films sparen

Sparen? Deze 9 films helpen je

Films kijken is niet alleen leuk, het kan ook nuttig zijn. Deze 9 films inspireren jou te sparen. Na een avondje bingewatchen zit jij boordevol motivatie!

Door Saskia

Nieuwe inzichten krijgen terwijl je in je luie stoel zit? Met een zak chips binnen handbereik? Tuurlijk willen we dat. Soms zie je het niet gelijk. Maar films zitten vaak vol met (levens)lessen. Zo ook over geld en jezelf blijven motiveren. Wij zetten 9 films op een rijtje die je moet zien. Welke kijk jij vanavond?

The Wolf of Wall Street

Hebben we het over geld, dan staat deze film met stip op nummer 1. Het is mijn favoriet (ik hoop nog steeds op een She-Wolf of Wall Street vervolg). Leonardo DiCaprio kruipt in de huid van Jordan Belfort, een beursmakelaar die compleet in zijn hebzucht doorschiet. De film maakt duidelijk dat je vooral niet passief moet zijn als je iets wilt bereiken. Een dikke spaarrekening krijg je niet cadeau. Zet voor jezelf een duidelijk doel, en ga ervoor. En de belangrijkste les? Ken je grenzen!

The Big Short

Oké, deze film gaat niet perse over sparen. Maar wel over de aanloop naar de financiële crisis in 2008. Moeilijke – maar interessante – theorie wordt omgetoverd tot een spannende film. Zo laten ze zien dat hypotheken soms lang niet zo veilig zijn als ze lijken. En wat de gevolgen van geld en corruptie kunnen zijn. Een kleine groep corrupte financiers op Wall Street kon namelijk het leven van miljoenen Amerikanen verwoesten.

Too Big to Fail

Nog een interessante film over de beurscrash van 2008. “Too big to fail” is een beoordeling voor organisaties. Meestal zijn dit banken of andere financiële instellingen. Deze organisaties zijn te groot om failliet te gaan. Dat zou enorme gevolgen hebben. Daarom wil de overheid dat koste wat kost voorkomen. Deze film laat zien hoe dat in Amerika gebeurde tijdens de financiële crisis. Heb je interesse in de financiële wereld? Dan is dit zeker een aanrader!

Million Dollar Baby

Deze film gaat over wilskracht, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Maggie (Hilary Swank) is een vrouwelijke bokser. Ze wil van amateur naar professioneel boksen. En daar heeft ze een trainer bij nodig. Wanneer ze in de sportschool komt, krijgt ze als antwoord: “Ik train geen meisjes”. Dat houdt haar niet tegen. En uiteindelijk bereikt ze samen met haar trainer de top. De wijze les van haar trainer? “Always protect yourself”. En dat is wat spaargeld ook doet. Een financiële buffer geeft zekerheid. Je beschermt jezelf tegen financiële klappen.

Living on One Dollar

Minder geld uitgeven. En meer sparen. Dat is wat veel van ons willen. Maar toch niet doen. We kopen nog een paar extra schoenen, bestellen eten en gaan op vakantie. Wist je dat miljoenen mensen moeten leven van maar 1 dollar per dag? Dat zette de makers van deze documentaire aan het denken. Vier vrienden reizen naar Guatemala om 2 maanden van 1 dollar per dag te gaan leven.

Minimalism: a documentary about important things

Meer sparen, minder rommel. Geeft niet alleen ruimte in je hoofd, maar is ook goed voor je spaarrekening. Minimalistisch leven wordt steeds populairder. Maar ontspullen is zo simpel nog niet. Zeker niet in een samenleving waar de aanbiedingen om je oren vliegen. In deze documentaire vertellen verschillende mensen hun verhaal. En waarom zij wel succesvol zijn in ontspullen.

The Minimalist: less is now

Ook deze documentaire gaat over minimalisme. In deze docu gaat het niet om het verminderen van je spullen. Maar om het bewust ruimte maken voor meer tijd, tevredenheid en vrijheid. De makers van deze documentaire zijn twee vrienden, die veel geld verdienden. Met al hun geld en spullen waren ze alleen niet écht blij. Dankzij het minimalisme veranderde dit.

CHECK OOK:  Dit is het bedrag dat Nederland gemiddeld spaart

The Secret

The Secret is gebaseerd op het boek. Wat ik heb gelezen. Het gaat niet alleen over geld. Maar over het “geheim van het leven”. Volgens een groep schrijvers, filosofen en wetenschappers hadden grote namen als Plato, da Vinci en Einstein, allemaal dit geheim. En wat is dat dan? De law of attraction – wet van aantrekkingskracht. Deze wet zegt dat gedachten de basis vormen van je leven. Met positieve gedachten trek je positieve dingen aan. En andersom. Dat geldt ook voor geld. Denk je steeds “dat lukt me toch niet?”, “ik kan niet sparen”, “ik zal nooit genoeg hebben”, dan zal het minder snel lukken dan wanneer je een positieve mindset hebt. En denkt in overvloed.

Money Explained

Op Netflix staat nu een hele reeks “Explained” series. Waarin ze verschillende onderwerpen uitleggen. Zo ook geld. Van leningen tot pensioen en van creditcards tot snel rijk worden. Ik heb de afleveringen zelf nog niet gekeken. Maar deze staat bovenaan mijn watch list!

Zoals Jordan Belfort het zegt: “The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can’t achieve it”. Gewoon doen dus!

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.