Het zijn roerige tijden. Veel mensen zijn bang hun baan of opdrachten te verliezen. Wat kun je doen om je hier financieel op voor te bereiden? Ik zet een aantal stappen voor je op een rij.
Het is geen leuk vooruitzicht. Dat je misschien je baan gaat verliezen, terug wordt gezet qua uren of als zzp’er opdrachten verliest. Je bent gewend aan het salaris dat je nu verdient en dat gaat mogelijk veranderen. Niet gek als je daar onrustig van wordt. Actie helpt het beste tegen dat gevoel. Jij gaat in je eentje niet de economie uit het slob trekken of het bedrijf waar je werkt redden, waarschijnlijk. Wat je wel kunt doen is naar je eigen situatie kijken. En alvast oppakken wat je kunt doen om je op dat scenario voor te bereiden.
Deze 5 dingen kun je alvast doen om je voor te bereiden op een terugval in inkomsten.
1. Even alleen sparen
Extra aflossen op je hypotheek? Bitcoin? Beleggen? Ik zou het even niet meer met mijn geld doen, nu. Tenzij je een dikke vette spaarrekening hebt waar meer dan genoeg geld op staat om slechte tijden door te komen. Is dat niet zo? Dan is cash nu even king. Geld op je spaarrekening is nu écht belangrijk. Dus probeer in deze periode vooral te sparen. Laat grote uitgaven even achterwege en ook investeren zou ik op een laag pitje zetten. Dat komt straks wel weer.

2. Uitgaven checken
Waar gaat je geld eigenlijk iedere maand naartoe? Dit is het perfecte moment om hier eens in te duiken. Je wilt nu precies weten hoeveel geld er binnen komt en hoeveel eruit gaat elke maand. En ook waar dat geld heen gaat. Zo weet je ook hoeveel geld je echt nodig hebt. Misschien blijkt wel dat je het van de 70% die je als uitkering krijgt, prima redt. Even geen extraatjes wellicht, maar de rekeningen kun je makkelijk betalen. Dat geeft een hoop rust. Is dat niet het geval? Ga dan vooral alvast op zoek naar bespaarmogelijkheden. Voer besparingen waar je niet rouwig om bent meteen door. Je mist er niks aan wanneer je je energie goedkoper oversluit of je reisverzekering voorlopig opzegt, bijvoorbeeld. Besparingen die wat meer pijn doen, kun je in volgorde van akeligheid onder elkaar zetten. Afhankelijk van je situatie bepaal jij zelf welke je alvast toe gaat passen en met welke je wacht tot het echt noodzakelijk is.
3. Waar heb je recht op?
Ga goed checken waar je financieel recht op hebt. Stel dat je ontslagen wordt, hoelang heb je dan recht op WW en hoe hoog is dat bedrag? Verdiep je in je rechten rondom je ontslag. Krijg je geld mee of niet en hoeveel dan ongeveer? Op de website van het UWV kun je veel lezen. Als ZZP’er of ondernemer is dit natuurlijk anders, maar ook dan is het goed om je rechten te kennen. Verdiep je bijvoorbeeld in de mogelijkheden die de overheid biedt voor tegemoetkoming. Ga bellen en zoek online naar informatie. Maar ook bijvoorbeeld: gaan je toeslagen omhoog en met hoeveel dan? Kennis is nu echt waardevol.
4. Hulp gezocht
Als je in paniek raakt door je situatie of merkt dat je niet helder meer denkt, vraag dan vooral hulp. Een familielid, vriend of vriendin die even met je meekijkt naar de cijfers. Maar denk ook eens na over of er iemand zou zijn die je financieel kan helpen mocht dat nodig worden. Pols op tijd hoe hij of zij daarin staat. Hopelijk is het niet nodig, maar het geeft wel rust om te weten dat er iemand is die je kan ondersteunen als het zover zou komen.
5. Netwerken maar
Geen financiële tip, maar wel nuttig: ga alvast netwerken. Haal contacten aan, wees actiever op Linkedin als dat bij je sector past. Bel oud-collega’s eens op en verdiep je in andere bedrijven in jouw sector. Hoe staan zij ervoor? Zijn er vacatures? Je kunt wel wachten op wat gaat komen, maar je kunt het ook voor zijn. Blijf wel altijd rekenen en nadenken. Doe geen gekke dingen waardoor je recht op WW vervalt of je net buiten regelingen valt. Dit is niet het moment voor impulsieve acties. Kijk ook eens naar opleidingen. Misschien kun je, nu je je baan en inkomen nog hebt, jezelf bijscholen zodat je kansen op een nieuwe baan straks groter zijn.
LEES OOK: Wat is jouw crisisbudget?
Tot slot: actie ondernemen kan de stress die deze situatie je geeft, verminderen. Het geeft je het gevoel dat je zelf enige invloed hebt, in plaats van dat je volledig aan de keuzes van een ander overgeleverd bent. Vooral lekker doen dus.
Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!
