kind leren sparen

9 tips: zo leren wij onze kinderen sparen

Je kind zakgeld geven is stap één. Maar je kind leren sparen, hoe doe je dat? Renée deelt 9 tactieken die werken als een trein.

Door Renée

Je wilt je kind van alles leren, waar hij of zij later wat aan heeft. Tenminste, ik wel. Ik wil ze zelfvertrouwen meegeven, de durf om hun eigen pad te bewandelen en warmte om zo mensen om zich heen te verzamelen en anderen te helpen. Natuurlijk wil ik ze ook leren sparen. Er zijn belangrijkere lessen, toch schaar ik deze wel in mijn top-10. Als je leert hoe je geld kunt wegzetten, voor de korte en langere termijn, geef je ze een grotere kans op een financieel zorgeloos leven. En dat gun ik ze.

Ik deel 9 tips waarmee je je kind kan leren sparen.

Ik geef mijn kinderen zakgeld. Ja, dat is eigenlijk vanzelfsprekend, maar je moet kinderen wel toegang tot geld geven om ze te leren sparen. En aangezien ik ze liever naar school zie gaan dan al zie werken, krijgen ze allebei elke week €1,50 zakgeld van ons. We storten dat automatisch op hun bankrekening. Waarom niet cash? Dat vertel ik bij punt 2.

De kinderen ontvangen hun zakgeld digitaal. Vroeger kreeg ik mijn zakgeld cash. In muntjes, voor in mijn portemonneetje met plakband. Dat was een gepaste manier voor die tijd. Er werd in de winkel ook nog volop met contant geld betaald. Mijn man en ik hebben ervoor gekozen om onze kinderen hun zakgeld digitaal te geven. Dat vind ik nu meer passend. Zo leren ze meteen dat een pinpas niet een pasje is waarmee je oneindig kunt afrekenen, zoals mijn jongste blijkbaar dacht. Ik leg ze uit dat er een rekening aan gekoppeld zit en dat daar een bepaald bedrag op staat. En dat als dat op is, je dus ook niet meer kunt pinnen. Mijn jongste is nog een beetje jong voor die informatie, maar mijn oudste begrijpt dat nu heel goed. Hij snapt ook meteen waarom mama aan het einde van de maand soms even haar bankieren-app moet checken om te kijken of ik iets nog wel kan betalen.

Geef je kind een plek om te sparen. Toen ik mijn zoon ooit nog contant zakgeld gaf, slingerde de muntjes door het hele huis. Van de fruitschaal tot onder zijn kussen. Dat werkte dus niet. Een spaarpot was de oplossing. Daar hoorden zijn muntjes in thuis en zo werd sparen begrijpelijker voor hem. Nu is de plek om te sparen zijn rekening, en die checkt hij geregeld om te kijken hoe hij ervoor staat. Een plek geven is dus een goede manier om je kind te leren sparen.

Ik stel samen met mijn kinderen financiële doelen. Zo sparen ze nu voor een game voor de Nintendo Switch: Super Mario Maker 2. We zochten samen op wat dat spel kostte en rekenden uit hoeveel weken hij zal moeten sparen wanneer hij alleen zijn zakgeld ontvangt. Dat motiveerde hem meteen om manieren te zoeken om meer geld te verdienen. Bijvoorbeeld het verkopen van de bramen die in onze achtertuin groeien. Dat was helemaal zijn idee. Zie punt 5! Maar nog even hierover: het stellen van doelen helpt je kind om te leren sparen. Hij of zij leert zo dat iedere maand je zakgeld meteen uitgeven, je niet dichterbij je doel brengt.

Bijverdienen. Daar zijn mijn kinderen groot fan van. Zo staat voor deze week nog op de planning om de auto vanbinnen schoon te maken en stof te zuigen. Het is nodig, echt waar. Daar krijgen ze geld voor, dat ik op hun rekening zet. Ook is hun gezamenlijke plan om met de bramen uit de tuin langs de deur te gaan. We zochten samen op hoeveel bramen in de winkel kosten en bepaalden onze kostprijs. Die lag iets hoger dan in de winkel, want deze zijn wel mooi biologisch en compleet onbespoten. Je had het gezicht van mijn zoontje moeten zien toen hij ontdekte dat hij €2 kan vangen voor zo’n doosje met bramen.

De 50/50-regel. Heb je een kind dat toch heel graag meteen wil uitgeven? En naar de snoepwinkel/speelgoedwinkel rent zodra het zakgeld binnen is? Je kunt een percentage of bedrag afspreken dat iedere maand voor de lange termijn wordt bewaard en een deel dat meteen besteed kan worden. Bijvoorbeeld 50/50. Probeer uit te leggen dat je alleen grote dingen kunt kopen wanneer je geld apart zet. Wanneer het een keer lukt om te sparen voor iets groters – iets bijleggen ter motivatie kan best – zal je kind de beloning ervaren. Dat is goud waard!

LEES OOK 👁️👁️  10 trucs om te sparen zonder dat je het doorhebt


Laat ze fouten maken. Onze oudste zoon Cooper was laatst zo boos op zichzelf, dat de buurman het zelfs hoorde. Hij had iets gekocht van zijn zakgeld en had spijt! “Ik ben zo stom,” bleef hij maar roepen en sloeg zichzelf een paar keer tegen zijn hoofd. Hij had zojuist aan zijn vader gevraagd hoeveel er nog op zijn rekening stond. Hij dacht een flink stuk op weg te zijn naar zijn spaardoel, maar had zich in de tussentijd nog laten verleiden door iets in de speelgoedwinkel. Dat was hij alweer vergeten, dus het saldo op zijn rekening viel tegen. Het was sneu om te zien en natuurlijk heb ik hem getroost. We hebben toen wat oud speelgoed verkocht op Marktplaats, om weer wat geld bij elkaar te harken. Dat verzachtte de pijn. Die avond in bed zei hij: “Ik ga nu alleen nog sparen voor mijn grote doel, mama.” Hij had zijn les geleerd, de schat.


Praat over geld waar je kind bij is. Natuurlijk hoeven ze niet alle ins & outs van je financiën te kennen, maar het mag best een onderwerp van gesprek zijn. Zo leer je je kind ook dat het normaal is om over geld te praten.

Teach by example. Uiteindelijk leren je kinderen het meeste van wat ze zien bij hun vader en moeder. Dus spaar jij als ouder ergens voor, neem ze dan mee in de proces. Zet je geld apart voor de zomervakantie? Leg dan uit wat je doet of juist niet doet, zodat dat kan. Laat ze zien hoe ver je al bent. Laat ze meedenken hoe je nog wat extra weg kan zetten. Sparen is uiteindelijk een vaardigheid die je op alle leeftijden nodig hebt. Laat je kind zien dat jij ook je best moet doen om spaardoelen te halen. Dan snappen ze meteen dat jouw geld niet aan bomen groeit.


BESTEL ALVAST: DE NIEUWE MONEY PLANNER
  • Bestel hier en ontvang de Money Planner direct op de deurmat zodra die gedrukt is
  • Je krijgt ook 12 motiverende podcasts bij het boek
  • Én de gratis begeleidende cursus die je alleen bij de eerste druk krijgt