Bibian: “We leefden een jaar lang van één inkomen”

Bibian (35) en David (35) leefden een jaar lang van één inkomen om zo een verhuizing te kunnen betalen. Ze vertellen hoe ze dat deden.

“David en ik hebben samen een heel goed inkomen. Samen verdienen we zo’n €6.500 netto. We spaarden altijd wel een beetje, maar liever gaven we het geld uit. Vooral aan uitjes. Een dagje met de kinderen naar een pretpark of naar de dierentuin. En bij een dagje uit hoort natuurlijk horeca. Ook gingen we regelmatig op vakantie, kochten veel kleding en gaven best wat geld uit aan eten bestellen en boodschappen. Ons boodschappenbudget tikte tussen de €700 en €800 per maand aan. Het geld ging op zonder dat we precies wisten waaraan. Sinds anderhalf jaar is dat anders. We hebben overzicht gecreëerd en geven ons geld veel bewuster uit. Reden? We hebben een spaardoel.”

We zijn dol op spaardoelen bij PorteRenee. Vertel eens?

“We wilden graag verhuizen. Naar een groter huis met een grotere tuin. Toen de mogelijkheid voorbijkwam om ons in te schrijven voor een nieuwbouwproject, gingen we met onze financieel adviseur om de tafel. Zo’n financieel adviseur is overigens goud waard. Natuurlijk kost zo’n man geld, maar echt, hij verdient iedere euro terug. Lang verhaal kort: financieel was het mogelijk om voor het nieuwbouwhuis te gaan. Onze maandlasten zouden niet eens zo enorm veel stijgen, omdat de hypotheekrente daalde: van 5% naar 2%. Toch hadden we nog flink wat geld nodig, want een nieuwbouwwoning wordt kaal opgeleverd. We rekenden uit dat we een kleine ton nodig hadden voor de inrichting. Wat een geld! Ik ben gaan zitten en bracht tot op de euro nauwkeurig onze uitgaven in kaart. Als we mijn salaris toch eens helemaal zouden sparen? En ook alle extraatjes zoals een bonus, vakantiegeld, dertiende maand en belastingteruggaaf? Dan zouden we een heel eind komen.”

Oké, één salaris minder dus om uit te geven. Moest je op veel zaken bezuinigen?

“Laat ik vooropstellen dat we heel bevoorrecht zijn met onze salarissen. Het moeten rondkomen met een salaris van ruim €4.000 netto is natuurlijk geen prestatie. Er zijn gezinnen die het met minder moeten doen dan ik in mijn eentje verdien. We hoefden met één salaris echt niet op een houtje te bijten, al moesten we wel een flinke stap terug doen. Je gaat toch leven naar je inkomen.”

Waar ging vanaf dat moment minder geld naartoe?

“Ik kwam erachter dat we veel te riant verzekerd waren. Daar hebben we echt serieus geld op bespaard. En ik ben slimmer boodschappen gaan doen. Voorheen had ik werkelijk geen idee wat ik nog in de voorraadkast en vriezer had liggen en kocht ik met gemak de zoveelste fles schoonmaakmiddel. Nu maak ik een weekmenu, kijk wat we nog in huis hebben en doe dan pas de boodschappen. Ook met wat minder luxere producten is het leven fijn. Ik koop sindsdien veel minder kleding. Ik heb zelfs alle nieuwsbrieven opgezegd. Hoewel ik marketeer ben viel ik toch steeds in de grootste marketingvalkuilen, haha.”

Was er niets dat je miste?

“Nee, eigenlijk niet. Gek eigenlijk, he? Het heeft me vooral wat opgeleverd, namelijk inzicht. En ik leerde geld uitgeven aan dingen die wij belangrijk vinden. Dat is zoveel waard.” 

David was zeker blij met zijn vrouw?

“Nou, die was in het begin wel wat sceptisch, hoor. Die vond het eerst allemaal geneuzel en gedoe. Maar nu is hij heel blij hoor. Hij ziet dat het werkt.”

Was het geld dat jullie uiteindelijk spaarden genoeg voor het kopen én inrichten van het huis?

“Ik had realistisch begroot, dus in die zin stonden we niet voor verrassingen. Behalve de tuin. Die viel duurder uit en is ook nog niet helemaal af. Maar daar sparen we nu verder voor. In de inrichting hebben we keuzes gemaakt. We kozen bijvoorbeeld voor een dure vloer, maar de badkamer is eenvoudig. Een wellnessparadijs kan altijd nog. De keuken is van Ikea en hebben we gepimpt met een mooi blad en nieuwe knoppen. Ik hoef echt niet alles nieuw. De mix van oud en nieuw vind ik juist heel leuk.”

Jullie zijn inmiddels verhuisd. En nu? Sparen jullie lekker door?

“We zijn in augustus verhuisd en sparen nog steeds goed. Niet mijn volledige salaris meer, maar we verdelen wel iedere maand vaste bedragen over verschillende spaarpotjes. Dat doen we aan het begin van de maand, zodat het geld toch niet stiekem weer aan andere dingen opgaat. En de boodschappen doe ik nog steeds slim. Wel bestellen we in het weekend eten bij de lokale horeca. Dat vind ik belangrijk, want na de lockdown wil ik graag dat er nog leuke tentjes open zijn.”

LEES OOK: Goedkopere lockdown dates thuis

Welke spaarpotjes heb je nu nog?

“Omdat ons spaargeld nu zo goed als op is, gaan we als eerste voor een goede buffer. Verder lossen we ieder maand extra af op de hypotheek, hebben we potjes voor onderhoud auto, het aankleden van de tuin en vakanties. En we hebben een spaarpotje Hakuna Matata. Als onze kinderen wat ouder zijn willen we op reis naar Zuid-Afrika. Daar zijn David en ik eerder geweest en dat was echt onze mooiste reiservaring ooit.”

Heb jij nog een tip voor mensen die willen sparen maar niet zo’n riant inkomen hebben?

“De sleutel is inzicht creëren en vervolgens keuzes maken. Het maakt wat dat betreft niet uit wat je verdient. Ik ben er groot voorstander van alle uitgaven fysiek op te schrijven. Zelf ben ik net begonnen met het invullen van de Moneyplanner van PorteRenee. Door het opschrijven word je geconfronteerd met je uitgaven. En heb je alles opgeschreven? Kijk dan per post wat jij belangrijk vindt en welke keuzes daarbij passen. Wij kunnen bijvoorbeeld een dure auto rijden, maar dat vinden we niet zo belangrijk. Het geld dat we daarmee besparen geven we liever uit aan andere dingen.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.