dat je hier beter onderlegd en wijzer uitkomt. Open alvast een beleggingsrekening. Dat kan bijvoorbeeld bij DEGIRO.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

10. Side hustle! Ga nu beginnen aan het opzetten van bijverdiensten. Zeker als je alle tijd hebt, is dit hét moment. Ik begon PorteRenee (waar ik nu van kan leven) tijdens de kerstdagen van 2017. Ik had wat tijd over en liep al langer rond met dit idee. Toen er wat ruimte in mijn dagen kwam, ben ik gewoon begonnen. Ik schreef mijn eerste 30 stukjes en zette ze op een door mijn gebouwd WordPress-websitetje. Hosting-kosten: 7 euro per jaar. Nu ben ik zo blij dat ik toen begonnen ben. In het begin was het een leuk erbij-project. Nu is het niet alleen mijn inkomen, maar ook écht een deel van mijn leven. En wat een leuk deel. Mijn werk draagt nu bij aan een gelukkiger leven. Wat een luxe. Dat hoeft natuurlijk helemaal je doel niet te zijn. Je kunt ook gewoon wat bij willen verdienen. Ook dan geldt: begin!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.
Post tags: