“Het leven in mijn camper kost me €450 per maand”

Renée (32) week van het traditionele pad af en koos voor een avontuurlijker leven. Ze woont grotendeels in een camper en geniet van de ultieme vrijheid die vanlife haar geeft.

“Ik woon in een camper. Na mijn afstuderen werkte ik in de evenementenbranche en later in de retail. Ik had een vaste baan en een huur appartement, maar werd steeds depressiever. Dit was niet het leven wat ik wilde. Ik wilde losbreken, maar wist nog niet precies hoe.”

Hoe heb je dat uiteindelijk wel gedaan?

“Twee jaar geleden besloot ik met mijn rugzak op reis te gaan. Mijn baan en huur zegde ik op en ik stapte op het vliegtuig. Ik reisde door onder andere Amerika, Japan, Israël en Portugal. In de jaren dat ik in loondienst werkte, had ik geld gespaard waardoor ik nu kon genieten van de vrijheid die het reizen me gaf. Af en toe werkte ik. Zo stond ik in een bar, deed ik schoonmaakwerk in een hostel en werkte ik op een camping. In Portugal wilde ik rondreizen in een camper. Ik kocht er een voor € 1.000 en verbouwde hem met wat hulp van mensen die ik onderweg tegenkwam tot een simpel vakantiehuisje op wielen. De verbouwing kostte me zo’n € 1.500.”

Wat is er zo fijn aan het leven in een camper?

“De vrijheid en het leven met het ritme van de natuur. Dat vind ik heerlijk. Iedere dag de frisse buitenlucht, mekkerende berggeiten die me wekken en legendarische zonsopkomsten. Ik kan spontaan kiezen of ik blijf staan of verder trek. Dit is het leven waar ik écht gelukkig van word.”

Raakte het spaargeld niet op?

“Dat ging op een bepaald moment inderdaad hard. Maar het leven in een camper is goedkoop. Inmiddels heb ik door meerdere Europese landen getrokken en per land verschillen de kosten. In Portugal bijvoorbeeld geef ik in mijn eentje maar €450 per maand uit. Niet alleen het eten is er goedkoper dan in Nederland, maar ook de benzine en verzekeringen.

En ik verdiende ook gewoon geld natuurlijk. Met mijn werk in de horeca en met mijn reisblog.

Wat heerlijk, geld verdienen met je blog. Hoe heb je dat aangepakt?

“In eerste instantie was dit blog bedoeld om vrienden en familie op de hoogte te houden van mijn avonturen, maar ik merkte dat steeds meer mensen mijn artikelen interessant vonden. Steeds vaker kreeg ik vragen over vanlife. Ik heb de blog verder uitgebouwd en inmiddels verdien ik er een leuk bedrag mee. Gemiddeld €2000 per maand.”

Lekker inkomen en lage kosten dus. Spaar je nog veel? 

“Ik spaar inderdaad best veel. Sowieso geef ik weinig geld uit. Spullen hebben voor mij geen waarde en ik heb er ook de ruimte niet voor. Kleding koop ik ook weinig en als ik iets koop dan is het tweedehands. En dan kies ik vooral voor praktische items. Ik ben dol op koken, dus uit eten gaan doe ik ook niet vaak. Ik geef mijn geld liever uit aan het opdoen van nieuwe ervaringen. Leren surfen bijvoorbeeld. Wel heb ik een tijdje terug een grote uitgave gedaan. Ik heb een andere camper gekocht. Een luxe, met elektriciteit en water. Die kostte me € 25.000.”

Waar ben je op dit moment?

“In Nederland. Door corona besloot ik even pas op de plaats te maken en in 2021 ben ik teruggekomen. Op dit moment woon ik antikraak. Een huis kopen heeft me nooit getrokken. En als alleenstaande freelancer is het ook vrijwel onmogelijk. Wel wil ik graag een chalet op een vakantiepark kopen om passief inkomen te genereren. Als ik in Nederland ben, ga ik er zelf wonen en ben ik op reis, dan verhuur ik het.”

Want je wil wel weer op reis?

“Ik heb heimwee en het kriebelt elke dag. Over een tijdje ga ik weer lekker op pad. Inmiddels heb ik een relatie. Ik heb mijn vriend overgehaald om mee te gaan. Daar spaart hij nu keihard voor. Waar de reis heen gaat? Het idee is om met een groep andere vanlifers te investeren in een stuk grond in Scandinavië. Daar gaan we dan eerst zelf wonen in onze campers en ondertussen bouwen we er vakantiehuisjes. Die willen we gaan verhuren. We willen er een bedrijf van maken dat geld oplevert als wij zelf weer op pad gaan. Want echte vanlifers willen natuurlijk blijven reizen.”

Heb je nog een tip voor mensen die ook willen losbreken maar niet goed weten hoe?

“Veel mensen laten zich weerhouden door het gebrek aan financiën. Maar als je probeert eens stapje voor stapje wat minder geld uit te geven en je leert het met minder te doen, dan zal je zien dat je best veel kunt sparen. En dat dromen makkelijker zijn waar te maken dan je misschien denkt.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop