starten beleggen

Beginnen met beleggen: waarom vandaag het enige juiste moment is

Wachten tot het perfecte moment om te beginnen met beleggen.Er bestaat niet zoiets als het perfecte moment en dus beginnen ze vaak helemaal niet. Terwijl er maar één juist moment is om te starten met beleggen: vandaag nog!

Een man genaamd Karel mailde me van de week. Hij wil al tijden beginnen met beleggen. Hij had zich ingeschreven voor mijn gratis mails die je bij de hand nemen daar op weg naartoe. Ik leg daarin uit waarin je kunt beleggen, hoe je een rekening opent, hoeveel je in zou kunnen leggen, tot we in de vierde en laatste mail de eerste belegging doen. Hij had een rekening geopend, berekend hoeveel hij in wilde gaan leggen iedere maand. Hij wist ook al waarin. Het stond allemaal klaar. Alleen die eerste belegging had hij nog niet gedaan. Waarom vroeg ik hem? De reden was het Corona-virus. De beurs stond al historisch laag maar hij dacht zeker te weten dat de beurzen nog veel verder omlaag zouden gaan. Het was voor hem een reden voorlopig niet in te stappen. Maar ja, als je niet instapt maak je de weg naar boven ook niet mee.

Ik hoor dit wel vaker. Dat mensen ergens op wachten. Tot een dieptepunt bereikt is dat ze denken aan te zien komen. Of dat dal nou zou komen door een eng virus, een handelsoorlog of ruzie over de Euro. Ze geloven dat dát het ideale moment gaat creëren om in te stappen. En dus wachten ze en wachten ze. Misschien komt dat dieptepunt ooit. Al weet je op het moment zelf natuurlijk nooit dat dat het dieptepunt is. Pas als de lijn weer omhoog gaat, kun je dat weten. En dan ben je dus al deels te laat om die rit omhoog mee te pakken. Kijk, de beurs staat door de Corona-paniek ontzettend laag. Maar niemand weet hoeveel lager hij nog zal gaan. En ook niet wanneer de weg omhoog weer in wordt geslagen.

Lees ook: Een stappenplan om te starten met beleggen via DEGIRO.

Iedereen die er verstand van heeft (en ik :)) zeggen dat de markt niet te timen valt. Zelfs mannen en vrouwen die er een meer dan fulltime baan van maken, lukt het niet. In veel gevallen scoren ze niet meer rendement (winst dus) dan de beurs in zijn geheel heeft gemaakt dat jaar.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Vraag me niet wanneer ik precies begon met beleggen. Het was een paar jaar geleden. Gewoon op een dinsdag ofzo. Ik ben nooit zo van het wachten en begon gewoon. Iedere maand legde ik een vast bedrag in. Soms was de koers gunstig, soms wat minder. Dat is het fijne van periodiek inleggen. Je pakt vanzelf ups en downs mee en hebt daardoor een heel gemiddeld aankoopbedrag. Steeds meer mensen gebruiken die tactiek en zweren erbij, net als ik.

Lees ook: Sparen of beleggen? Zo kies je wat bij jou past?

Ooit dacht ik nog wel dat ik zo slim was dat ik de beurs kon timen, zoals ze dat noemen. Dat ik dacht te weten wanneer een aandeel omhoog of omlaag zou gaan. Waarom ik dat dacht te weten? Nou, omdat ik RTLZ keek. Dat was de reden wel eigenlijk. Nu lach ik erom. Toen ik dacht dat we op een piek zaten nam ik mijn 10.000 euro op van de beurs en loste ze af op mijn huis. Dat rendement was waarschijnlijk een stuk lager, maar ik was ervan overtuigd dat ik een goeie move maakte. In de weken erna bleef de beurs stijgen, tot de dag van vandaag. Verkeerd beoordeeld dus. Niet dat die 10k aflossen op mijn hypotheek onverstandig was. Ook dat brengt me dichter bij een financieel vrije toekomst. Maar als alleen het hoogste rendement belangrijk was geweest, had ik dat geld gewoon lekker op de beurs moeten laten staan.

Het nieuwe boek van financieel journalist Janneke Willemse (ook bekend van het door mij zo geliefde RTLZ) heet Blondjes Beleggen Beter. Ze kwam na het uitbrengen ervan zo de Bestsellers Top 60 binnen stormen op nummer 19. Zelfs nog boven dat nieuwe boek over Marco van Basten. Een boek voor vrouwen over beleggen staat hoger dan een boek over een van de grootste voetbalhelden van onze Nederlandse geschiedenis. Ik vind dat wel tof. In het boek van Janneke, dat trouwens een aanrader is, staat vóór hoofdstuk 1 in koeienletters: ‘Er is maar één moment waarop je moet starten met beleggen. Dat moment is nu, vandaag.’ I couldn’t agree more. Lees haar boek, lees de mails die je gratis van me kunt ontvangen. Doe wat eigen onderzoek, al hoef je echt niet de namen van alle CEO’s en hun in het verleden behaalde resultaten uit je hoofd te leren. Accepteer de grilligheid van de markt (beetje up, beetje down). Beleg voor langere termijn. Zorg dat je genoeg geld op je spaarrekening laat staan voor noodgevallen zoals een lekkend dak en een kapotte auto. En begin dan gewoon. Vandaag. Niet morgen.

Wil je nog meer inspiratie?
Check de wekelijkse nieuwsbrief van PorteRenee!
Je ontvangt dan ook de wereldberoemde PorteRenee kleurplaten voor de nodige motivatie.