pakketje buitenland

Nieuwe regels: Wat betaal je de douane voor een pakketje uit het buitenland

Een goedkoop pakketje uit het buitenland, zoals China, is met de nieuwe btw-regels ineens niet meer zo goedkoop. We leggen je uit hoe dat zit.

Door Saskia

Tot voor kort betaalde je voor pakketjes uit het buitenland onder de €22 geen btw. Zo kon je lekker goedkoop spullen inslaan. Maar vanaf 1 juli gelden er nieuwe btw-regels in Europa. En betaal je ook over hele kleine pakketjes extra kosten. Dat verandert een hoop.

Btw-vrijstelling vervalt

Chinese webshops zijn voor koopjesjagers een paradijs. Je vult je je digitale winkelmandje met van alles en nog wat. Per schip of vliegtuig komen je net gekochte spulletjes naar je toe. En dat voor nog geen paar euro. Maar let op! Want die pakketjes worden duurder.

Pakketjes van buiten de EU met een waarde tot €22 waren vrijgesteld van invoer-btw. Of met andere woorden: je hoefde hier geen 21% btw over te betalen. Zoals je wel doet als je iets in Nederland koopt. Over pakketjes binnen de EU betaal je altijd btw. Die zit al in de prijs. Om de concurrentie eerlijk te houden, betaalt iedereen vanaf 1 juli ook over pakketjes buiten de EU 21% btw. Ongedacht waar ze vandaan komen. Of hoeveel het pakketje waard is. Dus ook als je pakketje minder dan die €22 kost.

Laat je niet verrassen

Maar de btw is niet het enige waar je rekening mee houdt. Bestel je een pakketje uit het buitenland? Dan krijg je te maken met extra kosten. Als eerste zijn dit de verzend- en/of verzekeringskosten. Hoeveel dit is, zie je bij het afrekenen. Daarnaast zijn er soms “verborgen” kosten. Niet alle webshops vermelden deze kosten namelijk. En zodra de pakketbezorger komt, sta je voor een verrassing. Want je moet dan direct betalen.

Bestel je iets buiten de EU? Bijvoorbeeld uit China, de VS of het Verenigd Koninkrijk? Dan krijg je – naast de verzend- en verzekeringskosten – te maken drie soorten kosten:

1.      Btw

Vanaf 1 juli geldt er dus geen vrijstelling meer voor pakketjes tot €22. Over de meeste spullen betaal je 21% btw. Dit is het algemene tarief. Soms geldt er een tarief van 9%. Bijvoorbeeld voor eten en boeken.

2.      Invoerrechten

Voor pakketten met een waarde van €150 of meer betaal je invoerrechten. Hoeveel dat is, verschilt per product. Het hangt van veel dingen af, bijvoorbeeld het materiaal en de waarde. Op deze lijst kun je zien hoe hoog de invoerrechten zijn voor veel gekochte producten uit buitenlandse webshops.

3.      Inklarings- en afhandelingskosten

Om te bepalen hoeveel je betaalt aan btw en invoerrechten, doet de pakketbezorger aangifte van je pakket bij de douane. Dit heet ‘inklaren’. De pakketdienst handelt jouw pakket dus af. Je hoeft dit niet zelf te doen. Maar je betaalt wel de kosten. Het zijn vaste bedragen, die verschillen per pakketdienst.

Hoe betaal je die extra kosten?

Verwacht je een pakketje uit het buitenland? Dan hoef je natuurlijk niet zelf naar de Douane te gaan. Alles loopt via de pakketdienst. Dat werkt zo:

Tijdens het bestellen betaal je de meeste kosten. Je betaalt bijvoorbeeld de btw op het moment van afrekenen. Maar dat hoeft niet. Soms brengt de webshop deze kosten nog niet in rekening. Je hebt ze dan nog niet betaald. Terwijl dat wel moet. Voor alle kosten die je nog moet betalen, zoals de inklaringskosten en invoerrechten, krijg je een betaalverzoek van je pakketdienst. Of je rekent af aan de voordeur.

Alle kosten op een rij

Koop je als consument iets bij een bedrijf, zoals AliExpress? Dan gelden de volgende regels:Voor pakketten uit een EU-land betaal je btw. Die zit al in de prijs.

Voor pakketten uit een niet EU-land betaal je:

Tot en met €150 geen invoerrechten, maar wel btw en voor meer dan €150 wel invoerrechten en wel btw.

Bij alle pakketjes uit het buitenland houd je naast de btw en invoerrechten rekening met inklarings- en afhandelingskosten.

CHECK OOK:  FINANCIEELE DAGBLAD - Hoe je je vrijheid terugkrijgt

Een rekenvoorbeeldje

Stel, je koopt in China schoenen voor €30. De verzendkosten zijn €5 en de verzekeringskosten zijn €3. Je rekent €30 + €5 + €3 = €38 af.

De invoerrechten zijn €0, want je pakket is minder dan €150. Je betaalt wel btw: 21% over (€30 + €5 + €3 = €38) = €7,98.

Totaal betaal je €38 + €7,98 = €45,98.

Maar dit zijn alleen de prijs, verzend- en verzekeringskosten en de btw. Hierbij op komen nog de inklarings- en afhandelingskosten. Bij PostNL zijn deze kosten €4 als je online afrekent en €7 bij de balie. DHL rekent ongeveer €10 inklarings- en afhandelingskosten. Deze komen dus bij die €45,98 op. Dan zijn die schoenen dus ineens een stuk duurder. En had je ze misschien net zo goed in Nederland kunnen kopen.

De nieuwe regels gelden ook voor pakketjes die je vóór 1 juli hebt besteld, maar pas later in Nederland aankomen. Houd er dus rekening mee dat je bij de voordeur extra kosten moet afrekenen. Laat je niet verrassen! Goed om te weten, je mag je pakketje (uit het buitenland) altijd weigeren.

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.