Inflatie: schrap nou niet meteen beleggen uit je uitgaven

Beleggen doet Renée voor de lange termijn. Dus ook nu haar kosten oplopen, probeert ze ruimte te maken om te blijven inleggen. Ze vertelt waar ze op bespaart om dat mogelijk te maken.

Mijn energierekening is gelukkig niet enorm gestegen. Een dak vol nieuwe zonnepanelen helpt daarbij. Plus een streng energiebeleid. Maar ook ik merk dat tanken, boodschappen en eigenlijk al het andere duurder is geworden. Ik ben al een paar keer terug naar de tekentafel gegaan met mijn maandbudget. De bedragen moeten gewoon omhoog en dus blijft er onder de streep minder over.

Plan in de soep

Dan maar minder beleggen, zou je kunnen denken. Niemand dwingt je natuurlijk om te beleggen en vermogen op te bouwen voor later. Maar ik weiger die keuze te maken. Dat beleggen doe ik voor mijn toekomst, die van mijn man en die van mijn kinderen. We leggen al jarenlang geld in. Ik bepaalde onze inleg op basis van een doel dat ik rond mijn pensioenleeftijd bereikt wil hebben. Als ik nu stop met inleggen, loopt dat plan in de soep. En dat wil ik niet.

Dan maar besparen

Gelukkig betekent stijgende prijzen voor ons niet direct een probleem. We hebben een goed inkomen. Toch maakte ik bepaalde keuzes om te zorgen dat ik ook in de toekomst mijn beleggings-inleg kan blijven doen.

  • Ik ben wat scherper qua boodschappen. Iets meer gezonde, noodzakelijke dingen en iets minder extraatjes.
  • Een strikt energiebeleid in huis. Het bad gebruiken we amper nog. In de winter gaat de verwarming op 18 en verwarm ik alleen de kamers die ik gebruik.
  • Impulsaankopen: gewoon even niet. Ik vind ze het geld niet waard én kan mijn geld nu voor andere dingen beter gebruiken.

    Ik wil onze inleg op de beleggingsrekening voor de kinderen per se behouden. We leggen elke maand € 100 in plus elk kwartaal hun kinderbijslag. Dat is al gegroeid tot een fijn bedrag dat onze jongens (nu 8 en 5 jaar) straks kan helpen wanneer ze hun volwassen leven beginnen. 

Automatisch afgeschreven

Die inleg wordt elke maand automatisch afgeschreven door Meesman Indexbeleggen, waar wij twee beleggingsrekeningen hebben. Een voor onszelf en een, ook op onze eigen naam, waarop we beleggen voor de kinderen. Indexbeleggen betekent dat je in een fonds met veel verschillende aandelen belegt. Wij kozen voor een wereldwijd gespreid fonds, met ruim 6.000 aandelen van bedrijven die in allerlei regio en sectors actief zijn. Zo heb je maximale spreiding en verlaag je dus het risico. Al is beleggen nooit zonder risico. Je loopt altijd kans om (een deel van) je inleg te verliezen.

Niemand weet wat er de komende tijd gaat gebeuren. Zet de inflatie door? Gaat ‘ie nog verder omhoog? Wat gebeurt er met de hoogte van onze energierekening? Wij proberen die inleg op onze beleggingsrekening te blijven doen. In ieder geval voor de kids. En prijzen ons gelukkig dat dat tot nu toe lukt. 

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud van dit artikel is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!